Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση υπονομεύει το δημόσιο σχολείο

ΔΕΕ: Καθήκον όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση και όλου του λαού να προχωρήσει σε αγώνες ώστε να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Ολα μαρτυρούν ότι και τη φετινή σχολική χρονιά θα επαναληφθεί το ίδιο απαράδεκτο σκηνικό με τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, τα μειωμένα ωράρια διδασκαλίας και γενικότερα την αδυναμία των σχολείων να μπορέσουν να λειτουργήσουν έστω και στοιχειωδώς. Οι "κουτσουρεμένοι" διορισμοί εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκαν προχτές από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι είναι σχεδόν οι μισοί σε σχέση με πέρσι, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.

Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη μόλις ένα μήνα πριν ότι οι διορισμοί θα είναι συνολικά 6.127,στο δρόμο περιορίστηκαν στους 4.793,όταν πέρσι διορίστηκαν 8.113.Οι φετινοί διορισμοί μόλις και υπερκαλύπτουν ελαφρώς τον αριθμό των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από πέρσι τον Ιούλη μέχρι φέτος τον ίδιο μήνα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι περίπου 3.000 και προβλέπεται μέχρι τέλος του έτους να φτάσουν - με βάση τους πάγιους ρυθμούς - στις 3.500. Είναι φανερό δηλαδή ότι όχι μόνο δεν επαρκούν οι διορισμοί, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει.

Πέρσι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκαν περίπου 7.000 αναπληρωτές. Βέβαια το υπουργείο Παιδείας μετρά τα "οργανικά κενά" που είναι 2.694.Ομως ούτε καν αυτά δεν καλύπτονται, αφού οι διορισμοί καθηγητών φέτος φτάνουν τους 2.249!Το πρόβλημα των κενών θα "λυθεί" και φέτος με το "θεσμό" των αναπληρωτών, αλλά και με τη συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (συμπτύξεις τμημάτων, καταργήσεις σχολείων κλπ.) που διώχνει τα παιδιά από τα σχολεία.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα περίφημα Τεχνολογικά Εκπαιδευτήρια που καθιερώθηκαν με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και υποτίθεται ότι αποτελούν εναλλακτική λύση για τα παιδιά που διώχνονται από το λύκειο. Για τρίτη συνεχή χρονιά το υπουργείο Παιδείας δε διορίζει εκπαιδευτικό προσωπικό στην τεχνική εκπαίδευση, παρά τα τεράστια κενά που υπάρχουν (μόνο οι αναπληρωτές τεχνικών ειδικοτήτων είναι 1.126).

Η ΔΕΕ

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών,σχολιάζοντας τους φετινούς διορισμούς, τονίζει: "Οι φετινοί διορισμοί είναι πίσω από τις ανάγκες και τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών που χρόνια υπάρχουν στο δημόσιο σχολείο. Μάλιστα με το φετινό αριθμό των διορισμών που είναι οι μισοί της περσινής χρονιάς θα λέγαμε ότι υπονομεύεται ευθέως το δημόσιο σχολείο, μια και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μήνες, τα σχολεία θα υπολειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Παιδείας δεν είναι να πάρει μέτρα να στηρίξει το δημόσιο σχολείο και τη μόρφωση της ελληνικής νεολαίας, αλλά να εφαρμόσει με κάθε τρόπο την πολιτική του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρνησή του να καλύψει υπαρκτά κενά (1.000 θέσεις δασκάλων και 500 καθηγητών) από την επετηρίδα, τη στιγμή που ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ απέτυχε να καλύψει τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο πραγματικός στόχος της κατάργησης της επετηρίδας δεν είναι η πρόσληψη των δήθεν καλύτερων καθηγητών (εδώ δεν προσλαμβάνονται καθόλου), αλλά το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων".

"Ο αριθμός των διορισμών αντανακλά τη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Παιδείας να συρρικνώσει το δημόσιο σχολείο με αιχμή την εφαρμογή των ν. 2525 και 2640 που έχουν αποψιλώσει δραματικά το δημόσιο σχολείο. Είναι καθήκον όλων των εμπλεκομένων φορέων στην εκπαίδευση και όλου του λαού να προχωρήσει σε αγώνες, ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική", καταλήγει η ΔΕΕ.

Η περσινή πραγματικότητα

Αρκετούς μήνες από την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς, τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό είχαν ως αποτέλεσμα πολλά σχολεία να υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικά είναι, για παράδειγμα, τα στοιχεία που είχε δώσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία τον Οκτώβρη: Στην Ανατολική Αττική υπήρχαν 343 κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, στο Μενίδι 150 κενά, στην Ξάνθη 130, στο Κιλκίς 65, στην Καστοριά 74. Συνολικά τα κενά ήταν 2.107 σε δασκάλους, 600 σε νηπιαγωγούς και 174 σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Προφανώς, φέτος η κατάσταση θα είναι χειρότερη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ