Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ
Οι βιομήχανοι εκβιάζουν τους ροδακινοπαραγωγούς

Δίνουν τιμές κάτω από την τιμή στήριξης, που είναι 92 δραχμές το κιλό, αλλά τους υποχρεώνουν να υπογράφουν ότι πουλάνε μ' αυτήν

Δίνουν και παίρνουν οι εκβιασμοί σε βάρος των αγροτών από μέρους των βιομηχάνων εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει το ροδάκινο. Η μη απορρόφηση φέτος, αυτού του προϊόντος, σαν συνέπεια της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ καθώς και εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, οδηγεί τους παραγωγούς στην καταστροφή.

Σε καταγγελία του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καμποχωρίου Ν. Ημαθίας τονίζει ότι η βιομηχανία "ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΕΠΕ" ζητά από το συνεταιρισμό, αν θέλει να συνεχίσει να παραδίδει σ' αυτή ροδάκινα, να πουλάει τα προϊόντα του κάτω από την τιμή στήριξης. Ακόμη ζητά από τους αγρότες του συνεταιρισμού να δεχτούν να υπογράψουν ότι πληρώθηκαν 92 αντί 75 δραχμές το κιλό. Οπως τονίζουν οι παραγωγοί του Νομού Ημαθίας, το φαινόμενο των εκβιασμών είναι πλέον γενικευμένο, με αποτέλεσμα η περίφημη "θεσμική τιμή" που παρείχε στον παραγωγό κάποια εξασφάλιση - χωρίς αυτή να θεωρείται πανάκεια - να καταστρατηγείται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καμποχωρίου, μέσω της Ομάδας Παραγωγών της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρειας συμφώνησε με την "ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΕΠΕ" να της πουλήσει 1,5 εκατ. κιλά ροδάκινα συμπύρηνα προς 92 δραχμές το κιλό που είναι και η τιμή στήριξης του προϊόντος. Αφού παραδόθηκαν μέχρι τις αρχές Αυγούστου τα 600.000 κιλά, ο εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε στο συνεταιρισμό ότι αν θέλουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν να παραδίδουν στη βιομηχανία ροδάκινα θα έπρεπε να μειώσουν την απαίτησή τους και από 92 δραχμές να πουλάνε το ροδάκινο προς 75 δραχμές το κιλό. Αλλιώς, είπε ο εκπρόσωπος της βιομηχανίας, η τιμή που ισχύει δε συμφέρει την εταιρία και δεν πρόκειται να παραλάβει άλλες ποσότητες του προϊόντος. Συμπλήρωσε ότι για να πάρουν την υπόλοιπη ποσότητα θα έπρεπε να δεχτεί ο συνεταιρισμός να υπογράψει ότι έλαβε 92 αντί 72 δραχμές το κιλό.

Με γενική τους συνέλευση οι συνεταιριστές αρνήθηκαν να υποκύψουν στον εκ βιασμό της βιομηχανίας και με τη σειρά της η εταιρία αρνήθηκε να παραλάβει τα ροδάκινα. Οι συνεταιριστές μετά από αυτό αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στα ψυγεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρειας, κινδυνεύοντας όμως από την καθυστέρηση διάθεσής τους να υποστούν φθορά και αλλοίωση.

Επίσης στην καταγγελία του ο Συνεταιρισμός Καμποχωρίου αναφέρει ότι η παραπάνω βιομηχανία αγοράζει συμπύρηνα ροδάκινα από άλλους συνεταιρισμούς, που ενδεχόμενα υπέκυψαν στον εκβιασμό, πληρώνοντας όχι 92 αλλά 75 δραχμές το κιλό.

Τέλος, όπως τονίζουν πολλοί παραγωγοί, η απάντηση στους εκβιασμούς των βιομηχάνων δε θα πρέπει να περιορίζεται σε δικαστικές ενέργειες, όπως προτείνουν οι επικεφαλής του συνεταιριστικού κινήματος, αλλά κυρίως να δοθεί αγωνιστική απάντηση από μέρους τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ