Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Καταστροφές σε Εβρο και Πέλλα

Σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες για τις ζημιές που προκλήθηκαν από έντονες βροχές και χαλαζόπτωση

Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν από χαλαζόπτωση που έπληξε, στις αρχές αυτής της βδομάδας, το Νομό Εβρου, κυρίως στις περιοχές που βρίσκονται από τη Νέα Βύσσα μέχρι και το Διδυμότειχο. Από το χαλάζι, που ήταν σε μέγεθος ρεβιθιού, καταστράφηκαν γεωργικές καλλιέργειες σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα. Στα οχτώ χωριά που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία επλήγησαν περισσότερο υπήρχαν καλλιέργειες με σιτάρι και βαμβάκι. Σημειώνεται πως εκτός από τις καλλιέργειες, το χαλάζι προκάλεσε ζημιές και σε αρκετές στέγες σπιτιών.

Με αφορμή τη νέα αυτή καταστροφική χαλαζόπτωση η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

«Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί αγρότες του Βόρειου Εβρου, καθώς κοντά στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν φέτος από την έντονη ξηρασία, ήρθαν να προστεθούν και οι τρομακτικές καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους η πρόσφατη χαλαζόπτωση. Περισσότερα από 40.000 στρέμματα έπαθαν ζημιές και σε αρκετές περιοχές (Σιτοχώρι, Ποιμενικό, Αμπελάκια, Σοφικό, Θούριο) η καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες ήταν ολοκληρωτική.

Μπροστά σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ καλεί το υπουργείο Γεωργίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αντί για δηλώσεις συμπάθειας προς τους αγρότες στα ΜΜΕ, να πάρουν όλα τα μέτρα, έτσι ώστε με γρήγορους ρυθμούς να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων των ζημιών. Επίσης, να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους».

Απόγνωση και στην Πέλλα

Σε απόγνωση όμως βρίσκονται και οι παραγωγοί σπαραγγιών του Νομού Πέλλας γιατί για δεύτερη συνεχή χρονιά καταστρέφεται η σοδειά τους εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Μετά τις συχνές και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων βδομάδων η παραγωγή στις φυτείες παρουσιάζει πτώση της τάξης του 70%. Επίσης, τον περασμένο Ιούλη το χαλάζι που είχε πέσει προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Τα σπαράγγια αποτελούν μια δυναμική καλλιέργεια στο Νομό Πέλλας, αλλά απαιτούνται μεγάλα έξοδα για την παραγωγή τους και οι αγρότες που ασχολούνται κύρια με το προϊόν αυτό αναγκάζονται να καταφύγουν για δανεισμό στις τράπεζες. Μαζί με τους σπαραγγοπαραγωγούς όμως πλήττονται και οι εποχικά εργαζόμενοι στα διαλογητήρια, που μένουν χωρίς δουλιά, καθώς δεν υπάρχει πρώτη ύλη.

Οι συνεταιρισμοί και οι φορείς του νομού ζητούν να ενταχθούν άμεσα οι ζημιές στα προγράμματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, γιατί οι παραγωγοί του προϊόντος αυτού αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του συρρικνωνόμενου διαρκώς εισοδήματός τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ