Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ

Εντονες ανησυχίες για το ψήφισμα

1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί θετικό το ψήφισμα 1251, που εγκρίθηκε προχτές το βράδυ από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι αυτό παρέχει στον Ραούφ Ντενκτάς βήμα να εγείρει θέμα συνομοσπονδίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ ανησυχούν επίσης για επιχειρούμενη αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.

Το ψήφισμα 1251, που αναφέρεται στην παραπέρα παράταση για 6 μήνες της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, επαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα για την Κύπρο και καλεί και πάλι όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζητεί επίσης από αυτά και από τα ενδιαφερόμενα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία μπορεί να παραβλάψει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και από οποιαδήποτε απόπειρα για διχοτόμηση του νησιού ή ένωσή του με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος για μια συνολική πολιτική λύση, ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Ειδική Αντιπρόσωπό του Αν Χέρκους να συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά με τις δύο πλευρές, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο για παραπέρα συγκεκριμένα βήματα που θα μειώσουν την ένταση.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα συνεχιζόμενα υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία και για το ρυθμό με τον οποίο διευρύνονται και εκσυγχρονίζονται, περιλαμβανομένης της εισαγωγής προηγμένων εξοπλιστικών συστημάτων και από τις δύο πλευρές, καθώς και για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση μείωσης στον αριθμό των ξένων στρατευμάτων, που απειλούν να αυξήσουν την ένταση τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι οι διαπραγματεύσεις για μια τελική πολιτική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε αδιέξοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται σ' ένα κράτος στην Κύπρο, με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της νήσου με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε επίσης το ψήφισμα 1250 σχετικά με τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.

Το ψήφισμα αυτό εκφράζει εκτίμηση για τη δήλωση της Ομάδας των "Οκτώ" και ζητεί από το Γενικό Γραμματέα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας να καλέσει τους ηγέτες των δύο πλευρών σε διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο του 1999. Καλεί επίσης τους δύο ηγέτες να υποστηρίξουν πλήρως μια συνολική διαπραγμάτευση, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και να δεσμευτούν να τηρήσουν τις ακόλουθες τέσσερις αρχές:

Οχι προϋποθέσεις, όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δέσμευση με καλή πίστη ότι θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση μέχρις ότου βρεθεί λύση και να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και Συνθήκες.

Αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης σε χτεσινές σχετικές δηλώσεις αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι το ψήφισμα 1251 ξεκαθαρίζει πλήρως τις παραμέτρους μέσα στις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση στη βάση μιας κυριαρχίας, ιθαγένειας και διεθνούς προσωπικότητας. Οσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας, ο Γ. Κασουλίδης υποστηρίζει ότι με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας διευκρινίζεται ότι έχει την έννοια όπως αυτή καθορίζεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα το 1990. Πρόκειται, είπε, για πάγια θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει, ύστερα από τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες Κύπρου και Ελλάδας.

Σ' ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία για την ελληνοκυπριακή πλευρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δε θέλει να χρησιμοποιήσει όρους όπως επιτυχία ή ικανοποίηση και ότι θα αναμένει την επίσημη πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για συνομιλίες προκειμένου να τοποθετηθεί.

Στις επόμενες ερωτήσεις αν με την πρόνοια ότι όλα τα θέματα θα είναι στο τραπέζι προκαλούνται ανησυχίες, ο Γ. Κασουλίδης ερμήνευσε τη φράση αυτή ότι σημαίνει πως θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος. Υποστήριξε επίσης ότι δε νομιμοποιείται ο Ντενκτάς να θέσει θέμα συνομοσπονδίας, λόγω των παραμέτρων που τίθενται στα ψηφίσματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ, με δηλώσεις εκπροσώπων τους εξέφρασαν ανησυχίες για επιχειρούμενη αλλαγή της βάσης των συνομιλιών λόγω του περιεχομένου των ψηφισμάτων ή της έκθεσης και των δηλώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι από το περιεχόμενο των ψηφισμάτων και της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα δημιουργείται η εντύπωση της μετακίνησης της βάσης των συνομιλιών, δημιουργείται η εντύπωση, πρόσθεσε, πως βάση των συνομιλιών μπορεί να είναι οποιαδήποτε κρίνουν οι συνομιλητές ή άλλοι που θα βρίσκονται στο περιβάλλον των συνομιλιών. Αυτό, τόνισε, νομιμοποιεί τον Ντενκτάς να θέσει στο τραπέζι τις απαράδεκτες θέσεις του για λύση συνομοσπονδίας. Ανάλογες θέσεις υποστήριξαν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Ο Κληρίδης "βλέπει" λύση!

Ο Πρόεδρος Κληρίδης υποστηρίζει ότι μέσα σε 6-7 μήνες θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Αυτό έγραψε προχτές η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αβρουπα", που προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί την πρωτοβουλία της Ομάδας των "Οκτώ" και του Συμβουλίου Ασφαλείας σαν το πιο σημαντικό βήμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Κυπριακό.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, που αφιέρωσε το σύνολο της χτεσινής πρώτης σελίδας της και μεγάλο μέρος της δεύτερης, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον αρχισυντάκτη της, γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης "βλέπει" ότι μέσα σε 6 ή 7 μήνες θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε δέχεται αλλαγή της διαδικασίας η κυπριακή κυβέρνηση(2001-01-27 00:00:00.0)
Ολοταχώς προς απευθείας συνομιλίες(2000-06-16 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ(1999-07-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-07-03 00:00:00.0)
Επιστολή Κληρίδη προς Κόφι Ανάν(1999-01-15 00:00:00.0)
ΟΧΙ θριαμβολογίες για τα ψηφίσματα(1998-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ