Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ρουσφέτια - εξπρές

Με "ελαστικές διαδικασίες", στο όνομα της επιτάχυνσης των προσλήψεων, η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση των ρουσφετολογικών διορισμών, μέσω του νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα. Τις συγκεκριμένες διατάξεις, που συζήτησε χτες η Β. Παπανδρέου με τα μέλη του ΑΣΕΠ, προσπάθησε να τις δικαιολογήσει στο όνομα της "επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού". Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι "δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον νόμο, αλλά θέλουμε να γίνει πιο αποτελεσματικός και οι διαδικασίες να είναι πιο γρήγορες".

Στη χθεσινή συνάντηση με τα μέλη του ΑΣΕΠ, η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης παρουσίασε τις τροπολογίες στο νόμο για τις προσλήψεις και άκουσε και τις προτάσεις τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει καταλήξει να προχωρήσει στην εφαρμογή της επετηρίδας ρουσφετιού, μέσω της οποίας θα γίνονται οι διορισμοί εποχικού προσωπικού στο δημόσιο για δύο ή τρία χρόνια, χωρίς να γίνονται νέες προκηρύξεις, διαγωνισμοί και άλλα "γραφειοκρατικά". Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα του ΑΣΕΠ για αυτεπάγγελτους ελέγχους στους διαγωνισμούς που γίνονται. Αυτοί θα διενεργούνται μόνο μετά από καταγγελίες των ενδιαφερομένων. Διατηρείται, περισσότερο για να περισωθούν τα προσχήματα, η ευχέρεια του ΑΣΕΠ να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις προσλήψεις, αλλά όχι εκτεταμένους.

Σύμφωνα με μια άλλη διάταξη, οι ενστάσεις στο εξής δε γίνονται επί του πίνακα των επιτυχόντων, αλλά των διοριστέων, πράγμα που αναμένεται να έχει οδυνηρές συνέπειες στους διοριστέους, οι οποίοι στη συνέχεια θα χάσουν τη θέση τους. Η εκδίκαση των ενστάσεων θα γίνεται από 6 τριμελή του ΑΣΕΠ και σε περίπτωση διαφωνίας θα παραπέμπονται στην ελάσσονα ή μείζονα ολομέλεια του θεσμού.

Επίσης εξετάζεται αν θα προχωρήσει η δημιουργία παραρτημάτων του ΑΣΕΠ στις 13 περιφέρειες της χώρας ή θα δημιουργηθούν επιτροπές δίπλα στο ΑΣΕΠ που θα αναλάβουν τον έλεγχο των προσλήψεων κατά τομείς. Ακόμα, τα μέλη του ΑΣΕΠ αυξάνονται από 11 σε 21. Τα μέλη του ΑΣΕΠ, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συζήτηση, έδειξαν να ενδιαφέρονται κυρίως για τη διατήρηση του "κεκτημένου" της αρμοδιότητας στο μόνιμο προσωπικό, ενώ για το εποχικό είναι πρόθυμοι να το εκχωρήσουν στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι διατυπώθηκε πρόταση να αναλάβουν οι περιφερειάρχες την ευθύνη για τον έλεγχο των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός είπε ότι "δεν μπορεί να την κάνει δεκτή".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ