Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε αμερικανική ομηρία το λιμάνι

Σε αμερικανική ομηρία βρίσκεται από την Τρίτη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ πρωτοφανείς, σε αριθμό, δυνάμεις της αστυνομίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους εντός του χώρου. Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει δυνάμεις καταστολής προκειμένου να προστατεύσει το αμερικανικό πλοίο "Μποπ Χοπ" που μετέφερε βαρύ οπλισμό, από το μένος του λαού της Θεσσαλονίκης, ενός λαού που συνεχίζει να αντιστέκεται και να παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή των Βαλκανίων.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί βράδυ της Τρίτης έξω από τις πύλες 11 και 14 του λιμανιού, απαιτώντας να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική επιδρομή στα Βαλκάνια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής από πλευράς αστυνομικής διεύθυνσης, καθώς προκλητικά είχαν παραταχθεί άνδρες της αστυνομίας σε τρεις σειρές πίσω από κάθε πύλη, απαγορεύοντας την είσοδο σε ελληνικό έδαφος στους Ελληνες πολίτες.

"Για να μπείτε στο λιμάνι πρέπει να έχετε εισιτήρια που να αποδεικνύουν ότι ταξιδεύετε", δήλωσαν προκλητικά στην επιτροπή των διαδηλωτών οι λιμενικές αρχές, ενώ αρνούνταν πεισματικά, απαντώντας με υπεκφυγές, να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Μετά από απαίτηση των διαδηλωτών και ενώ στην αρχή οι λιμενικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στο λιμάνι στην αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, επιτροπή αποτελούμενη από τους Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και το μέλος της Πανθεσσαλονίκιας Αντιπολεμικής Επιτροπής Λ. Κωνσταντινίδη, επισκέφθηκε τους χώρους του ΟΛΘ.

"Εμείς το έχουμε πει και θα το ξανατονίσουμε ότι θεωρούμε πως η πατρίδα μας και ο χώρος του λιμανιού ειδικά βρίσκεται υπό ξένη κατοχή. Οι ξένες δυνάμεις που ήρθαν στην περιοχή μας έχουν καταστρέψει τα μισά Βαλκάνια, αύριο μπορεί να μετατραπούν σε κατοχικές δυνάμεις στην ίδια μας τη χώρα. Αυτό φυσικά δε θα το επιτρέψουμε και δε θα σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να συγκρουόμαστε έως ότου το ΝΑΤΟ φύγει από τα Βαλκάνια", δήλωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης.Επίσης, στο τέλος της κινητοποίησης ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης υπογράμμισε τα παρακάτω:

"Θεώρησα υποχρέωσή μου να βρίσκομαι εδώ κι αυτό είναι αυτονόητο κάθε φορά που μπορώ να συμμετέχω στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες και στις πορείες. Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο αυτό το οποίο κάνει το ΚΚΕ και δυστυχώς είναι ίσως το μόνο κόμμα που δείχνει αυτή τη συνέπεια απέναντι αυτού του τόπου και του λαού. Αυτού του τόπου όπου δεν επιτρέπει, δε θέλει να επιτρέψει δυνάμεις κατοχής που υποκριτικά ονομάζονται ειρηνιστικές δυνάμεις. Εμείς περιδιαβαίνοντας το χώρο είδαμε ότι το αμερικανικό πλοίο έχει ξεφορτώσει μόνο τανκ, πολυβόλα και κάνα δυο μηχανήματα γκρέιντερ, ίσως για να ξεπατώσει ό,τι έχει απομείνει στη Σερβία. Φοβούμαστε ότι ίσως αυτός ο στρατός, ο οποίος οδεύει προς το Κόσσοβο, γίνει τελικά και κατοχικός στρατός στην πατρίδα μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ