Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό

Eκείνο που εξοργίζει, περισσότερο και από την προδιαγεγραμμένη θανατική καταδίκη του Οτσαλάν, είναι η απύθμενη υποκρισία των κυβερνήσεων της ΕΕ που τώρα εκφράζουν τάχα τη λύπη τους και κάνουν την ευχή να μη γίνει η εκτέλεση του ηγέτη του ΡΚΚ. Πρόκειται για τις ίδιες κυβερνήσεις που όχι μόνο δεν έδωσαν πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, αλλά ευθυγραμμίστηκαν απόλυτα με την αμερικανική εντολή ανακηρύσσοντάς τον ως τρομοκράτη και κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για να παραδοθεί στους διώκτες του.

Πρόκειται για τις ίδιες "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις που, μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, έκαναν σημαία τους ότι τάχα θα αγωνιστούν για μια "δίκαιη δίκη", αλλά στη συνέχεια δε δίστασαν να "νομιμοποιήσουν" τη "δίκη" διαπιστώνοντας ότι έγινε "σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους"! Κι όμως οι κυβερνήσεις αυτές διατηρούν στο ακέραιο το "δικαίωμά" τους να αυτοανακηρύσσονται ως τιμητές των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και στο όνομά τους να βομβαρδίζουν λαούς και να καταστρέφουν χώρες, ακόμα και να αλλάζουν και τα σύνορα κρατών.

H κυβέρνηση Σημίτη - μπορεί να το διακρίνει κανείς καλύτερα εκ των υστέρων - επιλέχτηκε από τις ΗΠΑ, όχι φυσικά τυχαία, να διαδραματίσει ένα ξεχωριστό ρόλο στην υπόθεση παράδοσης Οτσαλάν. "Επρεπε" να δώσει χειροπιαστές αποδείξεις στους αρχιτρομοκράτες του πλανήτη πως συμπαρατάσσεται και ευθυγραμμίζεται στα σχέδια της νέας τάξης στην περιοχή. Η κάτι παραπάνω ενεργός συμμετοχή της στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αποτέλεσε ένα άλμα σε αυτή την πορεία. Επρεπε να διακηρύξει έμπρακτα την αντίθεσή της στην "τρομοκρατία" των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, στον αγώνα του κουρδικού λαού κλπ. Είναι"διεθνής τρομοκράτης" ο Οτσαλάν έλεγε η Ουάσιγκτον, "ναι, είναι τρομοκράτης" ακουγόταν η "ηχώ" της στην Αθήνα. Η κυβέρνηση Σημίτη πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις υποτέλειας της ΝΑΤΟικής συμμορίας αναλαμβάνοντας να παραδώσει τον Οτσαλάν, περιφρονώντας επιδεικτικά τα αισθήματα ντροπής που προκάλεσε στον ελληνικό λαό. Αυταπατάται βέβαια οικτρά πιστεύοντας ότι με το "πόρισμα" της Εξεταστικής Επιτροπής ξέπλυνε τις εγκληματικές ευθύνες της για την παράδοση Οτσαλάν.

Φυσικά η αποστολή δεν τελείωσε εκεί. Η κυβέρνηση καλείται, μετά την υπόθεση Οτσαλάν, να προχωρήσει σε "αντιτρομοκρατική" συμφωνία με την Τουρκία. Και ενώ είναι δεδομένο τι εννοούν με τον όρο "τρομοκρατία" οι ΗΠΑ και η Τουρκία, η κυβέρνηση Σημίτη, όπως φαίνεται και από την επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον Ισμ. Τζεμ, σπεύδει να διακηρύξει την πολιτική βούλησή της για μια τέτοια "συνεργασία". Και καθόλου τυχαία δεν είναι η "σύμπτωση" ότι επιλέγει να προχωρήσει σε μια "αντιτρομοκρατική" συμφωνία, την επομένη της έκδοσης της θανατικής ποινής για τον Οτσαλάν!

Eίναι ολοφάνερο ότι η υπόθεση Οτσαλάν είχε ευρύτερους στόχους και αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται για να υλοποιηθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Μπροστά είναι τα σχέδια για το Αιγαίο και την Κύπρο. Συνεχίζεται και εντείνεται η επίθεση κατά των λαών της περιοχής που τολμούν να αντιστέκονται στη νέα τάξη.

Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αυταπάτες. Δεν απαιτείται μόνο η αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό για να κατακτήσει όλα τα δικαιώματα που του ανήκουν, καθώς και ο αγώνας για να μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν. Χρειάζεται συντονισμένος και παλλαϊκός αγώνας ενάντια στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού, μέχρι να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τη σύγχρονη αυτοκρατορία του εγκλήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ