• Σύμφωνη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ
  • Στο παιχνίδι "άσπρο - μαύρο" και τα δυτικά ΜΜΕ
  • - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Μηδενός εξαιρουμένου, πολιτικοί ηγέτες και στρατιωτικοί ιθύνοντες στους κόλπους της Συμμαχίας έχουν επιδοθεί σε ένα αέναο κρυφτό με τις λέξεις, με μοναδικό στόχο να... - 1999-05-22 00:00:00.0"/>
  • Σύμφωνη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ
  • Στο παιχνίδι "άσπρο - μαύρο" και τα δυτικά ΜΜΕ
  • - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Μηδενός εξαιρουμένου, πολιτικοί ηγέτες και στρατιωτικοί ιθύνοντες στους κόλπους της Συμμαχίας έχουν επιδοθεί σε ένα αέναο κρυφτό με τις λέξεις, με μοναδικό στόχο να... - 1999-05-22 00:00:00.0" /> "Βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού" | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 22 Μάη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ
    "Βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού"
    • Βρετανική "αντεπίθεση" επαναφέρει στο προσκήνιο τη χερσαία εισβολή
    • Σύμφωνη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ
    • Στο παιχνίδι "άσπρο - μαύρο" και τα δυτικά ΜΜΕ

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

    Μηδενός εξαιρουμένου, πολιτικοί ηγέτες και στρατιωτικοί ιθύνοντες στους κόλπους της Συμμαχίας έχουν επιδοθεί σε ένα αέναο κρυφτό με τις λέξεις, με μοναδικό στόχο να επιβάλουν ή να υποβάλουν απόκρυψη της πραγματικότητας και της αλήθειας, όπου τα πάντα μπορεί να είναι πιθανά και δυνητικά, όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος. Οπότε, οποιαδήποτε λύση δοθεί, θα είναι ανακούφιση ως προς το απροσδιόριστο.

    Σκοτσέζικο ντους, όπου εναλλάσσονται μία το ζεστό και μία το κρύο, που σ' αυτήν την περίπτωση είναι η κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών επιθέσεων - είτε με βομβαρδισμούς είτε και με χερσαίες δυνάμεις - και ο υποτιθέμενος "διπλωματικός πυρετός". Τη μία μέρα οι φωνές για παύση των βομβαρδισμών, ώστε να πάρουν τη σκυτάλη οι διαπραγματεύσεις, την επομένη η προοπτική των χερσαίων δυνάμεων. Και τούμπαλιν.

    "Βρετανική αντεπίθεση"

    Χτες σειρά και πάλι των Βρετανών, που παίζουν πολύ επιτυχώς το ρόλο των "πολεμόχαρων". Ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, που βρίσκεται από προχτές στις ΗΠΑ για να έχει συναντήσεις με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ και όχι μόνο, δήλωσε ότι αναμένει η εκστρατεία βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ να καθυποτάξει το γιουγκοσλαβικό στρατό πριν από το χειμώνα, αφού "δεν βλέπει να υπάρχουν ενδείξεις ότι με τη φθορά που έχει υποστεί μέχρι στιγμής, θα μπορέσει να αντέξει μέχρι τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβρη", υποστήριξε ο Κουκ, στην κοινή τηλεοπτική συνέντευξή του με την Ολμπράιτ στο δίκτυο ABC. Ασφαλώς δεν ήταν η πρεμιέρα των δυο τους, απλώς η τελευταία μιας σειράς κοινών εμφανίσεων... "Οι σκοποί είναι σταθεροί, οι προϋποθέσεις σαφείς και θα υπερισχύσουμε", συμπλήρωσε η Ολμπράιτ την εικόνα. Οσο για διαφόρους που έβλεπαν "ραγίσματα" στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι ορισμένες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν μια προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών, ο Κουκ τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει πρώτα να κάνει παραχωρήσεις, ενώ η Ολμπράιτ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει το σχεδιασμό για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

    Το θέμα των χερσαίων αποτέλεσε και το κυρίαρχο θέμα του Κουκ επί τη αφίξει του στις ΗΠΑ, την Πέμπτη, όπου αμέσως κάλεσε το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην προετοιμασία μιας χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, για να συμπληρώσει, εξαιτίας της εμφανιζόμενης αμερικανικής αναποφασιστικότητας, ότι συμφωνεί απολύτως με την τακτική του ΝΑΤΟ - αυτή των αεροπορικών βομβαρδισμών - και επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον:"Πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε αυτή την επιτυχία και να πάμε τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος, καμία επιλογή δεν έχει αποκλειστεί και ο σχεδιασμός προχωρεί".

    Εντούτοις, δεν ήταν μόνο ο Κουκ που βρέθηκε στο προσκήνιο. Ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Νταγκ Χέντερσον "ξεκαθάρισε", σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, πως ασχέτως αν γνωρίζει ότι ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτοστιγμεί στα αιτήματα του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία "μέχρι η Γιουγκοσλαβία να αρχίσει να συμμορφώνεται προς τους όρους αυτούς". Ο Χέντερσον έκανε τα σχόλια αυτά, όταν ρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ εξετάζει την ιταλική πρόταση να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές πριν το Βελιγράδι αποδεχτεί όλους τους όρους του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι "η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη".

    Στη συνέχιση των βομβαρδισμών συμφώνησαν χτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα κατά τη συνάντησή τους... μέχρι να πραγματοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Συμμαχία. Για άλλη μια φορά, ο Σολάνα χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό "πολύ χρήσιμη", όπως αντίστοιχα έκανε και μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα, που είχε διαφοροποιήσει τη στάση του.

    Το παιχνίδι των ΜΜΕ

    Φυσικά, σ' αυτό το παιχνίδι, που θα μπορούσε να ονομάζεται "βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού", δε θα μπορούσαν να λείψουν και τα δυτικά ΜΜΕ. Το ρόλο του "αντιπολιτευόμενου" στις βρετανικές θέσεις έπαιξαν δύο πολύ έγκυρες εφημερίδες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι "Τάιμς" του Λονδίνου και η "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρωτοσέλιδο των "Τάιμς", "ο σερβικός στρατός δεν έχει καμφθεί ύστερα από οχτώ βδομάδες, ομολογεί το υπουργείο Αμυνας". Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου, τις οποίες δεν κατονομάζει, έγραφε ότι οι σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν υποστεί ελάχιστα πλήγματα, παρά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που συνεχίζονται εδώ και οχτώ βδομάδες, περιορίζοντας τη δυνατότητα ελιγμών των Σέρβων. Φυσικά, η κυβέρνηση της Βρετανίας διέψευσε αμέσως το δημοσίευμα, ανακράζοντας "κερδίζουμε".

    Οσο για την "Ουάσιγκτον Ποστ", κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό επίπεδο. Σε χτεσινό της δημοσίευμα, υποστήριζε ότι τα 24 αμερικανικά ελικόπτερα "Απάτσι" ΑΗ - 64 αναπτύχθηκαν στην Αλβανία, όχι, στην πραγματικότητα, για να πολεμήσουν, αλλά με την ελπίδα ότι η παρουσία τους θα κάνει τον Μιλόσεβιτς να υποχωρήσει. Η "Ουάσιγκτον Τάιμς" επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές αναφέρει ότι "όταν ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, ζήτησε τα "Απάτσι", η απόφαση για την ανάπτυξή τους ελήφθη με βάση την υπόθεση ότι η μεταφορά τους στην περιοχή θα ωθούσε τον Μιλόσεβιτς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε στρατιωτικός υπεύθυνος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα και ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και διευκρίνισε ότι "αν ήθελαν πράγματι να χρησιμοποιήσουν τα "Απάτσι" στη μάχη, θα είχαν στείλει "Λονγκμπόου"", πρόσθεσε ο υπεύθυνος, αναφερόμενος στην τελειότερη έκδοση των ελικοπτέρων ΑΗ - 64. Ομως, παραδέχτηκε ότι καθώς επρόκειτο για μια πλήρη ανάπτυξη, στην οποία περιλαμβάνονται μονάδες χερσαίων δυνάμεων επιμελητειακής και τακτικής υποστήριξης, οι στρατιωτικές αρχές θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να αποφασίσουν τη δραστηριοποίηση των "Απάτσι". Εκτός των άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Κλίντον άφησαν πρόσφατα να εννοηθεί ότι τα "Απάτσι" δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ποτέ στη Γιουγκοσλαβία, επειδή είναι πολύ ευάλωτα από τους πυραύλους εδάφους - αέρος SAM - 7 που εκτοξεύονται από φορητούς εκτοξευτήρες.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    "Νέφος" από τη χερσαία εισβολή(1999-05-19 00:00:00.0)
    Ο Μπλερ επιμένει στη σκληρή γραμμή(1999-05-14 00:00:00.0)
    "Ολα τα μέτωπα ανοιχτά"(1999-04-27 00:00:00.0)
    Στα σκαριά η χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ(1999-04-20 00:00:00.0)
    Συμφώνησαν πως ...διαφωνούν!(1999-04-14 00:00:00.0)
    ΑΤΙΤΛΟ(1999-04-06 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ