Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
"Νέφος" από τη χερσαία εισβολή

Οι Βρετανοί δείχνουν να επιμένουν, οι Ρώσοι να "προετοιμάζονται" και οι υπόλοιποι να προσθέτουν άφθονη "καύσιμη ύλη" στις εικασίες και τις φημολογίες, δημιουργώντας μια κατάσταση "αποπνικτική"

"Αναποφάσιστοι" εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι, καθώς ορισμένοι δείχνουν να εμμένουν, κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ότι θεωρούν αδιανόητη μια χερσαία επίθεση, ενώ ο Κλίντον το παίζει Σφίγγα. Κατά αυτόν τον τρόπο το "νεφέλωμα" γύρω από την εξέλιξη και την κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών δολοφονικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να αιωρείται, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα επικίνδυνα ανοιχτά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, αν και σε χαμηλότερους τόνους και με κάπως πιο μετριοπαθή διάθεση, εξακολουθεί να έχει ως άξονα των δηλώσεών του το θέμα μιας πιθανής χερσαίας εισβολής. "Εάν επιθυμούμε να στεφθεί με επιτυχία η αεροπορική μας επιχείρηση, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε και με χερσαίες δυνάμεις στο Κόσσοβο, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή", τόνισε ο Κουκ, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζοντας ότι "αυτή η χερσαία δύναμη θα πρέπει να είναι μια δύναμη της Συμμαχίας. Γι' αυτό και συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους συμμάχους μας, για να ενεργήσουμε, έτσι ώστε και οι άλλες χώρες να αναπτύξουν δυνάμεις στην περιοχή σε ένα αντίστοιχο επίπεδο".

Συνήγορος του Κουκ και ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων σερ Τσαρλς Γκάθρι, που δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ πως δεν αποκλείεται η πιθανότητα χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, όμως τόνισε - για να να μην ξεφύγει και τελείως από τη "γραμμή" - πως οι αεροπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο. "Η ιστορία μάς έχει αποδείξει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι δυνατόν να μεταβληθούν ανάλογα με τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γκάθρι, κατά τη διάρκεια επισήμου δείπνου στο Λονδίνο για τον εορτασμό των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, για να συμπληρώσει ότι "μία αεροπορική επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να τελειώσει σύντομα"!!! Πάντως, άδραξε την ευκαιρία, για να καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα στο μέλλον, επιχειρηματολογώντας ότι δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα, για να υποστηρίξουν μακρόχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις δίχως τη συνδρομή των ΗΠΑ.

Ρωσικές ανησυχίες

Αυτές οι πολεμικές "διακηρύξεις" των Βρετανών που αποκαλύπτουν ένα μέρος του παζλ έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό την ανησυχία της Ρωσίας, που οδήγησε στην άμεσα ενεργό ανάμειξή της στα τεκταινόμενα, αφού αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς τη συγκατάθεση του Βελιγραδίου και χωρίς την ύπαρξη σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορεί εδώ και πολλές βδομάδες το ΝΑΤΟ ότι προετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία, συγκεντρώνοντας στρατεύματα στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, σε σημερινές δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ", όπου τόνισε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις προετοιμάζονται "επιμελώς και προγραμματισμένα" για την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων και προσθέτει ότι το στοιχείο αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη Μόσχα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την πολιτική επίλυση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία. Στο κύμα αυτό και ένας άλλος μη κατονομαζόμενος Ρώσος αξιωματούχος, στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία ενδέχεται να αρχίσουν σε δύο μήνες.

Γερμανικές αντιρρήσεις

Ωστόσο τους πόθους των Βρετανών - και όχι μόνο - αλλά και τους φόβους των Ρώσων δε δείχνει να συμμερίζεται ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που δήλωσε ότι θεωρεί "αδιανόητο" το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων, προσπαθώντας να θέσει τέρμα στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. "Η Γερμανία πιστεύει ότι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων είναι αδιανόητη. Αυτή είναι η θέση μας και δε θα αλλάξει στο μέλλον", τόνισε με έμφαση ο Σρέντερ στις δηλώσεις που έκανε στο Μπάρι, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάσιμο ΝτΑλέμα.Αντίθετος εμφανίστηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, αν και ελάχιστα διαφοροποιημένος και όχι τόσο κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι μια χερσαία επίθεση είναι "ακραία υπόθεση". "Νομίζω ότι αν όλα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ υπογράψουν αυτή τη διακήρυξη, και το Βελιγράδι θα συμμορφωθεί" τόνισε ο Ντ' Αλέμα, για να προχωρήσει λίγο ακόμα τη σκέψη του, λέγοντας ότι αν το Βελιγράδι εξακολουθήσει να αρνείται να υποκύψει τότε ο ΟΗΕ θα μπορούσε να έχει την εξουσία να εγκρίνει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Αμερικανική αμφισημία

Μολονότι οι ΗΠΑ είναι η "ηγέτιδα δύναμη", ο Πρόεδρος Κλίντον προσπαθεί ακόμα να βρει μια λύση ανάμεσα στη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη", τα κονσένσιους που εκφράζουν δύο διαφορετικές (;) απόψεις, όσον αφορά την κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας. "Θα επιτύχουμε τους στόχους μας με τον έναν τρόπο ή τον άλλο", αναφέρεται σε χτεσινή δήλωσή του, αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ότι ο Κλίντον δεν έχει καμία πρόθεση να εγκρίνει την ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεων. Ο Κλίντον, εμμένοντας στην άποψη ότι το ΝΑΤΟ "έχει επιτύχει αρκετά" με τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις που κρατούν δύο μήνες τόνισε ότι η αεροπορική αυτή καμπάνια μπορεί να συνεχιστεί, αφού "μπορεί να επιτύχει περισσότερα". Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να επιβληθεί και "δεν έχουμε εξαιρέσει καμία δυνατή επιλογή". Ο Κλίντον κλήθηκε να απαντήσει σε όλη τη φημολογία που έχει προηγηθεί για τις πιέσεις που ασκούνται από τη Βρετανία για την άμεση ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία. Φημολογία που προκάλεσε και τις εντυπώσεις περί "ραγίσματος" του ΝΑΤΟ την ώρα που Ιταλία και Γερμανία εκφράζουν την κατηγορηματική άρνησή τους σε αυτή την προοπτική.

Παρ' όλα αυτά σιβυλλικός εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Κοέν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο στρατόπεδο του Φορτ Πολκ της Πολιτείας της Λουιζιάνα, για να επιθεωρήσει την εκπαίδευση των στρατιωτών. Μιλώντας εκ μέρους του Πενταγώνου τόνισε ότι το "ΝΑΤΟ έχει επιτύχει στους στόχους του καταστρέφοντας μεγάλο της πολεμικής μηχανής του Μιλόσεβιτς", αλλά υπογράμμισε με έμφαση ότι ο "πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Μπορεί να διαρκέσει βδομάδες ή και μήνες ακόμα". Οσο για την απελευθέρωση των Γιουγκοσλάβων στρατιωτών ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους των συμμάχων - που υπερτονίστηκε στην ομιλία του - πρόκειται για γεγονός που θα πρέπει να λάβει η υπόψη της η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για... μελλοντική μεταχείριση Αμερικανών αιχμαλώτων και γρήγορη απελευθέρωσή τους!

Φυσικά, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα συντονισμένα απολύτως στο κλίμα της αμφιβολίας ήρθε και επισήμως να βεβαιώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ" ότι "όλες οι περιπτώσεις βρίσκονται πάντα στο τραπέζι. Αλλά, προς το παρόν, καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ