Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΠΡΑΪΤ - ΙΒΑΝΟΦ
Συμφώνησαν πως ... διαφωνούν!

ΟΣΛΟ. -

Κεκτημένη ταχύτητα φαίνεται πως είχε αποκτήσει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Μετά την - ένοχη - συγκατάθεση όλων των ΝΑΤΟικών συμμάχων για την κλιμάκωση των φονικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, που απέσπασε τη Δευτέρα στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της "συμμαχίας", η Ολμπράιτ συναντήθηκε χτες στο Οσλο, με τον Ρώσο ομόλογό της Ιγκόρ Ιβάνοφ. Ομως, παρά τις τετράωρες συνομιλίες της με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η Ολμπράιτ δεν κατάφερε να αποσπάσει μια ακόμη συγκατάβαση. Αυτό που εισέπραξε ήταν μάλλον οι έντονες ρωσικές αντιδράσεις όχι μόνον στους σημερινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, αλλά και στα όσα μεθοδεύουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο... Τούτ' έστιν, οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε ζητήματα - κλειδιά!

Γι' αυτό και η Ολμπράιτ επιχείρησε να εξωραϊσει τις ρωσικές ενστάσεις, χαρακτηρίζοντας τη χτεσινή συνάντησή της με τον Ιγκόρ Ιβάνοφ "τίμια και ειλικρινή συνομιλία". Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό της στο ξενοδοχείο "SAS" Ράντινσον (λίγα χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο του Οσλο), η Ολμπράιτ υποστήριξε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχάς ότι θα έπρεπε να γίνει: παύση της "καταστολής", αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων από το Κόσσοβο, ασφαλής επιστροφή των προσφύγων και παροχή πρόσβασης σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφερόμενη στην αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Κόσσοβο είπε πως "αν και θα μπορούσαν να τεθούν υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, αυτό δεν αποκλείει πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι, προκειμένου άλλες δυνάμεις να συγκροτηθούν"...

Αυτά κατά την Ολμπράιτ...

Ωστόσο, ο Ιβάνοφ υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές δε συμφώνησαν στο αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την αποστολή ξένης στρατιωτικής δύναμης υπό ΝΑΤΟική ηγεσία στο Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την προστασία των εκτοπισμένων Κοσσοβάρων Αλβανών. Αντίθετα, επέμενε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να παίξουν ρόλο στην αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι "οποιοδήποτε είδος ξένης διεθνούς παρουσίας απαιτεί τη συμφωνία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης". Μάλιστα, σ' αυτό το σημείο υπογράμμισε πως οι "γιουγκοσλαβικές αρχές είναι αντίθετες σε κάθε στρατιωτική παρουσία στο έδαφός τους". Οπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά "οποιαδήποτε τέτοια δύναμη θα πρέπει να συζητηθεί στο μέλλον" και "αφού σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί"!

Στη συνέχεια, ο Ιβάνοφ πρόσθεσε "πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες (μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας), με στόχο μια πολιτική διευθέτηση", επαναλαμβάνοντας πως "η ρωσική θέση δεν άλλαξε" και πως το "ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις για να βοηθήσει την ειρήνη"!

Εκατέρωθεν δηλώσεις πριν τη συνάντηση

Πριν τη συνάντηση Ολμπράιτ - Ιβάνοφ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησής του εν σχέσει με τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία για την εξεύρεση και εφαρμογή μίας συμφωνίας, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως "ουσιαστικά όλη η Ευρώπη υποστηρίζει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία"... Σύμφωνα, τέλος, με Αμερικανούς αξιωματούχους που συνόδευαν την Ολμπράιτ στην πτήση της με κατεύθυνση το Οσλο, η υπουργός τόνιζε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την παραχώρηση πληροφοριών κατασκοπίας από τη Μόσχα στο Βελιγράδι, υπενθυμίζοντας με νόημα στη Μόσχα πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επιβάλλει εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου. Επίσης, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η Ολμπράιτ απέρριψε αίτημα εκπροσώπου των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών του "KLA" για αποστολή αμερικανικών όπλων στην οργάνωση αυτή.

Στη Μόσχα, και ώρες πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης Ολμπράιτ - Ιβάνοφ, ο υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, δήλωνε πως η χώρα του ίσως αποστείλει περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο και ότι θα αποσύρει τις ειρηνευτικές της δυνάμεις από τη Βοσνία, για να κάνει αισθητή την αντίδρασή της στις κλιμακούμενες επιδρομές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ