Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 1999

Αντίσταση το αναστάσιμο μήνυμα

Η ανίκητη δύναμη των λαών μπορεί να στείλει τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό στα σκουπίδια της ιστορίας, φέρνοντας στο προσκήνιο την ειρήνη και τη φιλία των λαών, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο

Ακόμα τούτη η άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες... Ανοιξη ξεσηκώθηκαν οι ραγιάδες και νίκησαν. Ανοιξη θέλει η λαϊκή παράδοση και την ανάσταση. Μα τούτη, η φετινή ανάσταση δε λέει να 'ρθει... Της φράζουν το δρόμο οι φονιάδες των λαών στα Βαλκάνια, ορίζοντας το σύγχρονο Γολγοθά, στο έβγα του 20ού αιώνα. Δεν ήταν μοιραίο, βέβαια, να περπατήσουν οι λαοί το Γολγοθά αυτό, μα η ιστορία δεν κάνει χατίρια, όταν δεν την ορίζουν οι ίδιοι. Και αν αφήνει, όμως, τα σημάδια του ο αιώνας, πάνω στο σώμα της ιστορίας, αυτά τα ίδια τα σημάδια είναι οδηγός, για την Ανάσταση των Λαών. Γιατί, όταν, στις αρχές του, οι ίδιες και πάλι δυνάμεις του ματοβαμμένου ιμπεριαλισμού κάνανε πόλεμο, οι λαοί δεν αντιπάλεψαν μόνον αυτόν, αλλά πήραν την τύχη στα χέρια τους, ανοίγοντας το δρόμο, για το χτίσιμο της δικής τους κοινωνίας. Αν αυτό δεν έφτασε, για να μην ξανάρθει πόλεμος. Αν η ιστορία έκανε μια οδυνηρή αντιστροφή και πισωγύρισμα στην πραγματικότητα, της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Ακόμη κι έτσι, τα ίχνη της στο πέρασμα από τον αιώνα που φεύγει στον αιώνα που έρχεται, λένε πως το παλιό πάντα πεθαίνει, για να 'ρθει το καινούριο.

Αναπόφευκτες αυτές οι σκέψεις, ιδιαίτερα τις μέρες αυτές, καθώς τα ολέθρια τύμπανα του πολέμου "ανταγωνίζονται" τις αναστάσιμες καμπάνες. Καθώς οι ΝΑΤΟικοί φονικοί βομβαρδισμοί της Νέας Γιουγκοσλαβίας και η επιχείρηση μετατροπής του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα της απάνθρωπης "pax americana" γενικότερα, θέλουν να υποτάξουν το μυαλό και τη συνείδηση των λαών, να φυλακίσουν, μια για πάντα, τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Οι παρακαταθήκες, όμως, του 20ού αιώνα υπάρχουν και διδάσκουν ότι η δύναμη των λαών είναι ανίκητη. Αυτή, ακριβώς, η δύναμη μπορεί να φέρει - και θα φέρει - το πραγματικά καινούριο στον αιώνα, που έρχεται, στέλνοντας στον τάφο τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Για να φέρουν οι λαοί τη δική τους Ανάσταση.


ΣΕΛ.  2   -   3,    5   -   14,   

"Πάρε θέση"

Εναν διαφορετικό "επιτάφιο θρήνο" παίρνουν μαζί τους, από προχτές, όσοι φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη, για την επαρχία. Είναι το κείμενο, που ακολουθεί και το δημοσιεύουμε, ώστε να το "λάβουν" ακόμη περισσότεροι:

"ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

  • Τον επιτάφιο θρήνο των λαών των Βαλκανίων, τους χιλιάδες άμαχους νεκρούς
  • Οτι και σήμερα για τα βάσανα των λαών ευθύνονται οι σύγχρονοι Ρωμαίοι ανθύπατοι, ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΘΥΜΗΣΟΥ

  • Οτι και σήμερα υπάρχουν Πόντιοι Πιλάτοι, που, ενώ συμμετέχουν στο μακελειό που γίνεται, "νίπτουν τας χείρας τους"
  • Οτι, όπως και τότε οδήγησαν στο Γολγοθά και τη Σταύρωση, έτσι και σήμερα οδηγούν όλους τους λαούς στο σύγχρονο Γολγοθά των βομβαρδισμών

Σήμερα το δίλημμα είναι:

Με τους ισχυρούς στην Υποταγή ή με τους καταφρονεμένους στην Αντίσταση;ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ

Η Ανάσταση των λαών, το σταμάτημα του πολέμου, θα έρθει μέσα από τον Αγώνα και τη Θυσία όλων των ταπεινών και των καταφρονεμένων.

Αξίζει όλοι μας, να παλέψουμε για την "επί Γης ειρήνη"".


Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"

Ο "Ρ", λόγω των αργιών του Πάσχα, θα κυκλοφορήσει ξανά την Τετάρτη 14 Απρίλη.



Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
Μια νέα σελίδα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

Μια νέα σελίδα στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος "άνοιξε" το περασμένο Σάββατο, 3 του Απρίλη, όταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας περισσότεροι από 1.500 συνδικαλιστές, που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής για την ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσιζαν τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ)


ΣΕΛ.  34   -   35

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ