• Διασπορά των πυρών πολέμου και στην αλβανο - γιουγκοσλαβική μεθόριο!
  • Ο στρατηγός Κλαρκ ζητεί και νέα φονικά αεροσκάφη και η Βρετανία ενισχύει τα στρατεύματά της στην Αλβανία με πρόσχημα τους πρόσφυγες
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Πόσους ακόμη, δήθεν, κατά λάθος ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά πολιτικών στόχων χρειάζεται η διεθνής κοινότητα για να ξυπνήσει από τον (συν) ένοχο λήθαργο της... - 1999-04-14 00:00:00.0"/>
  • Διασπορά των πυρών πολέμου και στην αλβανο - γιουγκοσλαβική μεθόριο!
  • Ο στρατηγός Κλαρκ ζητεί και νέα φονικά αεροσκάφη και η Βρετανία ενισχύει τα στρατεύματά της στην Αλβανία με πρόσχημα τους πρόσφυγες
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Πόσους ακόμη, δήθεν, κατά λάθος ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά πολιτικών στόχων χρειάζεται η διεθνής κοινότητα για να ξυπνήσει από τον (συν) ένοχο λήθαργο της... - 1999-04-14 00:00:00.0" /> Ασυγκράτητες ΝΑΤΟικές επιδρομές επεκτείνουν την ανάφλεξη | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΔΙΕΘΝΗ
    Ασυγκράτητες ΝΑΤΟικές επιδρομές επεκτείνουν την ανάφλεξη
    • Ασταμάτητες οι ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά πολιτικών και οικονομικών στόχων προκαλούν εκατόμβες θυμάτων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον τάχα... "κατά λάθος" βομβαρδισμό αμαξοστοιχίας
    • Διασπορά των πυρών πολέμου και στην αλβανο - γιουγκοσλαβική μεθόριο!
    • Ο στρατηγός Κλαρκ ζητεί και νέα φονικά αεροσκάφη και η Βρετανία ενισχύει τα στρατεύματά της στην Αλβανία με πρόσχημα τους πρόσφυγες

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

    Πόσους ακόμη, δήθεν, κατά λάθος ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά πολιτικών στόχων χρειάζεται η διεθνής κοινότητα για να ξυπνήσει από τον (συν) ένοχο λήθαργο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Η απάντηση μοιάζει δύσκολη παρά το αίμα αθώων που χύθηκε και χύνεται κάθε λεπτό με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις φονικές επιδρομές στο Αλέξινατς και το βομβαρδισμό σερβικής αμαξοστοιχίας σε γέφυρα της περιοχής Γκιρντέλιτσκα Κλισούρα...

    Ομως, οι εκατόμβες των αθώων ανθρώπων που σφαγιάζει το ΝΑΤΟ φαίνεται πως θα αυξηθούν και άλλο. Ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλαρκ "παρήγγειλε" και νέα επιδρομικά αεροσκάφη. Η Βρετανία έστειλε εκατοντάδες ακόμη στρατιώτες στην Αλβανία. Οι 19 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην έκτακτη συνάντησή τους τη Δευτέρα στης Βρυξέλλες επανέλαβαν τη συγκατάθεσή τους στο φονικό που διαπράττεται ανελέητα και ασταμάτητα, νύχτα - μέρα, στη Γιουγκοσλαβία και ναρκοθέτησαν - κατά παραγγελία των ΗΠΑ - για μία ακόμη φορά οποιαδήποτε προσπάθεια για πολιτική επίλυση της κρίσης, εμμένοντας στο αίτημα για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Και το χειρότερο; Η σιωπηλή ενίσχυση και "δραστηριοποίηση" των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών του "UCK" (που χρησιμοποιούνται σαν ένας διεστραμμένος Δούρειος Ιππος) στη ζέουσα μεθόριο Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας, που έχει ήδη ανοίξει και "επίσημα" το "παράθυρο" επέκτασης του πολέμου στις γείτονες χώρες...

    "Φωτιά" στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας

    Η "πόρτα" γενικότερης ανάφλεξης του πολέμου φαίνεται πως άνοιξε τα τελευταία 24ωρα στη μεθόριο Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας. Η κατάσταση είναι θολή και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος προχώρησε πρώτος στις εχθροπραξίες στη συγκεκριμένη μεθόριο. Ωστόσο, τα δεδομένα ίσως οδηγήσουν σε κάποια αυτονόητα συμπεράσματα.

    Παροικούντες και μη την "Ιερουσαλήμ" γνωρίζουν πως οι αυτονομιστές του "UCK", που ενισχύουν τις δυνάμεις τους "επιστρατεύοντας" άνδρες από τις απανταχού αλβανικές παροικίες, εξαπολύουν τις επιθέσεις τους κατά του γιουγκοσλαβικού στρατού και από το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό εν συνεπεία προκαλεί την αντίδραση του σερβικού στρατού, αν και το Βελιγράδι επιμένει πως δεν έχει προβεί έως σήμερα σε παραβίαση του αλβανικού εδάφους.Την ίδια ώρα, η αλβανική κυβέρνηση εκφράζει την "αγανάκτησή της για την επικίνδυνη κλιμάκωση" που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες οι, όπως υποστηρίζει, "επιθετικές ενέργειες από πλευράς Γιουγκοσλαβίας σε βάρος της Αλβανίας", σημειώνοντας ότι πλέον τα Τίρανα λαμβάνουν "όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και την ασφάλεια της χώρας".

    Οσον αφορά τα χτεσινά επεισόδια στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, η αλβανική τηλεόραση μετέδωσε πως έως νωρίς χτες το απόγευμα αποσύρθηκαν σερβικές δυνάμεις που είχαν προσχωρήσει 500 έως 600 μέτρα στο αλβανικό έδαφος. Η αλβανική τηλεόραση υποστήριξε πως οι σερβικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως περικυκλώσει το χωριό Καμενίτσα και αντάλλαξαν σφοδρά πυρά με τους Αλβανούς μεθοριακούς φρουρούς.

    Το ΑΠΕ, επικαλούμενο ξένους παρατηρητές στην πόλη Μπαϊράμ Τσούρι, μετέδωσε ότι χτες από τις 3.30 μ.μ. (τοπική ώρα) η κατάσταση στο βορρά είχε ομαλοποιηθεί. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι οι σερβικές δυνάμεις, που αριθμούσαν σε περίπου 100 άνδρες, μπήκαν στην Αλβανία από το συνοριακό φυλάκιο Μορίνα και επέστρεψαν στο γιουγκοσλαβικό έδαφος. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι οι Σέρβοι, αφού απώθησαν τις αλβανικές δυνάμεις, κατευθύνθηκαν προς το χωριό Καμενίτσα (όπου είναι ισχυρές βάσεις των αυτονομιστών του... "UCK"), όπου και ανατίναξαν σχετικά μικρό αριθμό σπιτιών. Αξίζει δε σ' αυτό το σημείο να υπογραμμιστούν οι αυξανόμενες καταγγελίες από μερίδα ξένων ανταποκριτών για μεταφορά όπλων, μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αυτονομιστές του "UCK" στην Αλβανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκεί ανταποκριτή του ΑΠΕ, αρκετοί από τους ξένους ανταποκριτές υποστηρίζουν πως το... ΝΑΤΟ φροντίζει να εφοδιάσει τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβου" με οπλικά συστήματα!

    Οι ΝΑΤΟικές επιδρομές του τελευταίου 48ωρου

    Τουλάχιστον 10 νεκρούς και πολλούς τραυματίες προκάλεσαν οι δύο ΝΑΤΟικές βόμβες που χτύπησαν προχτές το μεσημέρι γιουγκοσλαβική αμαξοστοιχία, την ώρα που περνούσε γέφυρα στην περιοχή Γκιρντέλιτσκα Κλισούρα (300 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι). Οσο για τα υπόλοιπα θύματα των άλλων ΝΑΤΟικών επιδρομών, ο αριθμός τους είναι ουσιαστικά άγνωστος...

    Τα συνεργεία διάσωσης, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσα από τα συντρίμμια, τους τόνους σιδηρικών και πέτρας, κατάφεραν να ανασύρουν τουλάχιστον 10 απανθρακωμένα πτώματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο ενός 10χρονου παιδιού και τουλάχιστον 16 τραυματίες. Το πιο εξωφρενικό; Το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε το φονικό βομβαρδισμό λέγοντας πως "ναι μεν εξαπολύθηκαν βόμβες σε γέφυρα που περνούσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Γκιρντέλιτσκα, αλλά... τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη δεν είχαν την πρόθεση να χτυπήσουν την αμαξοστοιχία"! Μάλιστα, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλαρκ αναφερόμενος σ' αυτόν το βομβαρδισμό ισχυρίστηκε πως ό,τι έγινε, έγινε επειδή "η συγκεκριμένη αεροπορική επίθεση διευθυνόταν από μακριά και ο πιλότος είδε την κίνηση του τρένου το τελευταίο λεπτό". Και κατέληξε λέγοντας το ακόλουθο ανήκουστο: "Από ένα ανεξήγητο ατύχημα ο πιλότος του βομβαρδιστικού χτύπησε την αμαξοστοιχία δύο φορές".

    Τα ανελέητα ΝΑΤΟικά χτυπήματα πολιτικών και οικονομικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και χτες.

    Καταστράφηκαν κατοικημένες περιοχές, διυλιστήρια, αποθήκες καυσίμων, εργοστάσια και στρατόπεδα.

    Στο Βελιγράδι, τα αντιαεροπορικά πυρά ακούγονταν όλη τη νύχτα, ενώ τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, έως τις πρωινές ώρες, στρατιωτική μονάδα στη συνοικία Μπάνιτσα... κοντά στην ορθοπεδική κλινική!

    Για απανωτή φορά βομβαρδίστηκαν ανηλεώς τα διυλιστήρια του Πάντσεβο, που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου, καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα.

    Τα διυλιστήρια του Νόβι Σαντ ήταν, επίσης, στόχος του ΝΑΤΟ, ενώ βομβαρδίστηκαν αποθήκες με καύσιμα της κρατικής εταιρίας "Ναφταγκάς" στην περιοχή του Σόμπορ, στη Βοϊβοντίνα.

    Στο Κοσσυφοπέδιο, στόχος ήταν οι αποθήκες καυσίμων της εταιρίας "Γιουγκοπετρόλ", στο Κόσσοβο Πόλιε, και ένα εργοστάσιο πλαστικών, ενώ βομβαρδίστηκε, για τέταρτη φορά, το εργοστάσιο οικιακών συσκευών "Σλόμποντα", στην πόλη Τσάτσακ, στην κεντρική Σερβία.

    Στην πόλη Κρούσεβατς, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια γέφυρα, στην πόλη Κράλιεβο το αεροδρόμιο, ενώ δυο πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές, στην περιοχή της πόλης Ούζιτσε.

    Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας μετέδωσε πως ένα ΝΑΤΟικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή της Τούζλα, στη Βοσνία, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης, επιστρέφοντας από αποστολή στη Γιουγκοσλαβία.

    Οσον αφορά τα θύματα μεταξύ των αμάχων, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Αβντέγιεφ, δήλωσε πως μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες έχουν φονευτεί πάνω από 400 πολίτες και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι.

    Ενισχύονται εκ νέου οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις!

    Επιπλέον 300 επιδρομικά αεροσκάφη ζήτησε ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ. Και το αμερικανικό Πεντάγωνο... έσπευσε να δηλώσει πως εξετάζει το αίτημα, για να το ικανοποιήσει - προφανώς... - μέσα στα επόμενα 24ωρα.

    Ο στρατηγός Κλαρκ διατύπωσε το αίτημά του την περασμένη Δευτέρα και ακριβώς τρία 24ωρα αφότου το Πεντάγωνο από την πλευρά του είχε ανακοινώσει ότι 80 επιπλέον συμμαχικά αεροπλάνα θα καταφθάσουν σε αεροπορικές βάσεις κοντά στη Γιουγκοσλαβία!

    Εκπρόσωπος του Πεντάγωνου ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία ανέφερε ότι το Πεντάγωνο θα μεριμνήσει να προωθηθεί η ζητούμενη αεροπορική βοήθεια, προσθέτοντας ωστόσο ότι από αμερικανικής πλευράς "υπάρχουν και όρια" στις κατηγορίες αεροσκαφών που θα καταστεί τελικώς δυνατόν να διατεθούν.

    Στην περίπτωση ολικής ανταπόκρισης στο αίτημα του στρατηγού Κλαρκ, η ΝΑΤΟική αεροπορική δύναμη που βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία θα έφθανε πολύ κοντά στα 1.000 αεροπλάνα όλων των κατηγοριών (βομβαρδιστικά, καταδιωκτικά, ανεφοδιασμού, αναγνωριστικά, ηλεκτρονικής παρενόχλησης). Αυτός ο αριθμός θα είναι και ο διπλάσιος σε σχέση με εκείνον όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές στις 24 Μάρτη.

    Επιπλέον, η Βρετανία ανακοίνωσε χτες πως θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, με 1.800 στρατιώτες, φτάνοντας συνολικά στους 6.300. Το πρόσχημα γι' αυτή την απόφαση το είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ: "Να βοηθηθεί η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους"!

    Ο Μπλερ, μάλιστα, ενώ απέρριψε την ιδέα μιας άμεσης χερσαίας επίθεσης με επιχείρημα ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν σημαντικές, δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων σερ Τσαρλς Γκάρθι αποκάλυψε ότι "επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις της Βρετανίας", που βρίσκονται πίσω από τις σερβικές γραμμές, "βοηθούν" τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να εντοπίζουν στόχους επί του εδάφους! Σύμφωνα με τον Γκάρθι, αεροσκάφη τύπου "Χάριερ GR7", "κατάφεραν να φέρουν σε πέρας επιθέσεις παρά την πυκνή νέφωση, εν μέρει και λόγω των πληροφοριών που είχαν από εδάφους".

    Δηλώσεις ανάλογου περιεχομένου έκανε χτες και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ. Αφού εκθείασε τις ΝΑΤΟικές φονικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία πρόσθεσε πως "υπάρχουν προβλήματα στην ενίσχυση και ανεφοδιασμό των χερσαίων δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού". Οταν ο Ρισάρ ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την κατάσταση του "KLA", απάντησε ότι ο αριθμός των αυτονομιστών δεν έχει μειωθεί από την έναρξη των βομβαρδισμών, εκφράζοντας την άποψη πως "ο UCK εκπροσωπεί τον πληθυσμό των Κοσσοβάρων Αλβανών και έχει δικαίωμα να παίρνει μέρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης της κρίσης"! Τέλος, σε δημοσιογραφική ερώτηση δεν απέκλεισε την πραγματοποίηση ανάπτυξης χερσαίων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αυστραλοί κατάσκοποι - μέλη οργάνωσης αρωγής;

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές συνέλαβαν στις 31 Μάρτη δύο Αυστραλούς εργαζόμενους στην οργάνωση αρωγής "CARE" κατηγορώντας τους ότι διενεργούσαν κατασκοπία σε βάρος του Βελιγραδίου. Χτες, μάλιστα, η σερβική τηλεόραση αναφερόμενη σ' αυτή την περίπτωση μετέδωσε πως ένας από τους δύο κατηγορούμενος ομολόγησε πως συνέλεγε στοιχεία για τα αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

    Το θέμα προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης της Αυστραλίας, που ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο Αυστραλών, Στιβ Πρατ και Πίτερ Ουέλας.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ