Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Το Βελιγράδι ζήτησε ένταξη στη "Συμμαχία Σλαβικών Χωρών"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΙΝΣΚ.-

Μετά την προχτεσινή απόφαση του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς ζήτησε από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να ικανοποιήσουν το αίτημα του Βελιγραδίου για ένταξη στη "Συμμαχία Σλαβικών Χωρών". Η απάντηση τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Μινσκ δε δόθηκε άμεσα, ωστόσο αυτό το αίτημα φάνηκε να προσδίδει νέο νόημα στη μέχρι τώρα συμβολικής σημασίας "Συμμαχία Σλαβικών Χωρών" που είχαν συγκροτήσει οι δύο χώρες πριν δύο χρόνια.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το γιουγκοσλαβικό αίτημα, ανακοινώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά χωρίς να δοθεί εσπευσμένη απάντηση.

Με αυτό το σκοπό αναμένεται σήμερα στο Βελιγράδι, όπου θα παραμείνει για ένα 48ωρο, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Λουκασένκο θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να συζητήσουν το παραπάνω αίτημα. Ωστόσο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βαντίμ Γκουστόφ, δήλωσε χτες από το Μινσκ, όπου βρισκόταν για τη συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, πως οποιεσδήποτε συζητήσεις είναι πρόωρες για όσο καιρό τουλάχιστον συνεχιστούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

Πάντως, το αίτημα του Βελιγραδίου για ένταξη στη "Συμμαχία Σλαβικών Χωρών" προκάλεσε την ανησυχία αξιωματούχων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ρουμανίας. Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και γερουσιαστής του κόμματος "Συμμαχία για το Κόμμα της Ρουμανίας", Τεοντόρ Μελεσκάνου, δήλωσε πως "είναι επικίνδυνη υπόθεση ένα ακόμη όργανο ασφαλείας στην περιοχή πέραν του ΝΑΤΟ". Ο ίδιος σε συνέντευξή του είπε πως οι δύο οργανισμοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν, αν και έχουν σοβαρές διαφωνίες, προσθέτοντας πως "η χώρα του βρίσκεται σε δύσκολη θέση μια που γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στους δύο οργανισμούς".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ