Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Αναμενόμενο αδιέξοδο στις διπλωματικές επαφές

ΒΟΝΝΗ.-

Σε ναυάγιο κατέληξε και ο χτεσινός δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών διευθυντών της "Ομάδας των Οκτώ" στη Βόννη. Τι "περίεργο"! Το ίδιο επαναλήφθηκε νωρίτερα (γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα) και στη συνάντηση των Βίκτορ Τσερνομίρντιν (Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για το Γιουγκοσλαβικό), Μάαρτι Αχτισαάρι (Φινλανδός Πρόεδρος) και Στρόουμπ Τάλμποτ (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) στη Μόσχα...

Οπως είναι γνωστό, οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" συναντιούνταν με σκοπό την ολοκλήρωση επεξεργασίας ενός σχεδίου απόφασης με τελική κατεύθυνση το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ομως αυτό, δηλαδή η γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στα ΝΑΤΟικά και φιλοΝΑΤΟικά μέλη της "Ομάδας των Επτά" (πλουσιότερες χώρες της υφηλίου) και της Ρωσίας, δεν κατέστη δυνατή.

"Οι ειρηνευτικές προσπάθειες διανύουν μία δύσκολη φάση γιατί αναζητούμε κάποιο διέξοδο" είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, σε τηλεοπτική συνέντευξη! Πρόκειται σίγουρα για μία "περίεργη" δήλωση, που αφήνει αρκετά υπονοούμενα... Μεταξύ αυτών το γεγονός πως η γερμανική ηγεσία φροντίζει μ' αυτή την "ευκαιρία" να επαναδιατυπώσει τις "ενστάσεις" της για τη "διπλωματική" τακτική του τρόμου (δηλαδή, σφοδροί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί ταυτόχρονα με διπλωματικές "ειρηνευτικές" συνομιλίες...).

Νωρίτερα, ο Γκούντερ Πλέγκερ, πολιτικός διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και προεδρεύων της χτεσινής σύσκεψης των "Οκτώ" στη Βόννη ήταν περισσότερο "αισιόδοξος". Είπε πως αυτός και οι συνάδελφοί του έκαναν "στη διάρκεια τετράωρων συνομιλιών πρόοδο σε λίγα σημεία", δίχως ωστόσο να διευκρινίσει "αυτά τα σημεία"... Πρόσθεσε, εντούτοις, με νόημα πως "φθάσαμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε"! Τα πιο "δύσκολα" θέματα των τελευταίων συναντήσεων της "Ομάδας των Οκτώ" εντοπίζονται στο ποιος θα έχει τη διοίκηση (ΗΠΑ ή ΝΑΤΟ;) και ποιο θα είναι το "χρονοδιάγραμμα" και ιδιαίτερα η σαφής "αποστολή" (δύναμη διατήρησης ή επιβολής της ειρήνης;) μιας διεθνούς δύναμης στο Κόσσοβο. Δεύτερο και ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα είναι το κοινό αίτημα Ρωσίας και Κίνας για άμεσο τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία προ της έναρξης συζητήσεων στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Αναμενόμενο αδιέξοδο και στις συνομιλίες της Μόσχας

Μετά το "ναυάγιο" στις συνομιλίες που είχε από αργά το βράδυ της Πέμπτης έως τις 3.00 χτες τα ξημερώματα με τους Αχτισαάρι και Τάλμποτ ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, δεν είχε παρά να αποφασίσει την αναβολή των εκ των προτέρων προγραμματισμένων συναντήσεών του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Γιουγκοσλαβικό (και πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας) Καρλ Μπιλντ. Ο Τσερνομίρντιν επρόκειτο να συζητήσει με τους Παπανδρέου και Μπιλντ την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του ΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Πάντως, ο Μάαρτι Αχτισαάρι,μετά το αδιέξοδο στη μαραθώνια συνάντηση της Μόσχας, επιστρέφοντας στο Ελσίνκι, δήλωσε πως οι "διαπραγματεύσεις αρχίζουν κάπως να καλυτερεύουν", ότι "εντούτοις υπάρχουν ακόμη πληθώρα ζητημάτων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν" και πως "οι λύσεις γι' αυτά δεν ευχαριστούν απαραίτητα όλους, αλλά ίσως αυτό να γίνει περισσότερο αντιληπτό όταν στερέψουν οι εναλλακτικές προτάσεις"...

Ο Τάλμποτ,από την πλευρά του, ήταν ως συνήθως λιγόλογος και με αναφορές που επιχειρούσαν να αντιστρέψουν τις εντυπώσεις για τις πραγματικές "διπλωματικές" προθέσεις της Ουάσιγκτον... Γι' αυτό και δήλωσε: "Οι συνομιλίες μου εδώ στη Μόσχα, αυτή τη φορά, ήταν επαρκώς εποικοδομητικές και σοβαρές για να δικαιολογούν την επιστροφή μου και πάλι στη ρωσική πρωτεύουσα την ερχόμενη βδομάδα".

Αργότερα, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ, αρκούμενος να δηλώσει ακολούθως "πως οι συνομιλίες συνεχίζονται κυρίως στο ζήτημα της διεθνούς παρουσίας στο Κόσσοβο και σ' εκείνο της απόσυρσης των σερβικών δυνάμεων από την επαρχία". Ο ίδιος σημείωσε πως "οι διαφωνίες συνεχίζονται", προσθέτοντας πως "το σημαντικότερο είναι να καταλήξουμε σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Ωστόσο, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Νταγκ Χέντερσον,έσπευσε να "απαντήσει" κατά κάποιον τρόπο στην πρότερη πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Ντ'Αλέμα (για έστω και προσωρινή διακοπή των επιδρομών), αλλά και στην παραπάνω φράση του Ιγκόρ Ιβάνοφ λέγοντας: "Μέχρι το Βελιγράδι να αρχίσει να συμμορφώνεται προς τους όρους του ΝΑΤΟ, πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στον Μιλόσεβιτς"!

Μαντλίν Ολμπράιτ: Ολοι οι σύμμαχοι είμαστε ενωμένοι και καλά συντονισμένοι!"

Ιδιαίτερη επιμονή στο "αρραγές και καλά συντονισμένο μέτωπο" των ΝΑΤΟικών συμμάχων διέκρινε κανείς στις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η υπουργός μιλώντας στην εκπομπή του "ABC" "Καλημέρα Αμερική" υποστήριξε πως όλοι "μέσα στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουμε την κλιμάκωση των βομβαρδισμών με τους οποίους και θα υπερνικήσουμε. Σκοπός μας είναι ο επαναπατρισμός των προσφύγων και είμαστε όλοι ενωμένοι σ' αυτό"... Τα - αν και όχι ιδιαίτερα αφανή... - "πυρά" των συγκεκριμένων δηλώσεων της Ολμπράιτ στόχευαν στις "προτάσεις" Ιταλίας και Ελλάδας περί σύντομης παύσης των βομβαρδισμών, αλλά και στις έντονες αρνήσεις των Γερμανών για συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις στο Κόσσοβο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η Ολμπράιτ, μιλώντας προηγουμένως και στο BBC, σχολίασε τις παραπάνω αντιδράσεις λέγοντας: "Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες, αλλά στο βάθος υπάρχει ένα σχέδιο δράσης - ότι συνεχίζουμε τις αεροπορικές επιχειρήσεις - και το σχέδιο αυτό λειτουργεί και προκαλεί σημαντικές ζημιές στη σερβική στρατιωτική δομή"!

Αυτά όσον αφορά τις δηλώσεις σε ΜΜΕ. Η στάση της ωστόσο ήταν αισθητά διαφορετική, όταν αντιμετώπισε χτες ερωτήσεις γερουσιαστών! Απαντώντας σε ερωτήσεις τους, η Ολμπράιτ - για πρώτη φορά (!) - δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραμονής μικρής δύναμης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών.

"Εχει γίνει κάποια συζήτηση για το εάν σε κάποια φάση θα πρέπει να επιτραπεί η παρουσία μερικών Σέρβων γύρω από ορισμένους ιερούς τόπους τους", είπε συγκεκριμένα η υπουργός, προσθέτοντας πως "έχει συζητηθεί η δυνατότητα παραμονής ορισμένων δυνάμεων κοντά στα μνημεία που έχουν ιστορική αξία για τους Σέρβους". Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναλάβει - έστω και στο τέλος... - πως η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Βελιγραδίου είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ.

Αυτή η δήλωση προέκυψε μετά τις ιδιαίτερα επίμονες ερωτήσεις Αμερικανών γερουσιαστών εάν οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να αποσυρθούν στο σύνολό τους από το Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, λέγεται πως η αφορμή γι' αυτή την επιμονή στάθηκε το γεγονός ότι στις τελευταίες αμερικανο-ρωσικές διαβουλεύσεις στη Μόσχα, αλλά και στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των 8" στο Πέτερσμπεργκ δεν αναφέρεται η λέξη "όλες", όταν γίνεται λόγος για την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ