Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Γόνιμος δημιουργικός προβληματισμός

Αρχισε χτες, συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, η Διεθνής Συνάντηση των 55 και πλέον Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, από 50 χώρες και όλες τις ηπείρους, που φιλοξενεί το ΚΚΕ στην Αθήνα

Με την αίσθηση της ιστορικής αναγκαιότητας και τη φιλοδοξία να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο σημαντικό βήμα στο συντονισμό και την κοινή δράση του παγκόσμιου Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, ξεκίνησε χτες το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα "Σ. Καράγιωργα") η τριήμερη διεθνής συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην οποία συμμετέχουν πλέον των 55 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από 50 χώρες και από τις 5 ηπείρους του πλανήτη. Το θέμα της συνάντησης αφορά: "Την "παγκοσμιοποίηση", την κρίση του καπιταλισμού και την απάντηση του εργατικού κινήματος".

Ηταν μια σημαντική στιγμή, όταν, στις 10 ακριβώς το πρωί χτες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έπαιρναν τη θέση τους στην αίθουσα, έτοιμοι για να αρχίσουν το δύσκολο μα πολύ σημαντικό έργο τους: Μέσα από τη γόνιμη, συντροφική, δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, τον πλούσιο προβληματισμό και την κατάθεση της εμπειρίας από τη δράση των κομμάτων στις χώρες τους και τη γενίκευση της πείρας, να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιας σημασίας προβλημάτων που βασανίζουν την παγκόσμια εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς του πλανήτη. Για να συμβάλουν, από κοινού, στο μεγάλο καθήκον για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που δημιουργεί και οξύνει η δράση του μεγάλου κεφαλαίου, η δράση των πολυεθνικών μονοπωλίων και των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κέντρων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας στις σύγχρονες συνθήκες της "παγκοσμιοποίησης" και της υποχώρησης του παγκόσμιου εργατικού κινήματος με τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την ανατροπή των παγκόσμιων συσχετισμών σε βάρος των λαών. Για να προωθηθεί ο στόχος της αγωνιστικής συσπείρωσης και του συντονισμού της δράσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης, των λαών, ώστε να δημιουργηθεί, στις σύγχρονες συνθήκες, το αντίπαλο δέος των εργαζομένων και των λαών στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Ομως, η σημερινή συνάντηση παίρνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται κάτω από το βάρος του ευρωατλαντικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ενα τραγικό γεγονός, όπως υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην εισηγητική της ομιλία, με την οποία άνοιξε τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης, που αποτελεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκφράσεις της κρίσης του καπιταλισμού, των τάσεων και αντιθέσεων που σημειώνονται στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά τη νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων την περίοδο του 1989 - 91.

Η Αλ. Παπαρήγα αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις καταδίκης αυτής της νέας βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού από τα Κομμουνιστικά, Εργατικά, Αριστερά και άλλα προοδευτικά κόμματα, τόνισε ότι "το ΚΚΕ θεωρεί ότι το άμεσο και πιο βασικό ζήτημα είναι να διεκδικηθεί η παύση του πολέμου, η έξοδος των κυβερνήσεων από τον πόλεμο και η απαίτηση να μην υπάρξουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κόσσοβο και στη Γιουγκοσλαβία".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εισήγησή της αναφέρθηκε στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, στο βρώμικο ρόλο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και πρόβαλε σειρά σκέψεων για την αγωνιστική αντιμετώπιση της κρίσης από τη σκοπιά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος για να υπογραμμίσει στο τέλος: Σήμερα απαιτείται τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα με τις συντονισμένες και κοινές δράσεις μας, να συμβάλουμε να δημιουργηθεί ένα νέο ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ, ΤΟ ΔΕΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΩΝ.

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πρότεινε, στα πλαίσια των προσπαθειών για το συντονισμό και την κοινή δράση κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, "μια νέα συνάντηση με θέμα την παγκόσμια ασφάλεια και την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη". Παρών στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ήταν ο Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης όπως και πολλά στελέχη του Κόμματος που παρακολουθούν τις εργασίες της. Η συνάντηση συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή. Ο "Ρ" θα δημοσιεύσει αύριο ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ