Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκτακτα μέτρα μετά τη δολοφονία

ΡΩΜΗ.-

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η κοινή γνώμη και η πολιτική σκηνή της Ιταλίας ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δολοφονία του Μάσιμο ντ' Αντόνα, συμβούλου του υπουργού Εργασίας, μέλους του κόμματος των "Δημοκρατών της Αριστεράς" και καθηγητή Εργατικού Δικαίου στη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου. Η επανεμφάνιση της οργάνωσης "Ερυθρές Ταξιαρχίες" έχει προκαλέσει ποικίλα ερωτηματικά και σχόλια, ενώ οι αστυνομικές αρχές, που έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας, δεν έχουν ακόμη καταλήξει για το κατά πόσο είναι γνήσια η προκήρυξη με την υπογραφή της οργάνωσης που απεστάλη σε δύο εφημερίδες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποια νέα ολιγομελή οργάνωση που τη μιμείται.

"Η ιταλική κυβέρνηση δε φοβάται. Οπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα σταματήσουμε τους δολοφόνους" δήλωσε, χτες, στην ιταλική Βουλή ο πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα. Ανάλογες δηλώσεις έκανε το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας, ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε, χτες, το πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είχε ετοιμάσει ο δολοφονημένος ντ' Αντόνα και προβλέπει τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας στη Νότια Ιταλία μέσω της εφαρμογής μερικής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας διοργάνωσαν μεγάλες συγκεντρώσεις "κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι η δολοφονία του ντ' Αντόνα στρέφεται και εναντίον τους.

Ειδική ομάδα δικαστών της Εισαγγελίας της Ρώμης, καθώς και ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανέλαβε την εξιχνίαση της δολοφονικής επίθεσης. Σύμφωνα με ένα πρώτο πόρισμα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, η προκήρυξη, που φέρει την υπογραφή των "Ερυθρών Ταξιαρχιών", καθώς και το σήμα τους - το πεντάκτινο αστέρι - έχει γραφτεί στο ίδιο ύφος με τις προκηρύξεις της οργάνωσης κατά την περίοδο της έντονης δράσης της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, στην προκήρυξη αναφέρεται ότι η οργάνωση αποφάσισε να αναλάβει, και πάλι, ένοπλη δράση εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της οξυμένης ανεργίας, της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και εξαιτίας της "υποκριτικής στάσης της κεντροαριστερής κυβέρνησης και της ηγεσίας των συνδικάτων", την οποία κατηγορεί για "ξεπούλημα των εργαζομένων". Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη ο ντ' Αντόνα επιλέχθηκε ως στόχος γιατί συγκέντρωνε αυτά ακριβώς τα στοιχεία: ήταν εμπνευστής του νέου νομοσχεδίου για την ανεργία, συνεργαζόταν με την κυβέρνηση που έχει εμπλακεί στον πόλεμο και ήταν μέλος των "Δημοκρατών της Αριστεράς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ