Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΣΟΣ
Περισσεύουν τα προβλήματα

Αλυτα παραμένουν χρονίζοντα προβλήματα στη Θάσο, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΤΑ σε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιάννη Θεωνά, που περιόδευσε το Σάββατο στο νησί

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θάσος ανέπτυξαν ο δήμαρχος και φορείς του νησιού στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Θεωνά περιόδευσε το Σάββατο στο Λιμένα και στον Πρίνο. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Τ. Ζουρνατζίδης και ο γραμματέας της ΝΕ Κομοτηνής Ν. Φακιρίδης, συναντήθηκε πρώτα στο Δημαρχείο της Θάσου με τον δήμαρχο Λευτέρη Μερέση, καθώς και με δημοτικούς συμβούλους και στη συνέχεια με το προσωπικό και τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Θάσου στον Πρίνο.

Το Δημαρχείο στεγάζεται σ' ένα μικρό κτίριο, όπου οι υπάλληλοι μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες προσπαθούν να βγάλουν ένα μεγάλο όγκο δουλιάς. Κάθε μέρα όλο και φαίνεται περισσότερο η προχειρότητα με την οποία κάποιοι επινόησαν τον "Καποδίστρια".

"Δεν υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει ένας δήμος. Είμαστε στοιβαγμένοι σε μικρά γραφεία. Για να μιλήσουμε ιδιαίτερα πηγαίνουμε στις τουαλέτες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τόσο για την καθαριότητα και την ύδρευση όσο και υπαλληλικού. Μόνο με 17 εποχιακούς οδοκαθαριστές θα πρέπει να καθαρίσουμε τους δρόμους και τις ακτές του τέταρτου γεωγραφικά δήμου της χώρας. Πράγμα φυσικά αδύνατο. Εδώ σημειώστε ότι για να έρθει ένας κάτοικος από το Θεολόγο, προκειμένου να ζητήσει ένα έγγραφο, θα πρέπει να διανύσει 60 χιλιόμετρα", τονίζει ο δήμαρχος.

Τουρισμός χωρίς υποδομή...

Υπολογίζεται ότι οι διανυκτερεύσεις τουριστών ανέρχονται στις 500.000 το χρόνο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη υποδομή και το προσωπικό στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική υπολειτουργούν, ενώ δεν υπάρχει Τουριστική Αστυνομία. Μετά τη δραματική μείωση του πρασίνου από τις μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων, τα εναπομείναντα δάση του νησιού παραμένουν ανοχύρωτα σε περίπτωση εκδήλωσης νέας φωτιάς.

Το 70% της οικονομίας της Θάσου έμμεσα ή άμεσα έχει σχέση με τον τουρισμό. Φέτος λόγω του πολέμου μεγάλο πλήγμα δέχεται ο οδικός τουρισμός και υπάρχουν σημαντικές ακυρώσεις από χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σχετικό πρόβλημα είναι κι αυτό της ληστρικής εκμετάλλευσης των λατομείων. Μπορεί αυτά με τη λειτουργία τους να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία του τόπου, όμως λειτουργούν άναρχα, η παράνομη εξόρυξη συνεχίζεται και δε γίνεται αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες, που έχουν αναλάβει τη θαλάσσια συγκοινωνία με φέρι μποτ και δελφίνια, μονοπωλούν τις τιμές που θεωρούνται υψηλές, ενώ με τα υπάρχοντα δρομολόγια δεν εξυπηρετούνται οι ταξιδιώτες.

Κι αυτό το καλοκαίρι δεν μπορεί να γίνει πολιτιστική εκδήλωση. Το Αρχαίο Θέατρο εγκαταλείφθηκε, το Μουσείο Θάσου είναι κλειστό εδώ και 8 χρόνια.

Υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας

Και σ' όλα αυτά προστίθενται τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Θάσου. Δεν υπάρχουν ειδικότητες όπως αυτές του καρδιολόγου, χειρουργού, γυναικολόγου και οφθαλμίατρου. Λείπει το παραϊατρικό προσωπικό, ενώ όταν χρειαστεί να μεταφερθεί άμεσα ασθενής στην Καβάλα, θα πρέπει να πληρώσει 200 χιλιάδες στη ναυτιλιακή εταιρία. Δεν υπάρχει κατάλληλο σκάφος για να μεταφέρει τραυματίες ή ασθενείς, όταν δεν εκτελούνται δρομολόγια λόγω κακοκαιρίας. Και δεν είναι σπάνιο να αφήνουν την τελευταία τους πνοή ασθενείς που βρίσκονται καθ' οδόν από το Κέντρο Υγείας προς το Νοσοκομείο Καβάλας.

Από τους φορείς που ήταν παρόντες στη συνάντηση, ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Θ. Κλόφας ανέφερε ότι οι παραγωγοί στη Θάσο βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της χαμηλής επιδότησης του λαδιού, τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές του προϊόντος είναι χαμηλές και δεν καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής. Οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και λόγω των υψηλών επιτοκίων η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.

Στους αγώνες η διέξοδος

Μπροστά στη χιονοστιβάδα αυτών των προβλημάτων χρειάζεται πίεση προς όλες τις πλευρές με κινητοποίηση των κατοίκων, αφού προηγούμενα υπάρξει ενημέρωση, τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Θεωνάς. "Με τα μέσα που διαθέτει το Κόμμα μας - προβολή, παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή - ξεχωρίζουμε ορισμένα από τα βασικότερα αυτά ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση, όπως το Κέντρο Υγείας ,που ο υπουργός θα πρέπει να μας πει τι θα γίνει ενόψει της θερινής περιόδου. Εξίσου σοβαρό είναι και το θέμα της παράνομης λειτουργίας των λατομείων", πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ