Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 1999

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διαδηλώνουμε: ενάντια στον πόλεμο, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους δολοφόνους των λαών.

Ξεκινάμε στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Στις 7.30 το βράδυ συλλαλητήριο και συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.


Ενθετο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Συγχαρητήρια, αστειότητες και συνειδητή υποταγή Παρέμβαση - απάντηση του πρωθυπουργού στην ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σχολιάσω ορισμένες από τις παρατηρήσεις της κυρίας Παπαρήγα. Είπε η κυρία Παπαρήγα ότι το Καταστατικό, η καταστατική συνθήκη του ΝΑΤΟ άλλαξε. Θα την παρακαλούσα να μου υποδείξει σε ποιο σημείο οποιουδήποτε κειμένου που συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον υπάρχει αναφορά ότι αλλάζει το Καταστατικό. Το ερώτημα είναι και το ανέφερα στην ομιλία μου, αν παίζουν ή όχι τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας ένα ρόλο, αν ισχύει ή όχι και μετά απ' αυτά τα κείμενα ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ως πλαίσιο δραστηριότητας του Οργανισμού.

Εδώ θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένες αναφορές σε αυτά τα κείμενα για να βγάλετε μόνοι σας συμπέρασμα. Στην παράγραφο 15 της στρατηγικής αντίληψης: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και για το λόγο αυτό διαδραματίζει βασικό ρόλο συμβάλλοντας στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην Ευρωατλαντική περιοχή".

Στην παράγραφο 11: "Προς εκπλήρωση των σκοπών της και των βασικών καθηκόντων ασφαλείας, η συμμαχία θα συνεχίσει να σέβεται τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας των μελών και να αναζητεί ειρηνική διευθέτηση των διαφορών όπως καθορίζεται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Στην παράγραφο 10, εδάφιο 4: "Διαχείριση κρίσεων. Να είναι έτοιμοι και κατά περίπτωση και με ομοφωνία σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Να συνεισφέρει σε αποτελεσματική πρόληψη συγκρούσεων". Τι λέει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον που είναι το Καταστατικό του ΝΑΤΟ; "Η παρούσα Συνθήκη δε θίγει, δε θέλει ερμηνευτεί ως θίγουσα καθ' οιονδήποτε τρόπο τα κατά τον χάρτη δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών τα οποία είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ή την πρωταρχική ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας".

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπε η κυρία Παπαρήγα ότι άλλη ερμηνεία δίνω εγώ, άλλη ερμηνεία έδωσε ο κ. Σιράκ, άλλη ερμηνεία δίνουν οι άλλοι. Στα κείμενα βεβαίως, ο καθένας μπορεί να δίνει κάποια ερμηνεία. Πάντως, όσον αφορά τον κ. Σιράκ και τη Γαλλία, θέλω να επιστήσω την προσοχή της κυρίας Παπαρήγα στο ότι ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Ζοσπέν μίλησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 27 Απριλίου και ανέφερε - δε θέλω να σας κουράζω με το να διαβάζω το κείμενο της ομιλίας του - τα ίδια τα οποία ανέφερα και εγώ.Λοιπόν, δεν είναι μόνο δική μου ερμηνεία, αλλά είναι πάντως ερμηνεία και του Γάλλου πρωθυπουργού.

Τώρα, όσον αφορά τους ισχυρισμούς τους οποίους προέβαλε η κυρία Παπαρήγα, ότι εδώ στην Ελλάδα βρίσκεται η βάση της διοικητικής μέριμνας της επιχείρησης, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθείς. Ούτε βάση διοικητικής μέριμνας υπάρχει στην Ελλάδα, ούτε εκπαίδευση παρέχουμε όπως ισχυρίστηκε η κυρία Παπαρήγα, ούτε η Ελλάδα είναι βάση επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, ούτε παρέχουμε χερσαίες δυνάμεις. Ακούστηκε και αυτό, ότι παρέχουμε χερσαίες δυνάμεις. Χθες, μερικοί από σας, θα είδατε στην τηλεόραση ότι στην Αλβανία συνεχάρησαν την ελληνική δύναμη που βρίσκεται στο Πόγραδετς, διότι έφτιαξε εκεί ένα στρατόπεδο για τους πρόσφυγες.

Δε θα έπρεπε να το κάνουν οι Ελληνες στρατιώτες αυτό; Δε θα έπρεπε να βοηθήσουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας; Δε θα έπρεπε να στείλουν κάποιους ανθρώπους, τεχνικούς - γιατί περί τεχνικών ομίλησε η κυρία Παπαρήγα - οι οποίοι να κάνουν ακριβώς αυτό το οποίο χρειάζεται για να απαλύνουμε την ανθρώπινη δυστυχία;

Πάντως, είναι φανερό ότι η κυρία Παπαρήγα έχει μία άλλη άποψη, την εξήγησε, αλλά δε μας είπε κάτι, το οποίο θα ήθελα να ακούσω, ή δε μας το ανέλυσε. Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη δική της πρόταση; Αυτή την πρόταση, που αν την κατάλαβα, θα πρέπει μεν να μείνουμε στο ΝΑΤΟ, διότι έτσι ήταν η πρόταση, αλλά παρ' όλα αυτά, να τα κάνουμε όλα άνω - κάτω. Γιατί δεν την καταλαβαίνω διαφορετικά αυτή την πρόταση. Να αγωνιστούμε να τα κάνουμε όλα άνω - κάτω μέσα στο ΝΑΤΟ ώστε και οι άλλοι λαοί να τα κάνουν όλα άνω - κάτω. Τότε θα ήταν πολύ πιο σωστό και αξιόπιστο να σηκωθούμε να φύγουμε.

Εγώ θέλω να ρωτήσω, θα ενισχυθεί η θέση της χώρας με αυτές τις προτάσεις; Και πιστεύω όχι. Θα έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στα Βαλκάνια και αλλού; Και πιστεύω όχι. Οταν η Βουλγαρία θέλει να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, όταν η Αλβανία θέλει να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, όταν τα Σκόπια θέλουν να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟ, όταν η Ρουμανία θέλει να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, εμείς, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και γι' αυτό και για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αποκτήσουμε κύρος απέναντί τους;

Εγώ ήμουν στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες όπου έγινε η συνάντηση με τον κ. Πρόντι και για το Κοσσυφοπέδιο και από τις Βρυξέλλες πήγα στη Σόφια και συνάντησα το Βούλγαρο πρωθυπουργό, κ. Κόστοφ, επειδή μου το ζήτησε για να συζητήσει μαζί μου πώς μπορεί να προωθήσουμε την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Και ανέλαβα δέσμευση, γιατί αυτό ανταποκρίνεται στην πολιτική, να εκφράσω τη δική του άποψη και το έκανα όπως σας ανέφερα.

Η Ελλάδα και η... Κίνα

Θα έχει περισσότερο κύρος η Ελλάδα και εγώ απέναντι στον κ. Κόστοφ, αν του πω ότι είναι αστειότητα όλη αυτή η υπόθεση και να σηκωθούμε να φύγουμε; Το πιστεύει αυτό; Και γιατί δεν είναι αστειότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι είναι αστειότητα. Είμαστε, όταν προβάλουμε κάποιους τέτοιους ισχυρισμούς, ανιστόρητοι. Δεν είναι η Ελλάδα, η Κίνα, που δεν ξέρω και αν ισχύει αυτό που θα πω μετά για την Κίνα.Εχετε ποτέ στην ελληνική ιστορία διαπιστώσει μία περίοδο από την ανεξαρτησία μας από την Επανάσταση του 1821, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική και γενικά η ελληνική πολιτική δεν ήταν μία πολιτική συνδεδεμένη με συμμαχίες παρουσία άλλων χωρών, συσχετισμούς δυνάμεων, επιρροές κλπ.; Πώς έγινε η ανάπτυξη της χώρας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους; Και στους Βαλκανικούς Πολέμους δεν είχαμε στήριξη άλλων δυνάμεων; Οποίος ισχυρίζεται το αντίθετο, είναι τελείως ανιστόρητος. Και ο πόλεμος του 1940, ήταν πόλεμος στον οποίο συμμετείχε η Ελλάδα μέσα σε μία συμμαχία. Το ότι πολεμήσαμε, πολεμήσαμε με αυταπάρνηση, με θάρρος, με θυσίες, πολεμήσαμε γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι έπρεπε να καταπολεμήσουμε το φασισμό παγκόσμια. Αλλά δεν ήμαστε μόνοι μας, ήταν και η Σοβιετική Ενωση, κ. Παπαρήγα, ήταν και το Στάλινγκραντ.

Λοιπόν, να λέμε τώρα ότι εκείνο το οποίο είναι η σωστή πολιτική για την Ελλάδα, είναι η απομόνωση, είναι μία λάθος άποψη.

Και, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να επισημάνω επίσης ότι δε δέχομαι ορισμένους ισχυρισμούς, ότι η κυβέρνηση οδηγεί το λαό να πηγαίνει με τα τέσσερα, είπε η κυρία Παπαρήγα και ότι έχουμε δειλία.

Πού τα βρήκε αυτά η κυρία Παπαρήγα;

Εμείς θέλουμε ο ελληνικός λαός να περπατά με το κεφάλι ψηλά. Και ο ελληνικός λαός μπορεί να περπατά με το κεφάλι ψηλά όταν έχει σκέψη, γνώση, κρίση, όταν ξέρει, όταν μπορεί να σχεδιάζει και όχι όταν έχει παρωπίδες, όταν έχει δόγματα και σπρώχνεται από τα δόγματα και δε βλέπει γύρω του. Ελεύθερος είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει και εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό ελεύθερο και γι' αυτό του λέμε ποια είναι η πραγματικότητα. "Αυτή είναι η αλήθεια", του λέμε και θέλουμε να ξέρει την αλήθεια για να στηρίζει μία πολιτική και μία προσπάθεια. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα φθάσουμε στο σημείο εκείνο που είδα στην Ουάσιγκτον. Σας είπα πριν ότι συμμετείχαν σαράντα τέσσερις χώρες στη συνέλευση που έγινε εκεί με το ΝΑΤΟ και μέσα στις σαράντα τέσσερις χώρες, όπως είπα, ήταν πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Εκεί ήταν πέντε πρώην μέλη του Πολίτ Μπιρό, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, αυτοί οι οποίοι κατήγγειλαν το ΝΑΤΟ, αυτοί οι οποίοι ήταν στο αντίθετο στρατόπεδο, αυτοί οι οποίοι είχαν τα ίδια δόγματα με την Κα Παπαρήγα, μια από δω μια από κει.

Εμείς δε θέλουμε μία τέτοια πορεία, ούτε της ελληνικής πολιτικής, ούτε της Ελλάδας. Εμείς δε θέλουμε μία πολιτική η οποία οδήγησε τις χώρες αυτές σε δυστυχία - είναι γνωστή σε όλους - στην καταστροφή και στην εξάρτηση.

Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα η οποία να έχει - όπως είπα - δύναμη, παρουσία. Και γι' αυτό πρέπει να είναι ελεύθερη στη σκέψη της και στην κρίση της.


Την απάντησή μας την ξέρετε

Ο πρωθυπουργός - και τώρα το είπε - λέει το εξής: "Δηλαδή, τι προτείνετε; Να φύγουμε τώρα από το ΝΑΤΟ;". Κοιτάξτε να δείτε, αν απευθύνεστε σε εμάς, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, την απάντησή μας την ξέρετε: Ναι, η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ.Βεβαίως, δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, όχι γιατί θα έχουμε δυσκολίες, αλλά γιατί δεν υπάρχει ο συσχετισμός και δεν έχει προετοιμαστεί ο ελληνικός λαός για μια τέτοια λύση. Αλλά δεν μπορεί να μας εμποδίσει κανείς να έχουμε όραμα. Και πρέπει να έχει και τέτοιο όραμα ο ελληνικός λαός για να παλέψει όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και όταν νομίζει ότι πρέπει να το κάνει πραγματικότητα. Και όχι μόνο αυτό το εγωιστικό "να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ". Αυτό δε φθάνει. Να παλέψουμε μαζί με άλλους λαούς να φύγουν από το ΝΑΤΟ. Να παλέψουμε για τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Τι θα γίνει πρώτα; Η διάλυση του ΝΑΤΟ και η αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ; Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και η διάλυσή του; Για μας αυτά είναι διαλεκτικά δεμένα. Είναι, όμως, καθαρό ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ονειρεύεται μια Ελλάδα που δε θα είναι στο ΝΑΤΟ, δε θα είναι δηλαδή σε ένα συνασπισμό του πολέμου και της βίας.

Πραγματικά πρέπει να δουλέψουμε και υπάρχουν οι δυνατότητες ακόμη και σήμερα για συνεργασίες, έστω συγκυριακές και προσωρινές, με δυνάμεις και χώρεςπου έχουν συμφέρον να πουν ένα "όχι" στον πόλεμο και στη βία του ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτό το ζήτημα το απαντάτε με τον ίδιο τρόπο και σε πολιτικές δυνάμεις μέσα στη Βουλή, που δε σας λένε να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, αλλά ζητούν αντίσταση. Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες είναι θετικό - και πρέπει να το αναγνωρίσουμε - ότι στην Ελλάδα ακόμη και η Νέα Δημοκρατία έκανε κριτική στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Και είναι επίσης, θετικό ότι ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ είπαν ότι δεν πρέπει να υπογραφεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Αν θέλετε, έγιναν ορισμένες διαφοροποιήσεις και μετατοπίσεις στις θέσεις των κομμάτων. Δεν είμαστε καθόλου μικρόψυχοι και το αναγνωρίζουμε αυτό. Και θα θέλαμε αυτές οι μετατοπίσεις να μην είναι προσωρινές, όταν περάσει η μπόρα να μείνουν.

Επίσης, δεν είμαστε μικρόψυχοι γιατί όταν υπάρχει πόλεμος εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και δεν κοιτάμε νααξιοποιήσουμε μικροκομματικά τις δικές μας θέσεις και όταν μάλιστα εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε στη δίνη του πολέμου και ότι αργά ή γρήγορα θα μπει και η Ελλάδα, με τη μια ή την άλλη μορφή.

Καμία αντίσταση δεν έκανε η κυβέρνηση

Επομένως, η κυβέρνηση είχε ακόμη και σ' αυτή τη φάση τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και την αντιπολίτευση. Εκανε αντίσταση η κυβέρνηση; Καμίααντίσταση. Τα έδωσε όλα και έχει σημαία την αναγνώριση του Κλίντον και της Ολμπράιτ, ότι η Ελλάδα παίζει ωραίο και διπλό ρόλο. Μα, αν είναι δυνατόν να είμαστε περήφανοι γι' αυτήν την αναγνώριση!

Δεν αντιστάθηκε η κυβέρνηση. Δεν κάνατε καμία αντίσταση. Λέτε - και μάλιστα δεν το λέτε επίσημα σαν κόμμα - ότι φοβάστε πόλεμο με την Τουρκία. Δεν το λέτε σαν κυβέρνηση, αλλά απλώς βάζετε τα στελέχη σας να το διαρρέουν. Επισήμως λέτε "εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμμετοχή στον πόλεμο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμμετοχή στο τσαλαπάτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, στην κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας", όπως είχε αποτυπωθεί τον 20ό αιώνα. Δεν μπορείτε, λέτε, να το κάνετε αυτό γιατί θα σας κλέψει την πρωτιά και τον τοπικό ρόλο η Τουρκία. Και εμείς ρωτάμε: Καλά αυτό είναι το όραμά μας, να συναγωνιστούμε την Τουρκία σε ένα τέτοιο ρόλο; Οχι, καλύτερα να μείνουμε πολύ πίσω από την Τουρκία και να πάμε μπροστά και να συναγωνιστούμε με άλλους λαούς και κυβερνήσεις και να προκαλέσουμε στο ρόλο της αντίστασης, στο ρόλο της αντίδρασης στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στη δημιουργία μιας αισιοδοξίας στους λαούς ότι μπορούν να δημιουργήσουν στην πορεία και άλλους συνασπισμούς, διαφορετικούς, που αν μη τι άλλο να εγγυώνται το δικαίωμα της μη επέμβασης, αν μη τι άλλο να εγγυώνται το συμφέρον των συνόρων. Ας μην εγγυώνται τίποτε άλλο. Τα άλλα, τα οικονομικά, τα πολιτικά λύνονται με άλλους τρόπους.

Ψιθυριστά, όμως, βάζετε τα στελέχη σας - αυτό πια το κάνουν, εκστρατεύουν σε όλη την Ελλάδα - να λένε ότι θα μας επιτεθεί η Τουρκία. Και εμείς σας ρωτάμε: Καλά, αυτή η συμμαχία, χάρη της οποίας κάνουμε τέτοιες παραχωρήσεις, χάρη της οποίας συμμετέχουμε στο μακελειό, χάρη της οποίας πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων ό,τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια - και όπως διαπαιδαγώγησε τη λαϊκή του βάση - χάρη της οποίας έχουμε κάνει τόσες θυσίες, δε θα μας υποστηρίξει απέναντι σε έναν άδικο πόλεμο; Και πώς θα επιτρέψει το ΝΑΤΟ να μας επιτεθεί η Τουρκία, γιατί αντιστεκόμαστε να πάρουμε μέρος σε έναν πόλεμο που γίνεται στη γειτονιά μας; Δε ζητήσαμε από την κυβέρνηση να επιστρατεύσει ούτε τα ιδεολογικά, ούτε τα πολιτικά επιχειρήματα, ούτε τα επιχειρήματα αρχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ζητήσαμε να επιστρατεύσει το γεγονός ότι είναι γειτονική χώρα. Και μέσα στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή πρακτική, επιτρέπεται και η απλή ουδετερότητα. Δεν είναι δική μας θέση η ουδετερότητα, αλλά και αυτό μπορούσατε να επικαλεστείτε.

Να αντισταθούμε με όποιο ρίσκο

Θα μας επιτεθεί, λέει, η Τουρκία. Γιατί να μας επιτεθεί; Και δε θα προστατεύσουν την Ελλάδα οι σύμμαχοι; Τότε τι να την κάνουμε αυτή τη συμμαχία; Τη μια να μη μας επιτεθεί η Τουρκία, την άλλη να μη μαςεπιτεθεί η Αλβανία, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Βουλγαρία, που θα γίνει χώρα - μέλος, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Ρουμανία, εμείς δε θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά να τσακίζουμε την αξιοπρέπεια των λαών και να λέμε στους λαούς ότι πρέπει να περπατάνε με τα τέσσερα. Ε, λοιπόν, πρέπει να αντισταθούμε με όποιο ρίσκο. Και το ρίσκο θα είναι πολύ λιγότερο.

Εμείς λέμε το εξής: Να ξεκινήσει - αυτή είναι η πρότασή μας - αυτός ο δρόμος της αντίστασης και στο κάτω κάτω, όταν ο λαός αποφασίζει να αντισταθεί, και θα αντισταθεί ο λαός όχι οι ηγεσίες και οι κυβερνήσεις, τότε θα αποφασίσει ο λαός και θα πει μέχρι εκεί μπορώ να το πάω. Θα αποφασίσει ο λαός ποιο συμβιβασμό θα κάνει και ποιο δε θα κάνει. Και γιατί θα τον κάνει αυτόν το συμβιβασμό. Δε θα του τον επιβάλλουν κυβερνήσεις και ηγεσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, αν θέλετε του πιο προκεχωρημένου φυλακίου του μεγάλου κεφαλαίου, δε θα του λένε ποιες θυσίες θα κάνουν έστω δειλές και υποχωρητικές κυβερνήσεις.

Εμείς λέμε ότι ό,τι κάνετε και σεις και όσοι πρεσβεύουν αυτή την πολιτική, το κάνετε γιατί αντιπροσωπεύετε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Αν είναι από δειλία, αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει πόσο θαρραλέος ή πόσο συγκρατημένος θα είναι. Αν είναι από δειλία να πάτε στα σπίτια σας τότε. Αυτός είναι ο πιο έντιμος δρόμος.Οποιος πολιτικός ηγέτης, όποια πολιτική ηγεσία - και αυτό ισχύει για όλους μας - δεν αντέχουμε, είναι πιο τίμιο να πάμε στα σπίτια μας και όχι να λέμε αυτός είναι ο δρόμος σωτηρίας της Ελλάδας. Υπάρχει και ο δρόμος του θεατή άμα δεν αντέχεις.

Εμείς λοιπόν έχουμε συγκεκριμένη θέση που κατά τη γνώμη μας είναι και ρεαλιστική. Οσες δυνάμεις κοινωνικές, σήμερα, όσοι πολιτικοί παράγοντες οι πάντες, όσοι θέλουν να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό μέτωπο και να δοκιμάσουμε αυτό το δρόμο της αντίστασης στο ΝΑΤΟ και στο συνεταιράκι της την Ευρωπαϊκή Ενωση, να τον δοκιμάσουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση.Και βεβαίως ξέρουμε ότι αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο πολιτικό πεδίο αλλά και στη συνείδηση του λαού, τα αποτελέσματα αυτού του δρόμου θα είναι μικρά. Αλλά θα είναι ένας δρόμος. Δε θα είναι πιο αμυντικά, μπορεί και να μείνουμε στάσιμοι. Αλλά άλλος δρόμος από το δρόμο της αντίστασης και της τιμωρίας αν θέλετε, όλων εκείνων που λένε στον ελληνικό λαό, "δεν υπάρχει άλλος δρόμος πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι", άλλο δρόμο εμείς δεν έχουμε.

Εμείς βεβαίως έχουμε όραμα η Ελλάδα να απαλλαγεί και να απαγκιστρωθεί από κάθε καταναγκαστική και υποτελή σχέση, από κάθε δόγμα που ταυτίζει το εθνικό και λαϊκό συμφέρον με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.Αυτό θα έρθει κάποτε. Αλλά εμείς θέλουμε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ο δρόμος της αντίστασης μαζικός και πλατύς να στρωθεί πιο πλατιά. Και βεβαίως η άμεση υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο ελληνικός λαός είναι να κάνει παλλαϊκό αίτημα να απεμπλακεί η Ελλάδα απ' αυτόν τον πόλεμο. Οχι αυτό που λέτε, να μη γίνουν οι χερσαίες δυνάμεις. Και αυτό είναι. Αλλά να απεμπλακεί, που σημαίνει "στοπ στις διευκολύνσεις, σταματάμε με οποιαδήποτε μορφή τη συμμετοχή". Αυτό θα είναι μεγάλη υπηρεσία και μακάρι και ο ιταλικός λαός να μπορούσε να το επιβάλει και στην Ιταλία, γιατί αν η Ελλάδα και η Ιταλία βγουν απ' αυτόν τον πόλεμο, είναι πολύ βέβαιο ότι θα συρθεί το ΝΑΤΟ στις συζητήσεις και εμείς καταλαβαίνουμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων, ποιος θα είναι αυτός που θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Αν τον έχει το ΝΑΤΟ, τότε τα αποτελέσματα στη Γιουγκοσλαβία δεν θα είναι καλά. Μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά θα ανοίξει νέους γύρους πολέμου. Εμάς μας ενδιαφέρει να λήξει ο πόλεμος αλλά με τη νίκη του γιουγκοσλαβικού λαού. Εάν νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός πιστεύουμε ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Γι'αυτό λέω ότι χρωστάμε πολλά στο γιουσκοσλαβικό λαό για την αντίστασή του και γιατί μας άνοιξαν τα μάτια μας, όσων δεν είχαν ανοίξει. Και θα του οφείλουμε εφ'όρου ζωής πολλά πράγματα εάν τον βοηθήσουμε να νικήσει.

Τη μια να μη μας επιτεθεί η Τουρκία, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Αλβανία, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Βουλγαρία, που θα γίνει χώρα - μέλος, την άλλη να μη μας επιτεθεί η Ρουμανία... εμείς δε θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά να τσακίζουμε την αξιοπρέπεια των λαών και να λέμε στους λαούς ότι πρέπει να περπατάνε με τα τέσσερα. Ε, λοιπόν, πρέπει να αντισταθούμε με όποιο ρίσκο. Και το ρίσκο θα είναι πολύ λιγότερο

Εμείς βεβαίως έχουμε όραμα η Ελλάδα να απαλλαγεί και να απαγκιστρωθεί από κάθε καταναγκαστική και υποτελή σχέση, από κάθε δόγμα που ταυτίζει το εθνικό και λαϊκό συμφέρον με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτό θα έρθει κάποτε. Αλλά εμείς θέλουμε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ο δρόμος της αντίστασης μαζικός και πλατύς, να στρωθεί πιο πλατιά. Και βεβαίως η άμεση υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο ελληνικός λαός είναι να κάνει παλλαϊκό αίτημα να απεμπλακεί η Ελλάδα απ' αυτό τον πόλεμο


Και οι δεκαεννέα συμμετέχουν στον πόλεμο

Αυτά τα υπογράψατε. Οταν υπογράψατε τον πόλεμο - εγώ σας λέω και αν ακόμη η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να βάλει την υπογραφή της - είναι συμμετοχή στον πόλεμο. Ανακηρύξατε την Ελλάδα σε χώρα διοικητικής μέριμνας του πολέμου. Και όχι διοικητική μέριμνα για να στέλνουμε κλινοσκεπάσματα και φάρμακα στο γειτονικό λαό. Διοικητική μέριμνα του πολέμου. Οταν ένας πόλεμος ξεκινάει, μαζεύουν τις νοσοκόμες, τους μαγείρους, αλλά έχει και αυτούς που πατάνε το τελικό κουμπί. Ολοι, όλες οι χώρες συμμετέχουν στον πόλεμο. Αυτό, λοιπόν, το υπογράψατε.

Δεύτερον, από τη Θεσσαλονίκη όλα αυτά που περνούν, τα τανκς, τα κοντένειρς, τι έχουν μέσα; Λουλούδια τους στέλνετε, κλινοσκεπάσματα; Γιατί δεν τα ανοίγετε για να δούμε τι έχουν μέσα; Τι έχουν; Κονσέρβες τους στέλνετε; Εάν είναι έτσι, κύριε πρωθυπουργέ, να βάλει ο ελληνικός λαός λεωφορεία, να βάλει τα δικά του μέσα και να τα μεταφέρει. Και όχι βέβαια να χρεωθείτε εσείς την ανθρωπιστική βοήθεια. Θα είναι ανθρωπιστική βοήθεια σε αντίθεση με τον πόλεμο που έσπειρε η κυβέρνηση.

Αλλά η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, το Λιτόχωρο, η Αγχίαλος και όλα τα άλλα που έχετε στην εφεδρεία, δε συμμετέχουν στον πόλεμο; Και είναι πάρα πολύ γνωστό, το λένε επίσημα οι ΝΑΤΟικοί ότι ο πόλεμος συνεχίζεται χάρη στην απόφαση των δεκαεννέα, χάρη στη συμμετοχή - έστω και αν ο ένας στέλνει εκατό αεροπλάνα και ο άλλος στέλνει ένα - και των δεκαεννέα χωρών και χάρη στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έγιναν οι πλατφόρμες.

Μπορούσαν να γίνουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, αν δεν υπήρχε το Αβιάνο; Μπορούσε να προετοιμαστεί η χερσαία επέμβαση και όλοι αυτοί που περνάνε και ο βαρύς οπλισμός, εάν δεν περνούσε από την Ελλάδα; Μπορούσε να γίνει ο πόλεμος δίχως το Ακτιο;

Λέτε ότι δεν έχετε στείλει χερσαίες δυνάμεις. Εχετε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις. Και δε λέω μόνο το "Θεμιστοκλής" που αυτή τη στιγμή συμμετέχει με καίρια συμβολή σε όλη αυτή τη δύναμη της Αδριατικής και είναι κάτω από τον κ. Κλαρκ, αλλά θα μιλήσω για ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό. Βεβαίως, δεν είναι απλοί φαντάροι, είναι ειδικευμένοι, οι οποίοι περνάνε στις γειτονικές χώρες και εκπαιδεύουν και τους μισθοφόρους. Εχετε στείλει από εδώ και από εκεί εκατό με εκατόν πενήντα. Να μου επιτρέψετε, κύριε πρωθυπουργέ - βεβαίως όσα ξέρετε εσείς δεν τα ξέρουμε εμείς - να σας πω ότι έχουμε την εκτίμηση ότι κατ' αρχήν και από την Ελλάδα και από την Τουρκία δε ζήτησαν μαζικές χερσαίες δυνάμεις. Και είναι προφανές γιατί. Εχουν το νου τους οι άνθρωποι στο πρόβλημα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Δε θέλουν να εκθέσουν την Ελλάδα και την Τουρκία σε κάποιες αν θέλετε προκλήσεις, σε κάποιους κινδύνους, γιατί τους ενδιαφέρει η σιδερένια ελληνοτουρκική και ιταλική νοτιοανατολική πτέρυγα, η συγκυριαρχία στο Αιγαίο υπό την αμερικανική κηδεμονία. Τους ενδιαφέρει ο διαμελισμός του Αιγαίου, τους ενδιαφέρει η διχοτόμηση της Κύπρου, τους ενδιαφέρει το να τα υπογράψετε όλα αυτά και κρατάνε την Ελλάδα και την Τουρκία απ' έξω.

Αν χρειαστεί, θα σας ζητήσουν χερσαίες δυνάμεις. Και δε θα πείτε όχι, γιατί δεν το έχετε αποκλείσει έως τώρα. Δεν το αποκλείσατε, απλώς λέτε ευχόμαστε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν δεν πάνε μαζικά οι χερσαίες δυνάμεις, έχετε συμμετάσχει.

Ο ρόλος της βρώμικης δουλιάς

Ας πάρουμε όμως και μία άλλη πλευρά. Είναι εκτίμησή μας. Την Ελλάδα τη θέλουν γι' αυτό το δεύτερο ρόλο. Το έχετε δεχτεί ότι έχει δύο ρόλους η Ελλάδα. Ο δεύτερος ρόλος της Ελλάδας θα είναι να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλιά στη Γιουγκοσλαβία, εάν δεν μπορέσει ο γιουγκοσλαβικός λαός να παρεμποδίσει πλήρως τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε, θα εμφανιστείτε σαν η αγγελική δύναμη, ο επόπτης, ο εγγυητής της συμφωνίας τύπου Ντέιτον ή ακόμα χειρότερα. Και εκεί η Ελλάδα βεβαίως θα παίξει ρόλο. Ενδεχόμενα, θα στείλετε και τις εγγυητικές δυνάμεις, θα στείλετε και παρατηρητές.

Αλλά εγώ θυμίζω - αυτό που αποκαλύφθηκε παντού - το εξής: Οι περίφημοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ήταν Βρετανοί κομάντος, οι οποίοι έκαναν όλη την κατασκοπευτική δουλιά για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λέει το ΒΗΜΑ του κ. Λαμπράκη, τα λένε άλλες εφημερίδες, δεν τα λέμε εμείς. Γιατί βλέπετε εμείς, σ' αυτά τα κέντρα των αποφάσεων ούτε είμαστε, ούτε μας θέλουν, ούτε σαν παρατηρητές. Επομένως, θα παίξει τον πιο βρώμικο ρόλο η Ελλάδα.

Εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Είστε συνεργοί στο έγκλημα, συνεργοί στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ το οποίο θα απελευθερώσει ή θα ανοίξει το δρόμο για νέους πολέμους ή για "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο.

Θέλουμε να σταθούμε και σε ένα άλλο ζήτημα. Μιλήσατε εκεί και δείξατε μία διάθεση να συμβάλει η Ελλάδα ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει τη δική της φωνή, την πιο δυνατή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή το δικό της σύστημα ασφάλειας, να λειτουργήσει αυτή η περίφημη Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλειας, Αμυνας, όπως θέλει κανείς να ερμηνεύσει αυτά τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ θα βάλουμε ένα ερώτημα. Από το 1991, παράλληλα με την επεξεργασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ ξεκίνησε μια συζήτηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν η Ευρώπη θα έχει το δικό της οργανισμό άμυνας και ασφάλειας - εμείς προσθέτουμε επίθεσης για τη συμμετοχή στη λεία - ή εάν θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις που έγιναν είναι γνωστές και εδώ έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα, τα οποία αποπροσανατόλισαν τον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα μπορεί να λειτουργήσει με σωστή, δημοκρατική πολιτική και με χειραφέτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συνειδητά αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συζητήσεις δεν τέθηκε κανένα θέμα για δικό της οργανισμό άμυνας και ασφάλειας. Στην πρώτη φάση της συζήτησης - αυτά είναι γραμμένα και δεν έχω το χρόνο να διαβάζω κείμενα τα οποία όλοι έχουμε διαβάσει - έγινε το εξής: Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΑΣΕ - ΔΑΣΕ την έλεγαν στην αρχή - η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση που τη νεκρανάστησαν και οι διάφοροι άλλοι οργανισμοί, θα ήταν κατ' αρχήν οργανισμοί συνεργαζόμενοι με το ΝΑΤΟ. Αυτό κράτησε λίγο διάστημα. Στη συνέχεια αποφάσισαν ότι την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη θα έχει το ΝΑΤΟ και αυτοί οι οργανισμοί θα έπρεπε να ενταχθούν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και ζητούσαν παρακαλεστά ορισμένες επιχειρήσεις να τις αναλαμβάνουν αυτοτελώς αυτοί οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, κάτω όμως από το γενικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Γιατί το ήθελαν αυτό; Γιατί σου λέει: "Αν είναι όλα κάτω από το ΝΑΤΟ, πρωτοκαθεδρία στο ΝΑΤΟ όντως έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι κομμάτι θα πάρουμε εμείς από τους διαμελισμούς;". Και δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια, είναι και η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, η Ευρασία που λέμε σήμερα.

Αυτή η συζήτηση έγινε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη θέλησή της λοιπόν αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο οργανισμό και αυτά που λέει ο κύριος πρωθυπουργός ότι είναι περιφερειακός, αυτά δεν μπορεί πια κανείς να τα πιστέψει. Δεν είναι αφελής ο πρωθυπουργός. Τα λέει έτσι, απλώς για να νομίζει ο ελληνικός λαός ότι είναι έτσι.

Αποφάσισαν λοιπόν το ΝΑΤΟ να γίνει παγκόσμιος οργανισμός, παλεύουν να έχει η Ευρώπη περισσότερους πόντους, αλλά και συνειδητά αποφάσισαν το ΝΑΤΟ να έχει την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μη φύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σαν στρατιωτική δύναμη από το χώρο της Ευρώπης.Γιατί; Από επιλογή και από ανάγκη. Πρώτα πρώτα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αισθάνεται ακόμα τόσο δυνατή να αντιμετωπίσει και να τσακίσει τα λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη. Δεν αισθάνεται ασφάλεια. Θέλει βοήθεια. Αυτό είναι καθαρό.

Εμείς δε συμφωνούμε ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη και δεν έχει φωνή. Και δύναμη και φωνή έχει, αλλά θέλει και συμμαχίες για να τσακίσει τα λαϊκά κινήματα, γιατί είναι ένας από τους ρόλους της και αυτός. Αισθάνεται αβεβαιότητα και για τα Βαλκάνια και για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δεύτερον, ξέρει πολύ καλά η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν αυτονομηθεί από τη στρατιωτική δύναμη και τον παρεμβατικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτείων, τότε θα βγουν στην επιφάνεια οι ενδοευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί και τότε η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία δε θα μπορέσουν να μονιάσουν μεταξύ τους έστω στο πώς θα ασκήσουν την πολιτική και πώς θα διανείμουν τη λεία.Δεν το αποκλείω μετά από μερικά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση να πει "οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναδιπλωθούν στα του οίκου τους και το ΝΑΤΟ να είναι μη ευρωπαϊκός οργανισμός". Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρώπης, όπως λέγεται, θα είναι διαφορετική ως προς το περιεχόμενο, την κατεύθυνση, ακόμα και τα μέσα, από το ΝΑΤΟ ή από την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί είναι καθαρό πως όπου υπάρχει η δίψα του κέρδους, όπου υπάρχουν οι ανταγωνισμοί μέσα στους κόλπους του κεφαλαίου και ανάμεσα στις πολυεθνικές έρχεται και ο πόλεμος. Αλλωστε οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι δεν έγιναν τζάμπα.

Η δική μας θέση ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι φανερή και καθαρή και δεν είναι προεκλογική. Σε πολύ δύσκολες ώρες, όταν ακόμα ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είχε φανεί, όταν υπήρχαν ελπίδες για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εμείς είπαμε αυτό που θέλαμε να πούμε, έστω και αν αυτό πήγαινε κόντρα στο ρεύμα εκείνης της εποχής. Δε θα αλλάξουμε θέσεις τώρα.

Εμείς παίρνοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να υπογράψει το νέο δόγμα με ό,τι συνεπαγόταν αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση, καλώντας και τον ελληνικό λαό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τη στηρίξουν, δεν έπρεπε να συμμετάσχει σε αυτό το βρώμικο πόλεμο, με ό,τι συνεπαγόταν αυτό.

Ο πόλεμος συνεχίζεται χάρη στην απόφαση των δεκαεννέα, χάρη στη συμμετοχή - έστω και αν ο ένας στέλνει εκατό αεροπλάνα και ο άλλος στέλνει ένα - και των δεκαεννέα χωρών και χάρη στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έγιναν οι πλατφόρμες

Εχει δύο ρόλους η Ελλάδα. Ο δεύτερος ρόλος της θα είναι να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλιά στη Γιουγκοσλαβία, εάν δεν μπορέσει ο γιουγκοσλαβικός λαός να παρεμποδίσει πλήρως τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε, θα εμφανιστείτε σαν η αγγελική δύναμη, ο επόπτης, ο εγγυητής της συμφωνίας τύπου Ντέιτον ή ακόμα χειρότερα


Η "αναγνώριση" από την κα Ολμπράιτ

Εδώ μας είπατε ότι, λίγο - πολύ, το ΝΑΤΟ έπρεπε να προχωρήσει σε μία τέτοια μετεξέλιξη γιατί υπάρχουν κίνδυνοι που προήλθαν από τις καινούριες χώρες που εμφανίστηκαν στο πεδίο των πρώην των σοσιαλιστικών χωρών.

Δε θα σταθώ σ' αυτά τα επιχειρήματα τα οποία ελέχθησαν και λέγονται. Για τον ψυχρό πόλεμο είχατε και το σύμφωνο της Βαρσοβίας. Αυτό το σύμφωνο ήταν που έφταιγε για τον ψυχρό πόλεμο και για τον πόλεμο. Τώρα που δεν υπάρχει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, τώρα που δεν υπάρχει η Σοβιετική Ενωση, πάλι φταίει που δεν υπάρχει. Γιατί στο έδαφός της, λέει, ανέκυψαν καινούρια προβλήματα και διαφορές.

Αλλά να σας θυμίσω το εξής. Οταν έγινε το ΝΑΤΟ - που έγινε πέντε χρόνια νωρίτερα από το σύμφωνο της Βαρσοβίας - η τότε ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης πρότεινε συμμετοχή και της Σοβιετικής Ενωσης στο ΝΑΤΟ, για να μην υπάρχει ο ψυχρός πόλεμος. Και δεν έγινε δεκτή η Σοβιετική Ενωση. Τότε, επί Στάλιν, έγινε πρόταση να μπει. Εάν το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας και αμυντικός οργανισμός, γιατί να μην μπει και η Σοβιετική Ενωση;Αυτή ήταν η πρόταση. Και δεν έγινε δεκτή. Για να μην πω ότι πριν από τον πόλεμο, όταν γίνονταν συζήτηση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την Κοινωνία των Εθνών, η Σοβιετική Ενωση ζητούσε να μπει μέσα. Τότε, που ήταν, αν θέλετε, η μοναδική σοσιαλιστική χώρα, δεν ήταν ακόμη διαμορφωμένο το σοσιαλιστικό σύστημα, αλλά ούτε και το Κίνημα των Αδεσμεύτων που είχε και σταθερούς και προσωρινούς συμμάχους. Και τότε έλεγαν όχι, γιατί ήταν ταξικές και πολιτικές οι επιλογές αυτών των οργανισμών, γιατί ήταν οργανισμοί που στρέφονταν όχι μόνο κατά των σοσιαλιστικών χωρών, αλλά στρέφονταν γενικά κατά των λαών που ήθελαν να διαλέγουν το δικό τους δρόμο εξέλιξης, που ήθελαν να προστατεύουν την εθνική τους ανεξαρτησία, που ήθελαν να προστατεύουν την αυτονομία.

Μη λέμε λοιπόν ότι την ευθύνη για τον ψυχρό πόλεμο την είχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και να σας πω και κάτι άλλο: Το 1990 το ΚΚΕ στα βασικά του προγραμματικά ντοκουμέντα, αν θέλετε αυτά που έβαζε σε μια άμεση τροχιά - γιατί ποτέ δεν κρύψαμε ότι παλεύαμε για το σοσιαλισμό - λέγαμε ότι παλεύουμε για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, ουδέτερη, χωρίς να ενταχθεί σε κανέναν από τους δύο συνασπισμούς. Και τότε πάλι μας λέγατε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ΝΑΤΟ. Στο κάτω - κάτω υπήρχε τότε ένας καλύτερος συσχετισμός δύναμης και μπορούσε η Ελλάδα, να παίξει και με τις αντιθέσεις των δύο συνασπισμών και που μπορούσε και τότε η Ελλάδα να ανοίξει τις σχέσεις της - και είχε τότε σχέσεις - με αδέσμευτες χώρες, με χώρες που είχαν φύγει από την κλασική και τυπική αποικιοκρατία και προσπαθούσαν να οικοδομήσουν έναν μη καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης όπως έλεγαν. Υπήρχε στάδιο δόξης λαμπρό για εμπορικές σχέσεις και για άλλου τύπου σχέσεις. Και όμως και τότε, αν και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε αλλιώς, στην πορεία μας λέγατε ότι δε γίνεται. Δε γίνονταν τότε που υπήρχαν συσχετισμοί, δε γίνονται τώρα που λέτε δεν υπάρχουν συσχετισμοί, άρα είναι καθαρά ζήτημα ταξικής επιλογής. Και υπογράψατε φαρδιά, πλατιά γιατί εκπροσωπείτε συμφέροντα εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων, της πλουτοκρατίας, του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει συμφέρον απ' αυτόν τον οργανισμό, απ' αυτό τον επιθετικό οργανισμό που όταν δεν μπορεί να ανοίγει δρόμους με οικονομικά και πολιτικά μέσα, θα χρησιμοποιεί και τα στρατιωτικά.Χώρια που εδώ μας είπατε - και το αναγνωρίσατε - ότι αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και η διπλή της ταυτότητα. Πραγματικά εμείς ακούσαμε και ανατριχιάσαμε, την κα Ολμπράιτ και τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου να αναπαράγει αυτά που του είπε η κα Ολμπράιτ δημοσίως, ότι αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας.

Ε, εμείς τέτοια αναγνώριση δεν τη δεχόμαστε και πιστεύουμε ότι δεν τη δέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι μόνο εμείς οι κομμουνιστές.

Εχθροί είναι οι πάντες

Αυτά υπογράψατε και να βγείτε να τα πείτε στον ελληνικό λαό. Αυτά υπογράψατε. Λέτε για το διεθνές δίκαιο. Ποιο διεθνές δίκαιο; Αφού έχει κουρελιαστεί. Τώρα φτιάχνεται καινούριο διεθνές δίκαιο.

Βεβαίως στα πλαίσια των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υπάρχει ισχνή εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα για τις χώρες - μέλη και πολύ λιγότερο για την Ελλάδα. Απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει δεχτεί ότι τα σύνορα του Αιγαίου είναι απαραβίαστα.Δεν έχει βγει, έστω διά τοποθετήσεως, να πει αυτά είναι τα σύνορα του Αιγαίου, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ θεωρεί νόμιμες τις όποιες παραβιάσεις κάνει η ηγεσία της Τουρκίας στα πλαίσια της κατάργησης όχι μόνο των εθνικών ορίων επιχειρησιακής δράσης, αλλά και των εθνικών συνόρων.

Με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε ότι Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία έχουν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, άρα συγκυριαρχία υπό αμερικάνικη και ΝΑΤΟική κηδεμονία. Δεν είναι μια συγκυριαρχία φιλικών και συμμαχικών μεταξύ τους χωρών που ρίχνουν τα τείχη, γιατί αποφάσισαν οι λαοί να ρίξουν τα τείχη. Δεν ξέρω, μετά από μια πολύ μακριά περίοδο μπορεί να πέσουν και τα τείχη. Θα πέσουν, όμως, τα τείχη και τα σύνορα όταν τα καταργήσουν οι λαοί και όχι όταν τα κόβει και τα ράβει το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές γενικά.

Και να προσθέσω: Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα που βγαίνουν μέσα από αυτό το κείμενο που υπογράψατε. Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει συγκεκριμένος

αντίπαλος. Τουλάχιστον προηγούμενα - και δε λέω να γυρίσουμε πίσω, να πάμε μπροστά θέλουμε - υπήρχε προσδιορισμένος ένας αντίπαλος που δεν ήταν αντίπαλος. Οχι, ήταν αντίπαλος του ΝΑΤΟ. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας βεβαίως ήταν αντίπαλος του ΝΑΤΟ. Ηταν, όμως, ο σύμμαχος και ο συνασπισμός ειρήνης για τους λαούς.Με αυτή την έννοια ήταν αντίπαλος του ΝΑΤΟ. Υπήρχε ένας προσδιορισμένος αντίπαλος, η Σοβιετική Ενωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τώρα δεν υπάρχει προσδιορισμένος αντίπαλος. Παντού, όπου το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι λαοί - οι γειτονικοί - δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικάμεταξύ τους, παντού όπου θεωρεί ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν υπαρκτά ή κατασκευασμένα μειονοτικά προβλήματα, παντού όπου θεωρεί ότι υπάρχει αναταραχή, όπου θίγονται οικονομικά συμφέροντα, εκεί μπορεί να επέμβει.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, εχθρός. Εχθροί είναι οι πάντες. Φυσικά ο στόχος είναι γνωστός. Κράτη - προτεκτοράτα κλπ. Από τη μία μεριά ισχυρά κράτη και από την άλλη κράτη - προτεκτοράτα.

Δεύτερον, αλλάζει η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Ξαναλέω, όχι διότι είμαστε υπέρ του προηγούμενου ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ βασίζεται στις πιο μικρές και πιο ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή στους τοπικούς πολέμους. Ακριβώς. Μιλάνε για μείωση των στρατών. Κάνουν τοπικές, ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις ακριβώς γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου θα έχουμε έκρηξη πολλών τοπικών πολέμων. Και δεν ξέρω - ας το σκεφτούμε - αν αυτές δε θα μετεξελιχθούν στην πορεία και σε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεδομένου ότι ξέρουμε πως πίσω από αυτούς τους μικρούς τοπικούς πολέμους, που έχουν πολλά θύματα και φοβερές καταστροφές, βρίσκεται ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στις ηγετικές καπιταλιστικές χώρες. Αυτό το ξέρουμε καλά. Αντί να τσακώνονται μεταξύ τους και να κάνουν έναν πόλεμο μεταξύ τους, με κίνδυνο να μην επιβιώσει καμία, βάζουν τις περιφερειακές δυνάμεις. Και αυτό είναι το φοβερό, σε συνδυασμό με την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής δράσης και τη δημιουργία του ενιαίου επιχειρησιακού χώρου.

Τι μας λέτε τώρα για το υποστρατηγείο της Λάρισας που το πήγατε στον Τύρναβο; Γραφείο του ΝΑΤΟ θα είναι και δε θα μπορεί η Ελλάδα να το χρησιμοποιήσει ούτε για τα σύνορά της. Το λέμε και το υπογράφουμε και ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθούμε. Αλίμονο αν επιβεβαιωθούμε. Δε θέλουμε να επιβεβαιωθούμε. Εχουμε, όμως, υποχρέωση να πούμε την αλήθεια όπως τη λέγαμε τόσα χρόνια και βλέπαμε αρκετά ειρωνικά χαμόγελα.

Ο νέος πυρηνικός εφιάλτης

Εδώ έχετε το επόμενο πρόβλημα. Ο νέος πυρηνικός εφιάλτης. Αυτά τα λέει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Φυσικά δεν τα γράφουν στο κείμενο που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον. Στην Ουάσιγκτον υπέγραψαν ένα πανηγυρικό κείμενο και όλα τα άλλα είναι από κάτω.

Δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη πιο εύχρηστων πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της συμμαχίας, δηλαδή του συνδικάτου ή της αυτοκρατορίας του πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού εγκλήματος, λέμε εμείς. Ταχτικά πυρηνικά όπλα διατηρούνται. Οι ατομικές βόμβες περιορισμένης ισχύος όχι για παγκόσμιο πόλεμο, αλλά για τοπικό. Βλήματα πυροβόλου με πυρηνική γόμωση. Αυτά διατηρούνται και αυξάνονται. Και η αγορά του αιώνα που αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν ξέρω αν δεν έχει και την πυρηνική γόμωση, όχι για άμυνα αλλά για επίθεση.

Εχει γραφεί ότι πάνω από δεκαεφτά χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα τέσσερις ατομικές ή πυρηνικές τέτοιες βόμβες είναι αποθηκευμένες όλο το χρόνο, που σε ισχύ ισοδυναμούν με μισό εκατομμύριο περίπου βόμβες της Χιροσίμα. Αμ, γι' αυτό θέλει το ΝΑΤΟ από είκοσι πέντε χώρες, μέλη του ή συνδεδεμένες μαζί του, να γίνουν σαράντα πέντε.

Οπως λέει το κείμενο, οι υπόλοιπες χώρες που θα μπουν, δε θα μπουν σαν κανονικά μέλη του ΝΑΤΟ - και βέβαια εμείς είμαστε κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ - αλλά θα μπουν σαν χώρες που θα συμμαχούν και θα ενταχτούν στις στρατιωτικές ενέργειες του ΝΑΤΟ. Ακριβώς, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας θέλουν, της Ουκρανίας και των άλλων. Δε θέλουν την ειρήνη. Θέλουν να συνδεθούν σε συνεργασία για να βάλουν κάτω από τον έλεγχό τους οι λίγοι αυτό το μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο για τους τοπικούς πολέμους.

Και μας λέτε κύριε πρωθυπουργέ ότι δε θα πέσουν αυτά στο κεφάλι της Ελλάδας; Φαντάζεστε, δηλαδή, ότι αυτή η ισχυρή Ελλάδα, το "καλό παιδί", θα γλιτώσει από τέτοιους πολλαπλούς τοπικούς πολέμους;

Και να ρωτήσω και κάτι άλλο: Αυτό είναι τελικά το όραμά μας το σύγχρονο; Να ζήσουμε μέσα σ' ένα λιμάνι ασφάλειας, μια Ελλάδα ειρηνική μόνη της και γύρω της να γίνεται μακελειό προς βορρά προς νότο, ανατολικά και δυτικά; Χώρια που δεν πρόκειται να γλιτώσουμε. Εδώ, άρχισαν να πέφτουν οι πύραυλοι στη Βουλγαρία και όπου να είναι. Και όχι από λάθος. Είναι μηνύματα τρομοκρατίας αυτά. Δεν κάνουν τόσα λάθη οι ΝΑΤΟικοί. Καθόλου λάθη δεν είναι. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Και μέσα από τα λάθη θέλουν να τρομοκρατήσουν.

Λοιπόν, αυτά υπογράψατε, αυτόν τον εφιάλτη! Και γιατί να αναρωτιόμαστε τι σημαίνει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, ενώ το ζούμε;Το ζούμε στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και όχι στην "κρίση του Κόσσοβο". "Κρίση του Κόσσοβου" βαφτίστηκε τώρα! "Επιχειρήσεις στο Κόσσοβο"!Βέβαια, επιχειρήσεις θα υπάρξουν και οικονομικές. Δόξα τω Θεώ σήμερα μαζέψατε πενήντα επιχειρηματίες, που μόλις λήξει ο πόλεμος - να, αυτά είναι τα ανταλλάγματα που παίρνετε - θα τους μπάσετε στα Βαλκάνια να ανοικοδομήσουν και να κάνουν φιλανθρωπίες και να κτίσουν αυτά που κατέστρεψαν, για να έρθει ο νέος κύκλος, για να κάνουν τζίρο.

Εδώ ο κύριος πρωθυπουργός - και δεν το λέει μόνο ο κύριος πρωθυπουργός, το λέει ολόκληρη η κυβέρνηση και δυστυχώς το λέει και το ΠΑΣΟΚ, το βλέπω στην τηλεόραση της κυβέρνησης, που αν μη τι άλλο τα προηγούμενα χρόνιαυπερασπιζόντουσαν με σθένος την πολιτική τους, τώρα, δε βγαίνουν να την υπερασπιστούν - είπε ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει, ότι είναι παράγοντας ειρήνης η Ελλάδα στην περιοχή. Τέτοιο χοντρό ψέμα δεν έχει ειπωθεί μέσα σε αυτό το κοινοβούλιο! Υπάρχουν όρια. Το καταλαβαίνω, να προσπαθεί κανένας να σουλουπώσει - δεν ξέρω - τις θέσεις του.

Αλλά πρώτα πρώτα από τον περασμένο Ιούνη η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Την έβαλε φαρδιά - πλατιά! Εγιναν εκείσυζητήσεις ακόμη και για τις χερσαίες δυνάμεις. Και βέβαια ειπώθηκε ότι για τις χερσαίες - πώς θα οργανωθούν - πρέπει να το ξανασυζητήσουν. Το μόνο σημείο που υπήρξε. Γιατί πραγματικά οι χερσαίες δυνάμεις δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Αφήστε που με την αλλαγή, με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ το στρατιωτικό, έχει αλλάξει και ο τύπος του πολέμου. Πόλεμος γίνεται με βομβαρδισμούς από τις γειτονικές χώρες. Και οι χερσαίες θα είναι το αποτέλειωμα.

Πραγματικά ακούσαμε και ανατριχιάσαμε, την κ. Ολμπράιτ να αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας. Ε, εμείς τέτοια αναγνώριση δεν τη δεχόμαστε και πιστεύουμε ότι δεν τη δέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι μόνο εμείς οι κομμουνιστές.

Παντού, όπου το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι λαοί - οι γειτονικοί - δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους, παντού όπου θεωρεί ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν υπαρκτά ή κατασκευασμένα μειονοτικά προβλήματα, παντού όπου θεωρεί ότι υπάρχει αναταραχή, όπου θίγονται οικονομικά συμφέροντα, εκεί μπορεί να επέμβει


Ο τρίτος πόλεμος του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ

Οφειλε η κυβέρνηση να κάνει αυτή τη συζήτηση. Πολύ περισσότερο όμως όφειλε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση που κάνουμε σήμερα πριν φύγει η ελληνική αντιπροσωπεία για την Ουάσιγκτον. Οχι γιατί πιστεύουμε ότι θα άλλαζε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά γιατί, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει στοιχειώδης υποχρέωση μιας κυβέρνησης, μιας αντιπροσωπείας, πριν πάει να συζητήσει και να υπογράψει κείμενα τα οποία θίγουν θέματα πολέμου και ειρήνης, θέματα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, θέματα που αναθεωρούν το Διεθνές Δίκαιο, να τα φέρει, έστω και τυπικά, να συζητηθούν προηγουμένως στη Βουλή.

Νομίζουμε ότι υπάρχει χρόνος. Απ' όσο ξέρουμε, έχει ζητηθεί συζήτηση, προ ημερησίας διάταξης, για τα θέματα της Γιουγκοσλαβίας από το ΔΗΚΚΙ. Τουλάχιστον η δική μας η πλευρά, εφ' όσον υπάρχει διάθεση, θα αποδεχτούμε την ευρεία συμμετοχή βουλευτών στη συζήτηση αυτή. Από τη δική μας την πλευρά θεωρούμε ότι όσοι περισσότεροι μιλήσουν για τέτοια θέματα, τόσο καλύτερα. Και στο κάτω - κάτω, πρέπει να παίρνει και ο καθένας τις ευθύνες του σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, όταν μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα της δικαιοσύνης τα έχει θεωρήσει σαν ζητήματα τα οποία έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα που ισχύει σήμερα. Εφτασαν μάλιστα οι δικαστικοί του Συμβουλίου της Επικρατείας να δηλώσουν ότι ούτε και η Βουλή έχει δικαίωμα να ψηφίσει διαφορετικά απ' αυτά που λέει το Σύνταγμα. Τουλάχιστον να συζητήσει η Βουλή με άνεση.

Κύριε πρωθυπουργέ, εδώ μας είπατε ότι δεν άλλαξε τίποτα το ουσιαστικό από το καταστατικό του ΝΑΤΟ. Εμεινε το ίδιο στα βασικά του ζητήματα. Και εμείς ρωτάμε - έχουμε βέβαια την απάντησή μας, αλλά θέλουμε να μας απαντήσετε εσείς - αφού δεν άλλαξε το καταστατικό του ΝΑΤΟ, πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται, έστω και με τη λογική του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία; Λέμε "ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία" και όχι "οι επιχειρήσεις στο Κόσσοβο" ή "η κρίση στο Κόσσοβο", που πολλοί έτσι εξ απαλών ονύχων βαφτίσατε. Αλλάξαμε και το όνομα του πολέμου!

Πώς νομιμοποιείται το ΝΑΤΟ; Τι ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ, στο κάτω κάτω, τι προβλήματα υπάρχουν στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαίας; Πώς νομιμοποιείται ο πόλεμος που κάνει με τη μορφή αεροπορικών επιχειρήσεων, με τη μορφή συγκαλυμμένων χερσαίων επιχειρήσεων, με τη μορφή επεμβάσεων;

Βεβαίως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έγινε πριν αλλάξει το καταστατικό του ΝΑΤΟ, Το νέο δόγμα, βλέπετε, έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν. Ετσι γίνεται. Πρώτα ένα νέο δόγμα μπαίνει σε εφαρμογή και μετά γίνεται δίκαιο. Και δεν είναι ο πρώτος πόλεμος του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία. Είναι ο τρίτος. Ο πρώτος έγινε με τις σχετικά πιο ήπιες μορφές με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με πρωτοστατούσα δύναμη τότε τη Γερμανία, ο δεύτερος έγινε στη Βοσνία και ο τρίτος γίνεται στη Γιουγκοσλαβία. Και όπως λένε ορισμένοι - και εγώ συμφωνώ με αυτό - το επόμενο βήμα, ο επόμενος "Περσικός", θα είναι η Κασπία.

Το καταστατικό, λοιπόν, άλλαξε. Και εσείς ψηφίσατε το νέο καταστατικό - όπως θέλετε πείτε το - φαρδιά - πλατιά. Και με την ευκαιρία ήθελα να σας πω ότι εμάς δε μας ενδιαφέρει τι ψιθυρίσατε στο αυτί του Κλίντον ή τι είπατε στα διάφορα γεύματα και δεξιώσεις μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Εμάς ενδιαφέρει τι υπογράψατε και τι κάνετε. Και να έχετε το θάρρος να πείτε στον ελληνικό λαό τι υπογράφετε.

Επίσης, δε μας ενδιαφέρει τι είπατε στις συνεντεύξεις Τύπου που δώσατε. Διότι βγαίνει ο κ. Σιράκ και λέει "εμείς υπογράψαμε το συγκεκριμένο νέο δόγμα, νέο καταστατικό, νέο ρόλο που προβλέπει π. χ. αυτή τη σχέση του ΟΗΕ με το ΝΑΤΟ". Βγήκατε εσείς και είπατε άλλα. Βγήκε τρίτος ηγέτης χώρας και είπε άλλα στη συνέντευξη Τύπου μπροστά στα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει άλλη γαλλική μετάφραση, άλλη αγγλική μετάφραση, άλλη ελληνική μετάφραση. Και όπως πάντα, κοροϊδεύετε. Κάνετε τις προσαρμογές σας, διότι έχουμε και ευρωεκλογές. Τι θα πείτε στο λαό της χώρας σας, τι θα πείτε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία βεβαίως το τελευταίο διάστημα, πραγματικά, στην Ελλάδα κάνουν πολύ καλά τη δουλιά τους και γι' αυτό έχουν δεχτεί την επίθεση που έχουν δεχτεί. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι κάνουν καλά τη δουλιά τους, τουλάχιστον γι' αυτούς που ξέρουν και διαβάζουν.

Να τσαλακωθεί το ΝΑΤΟ

Βάζω το εξής ερώτημα και ας με συγχωρέσει πραγματικά ο σερβικός και αλβανικός λαός, διότι μπορεί να παρεξηγηθεί αυτή η θέση μας. Είμαστε οι τελευταίοι - και όχι μόνο εμείς - που θέλουμε τον πόλεμο. Και μάλιστα παλεύουμε για να αποτραπεί. Και δεν περιοριζόμαστε σε διαμαρτυρίες και σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης αφού ξεσπάσει και έχει θύματα.

Βάζω όμως το εξής ερώτημα: Εάν στο Ραμπουγέ ή στο Παρίσι είχε συμφωνήσει η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας τη διάλυσή της, είχε συμφωνήσει να μπει ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής στη Γιουγκοσλαβία - βεβαίως δε θα είχε γίνει αυτός ο πόλεμος. Εάν δεν είχε αντισταθεί ο γιουγκοσλαβικός λαός, θα υπήρχε μία επαίσχυντη συμφωνία κάτω από την απειλή του πολέμου. Θα είχε πάρει χαμπάρι ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί της Ευρώπης - και δεν είναι αυτό που είπατε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι οι λαοί της Ευρώπης ήθελαν τον πόλεμο και γι' αυτό έγινε ο πόλεμος, βρήκαμε τώρα τον φταίχτη - εάν επαναλαμβάνω δεν υπήρχε αυτή η αντίσταση, σ' αυτή τη φάση, του γιουγκοσλαβικού λαού και της ηγεσίας του, θα είχε καταλάβει ο κόσμος τι είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ;

Τι συμπέρασμα θα είχε βγάλει; Οτι με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και με ανταλλαγή προβληματισμών λύνονται όλα τα προβλήματα. Ετσι θα θέλαμε να λύνονται, αλλά δε λύνονται έτσι.

Τουλάχιστον - ξαναλέω ότι ζητάω συγγνώμη από το σερβικό και από τον αλβανικό λαό - αυτός ο πόλεμος, με αυτά τα τραγικά θύματα που έχει, έβγαλε στην επιφάνεια τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα Βαλκάνια, όχι μόνο η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Κασπία, ο Καύκασος, αλλά τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Και εμείς λέμε ότι ήδη στο πεδίο το πολιτικό και το ηθικό έχει νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί, ανεξάρτητα πώς θα καταλήξουν τα πράγματα.

Και εμείς βεβαίως υπογραμμίζουμε και γι' αυτό παλεύουμε, να νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και να τσαλακωθεί το ΝΑΤΟ σ' αυτή την περιοχή, γιατί αν δεν τσαλακωθεί δε θα έρθει βέβαια η συντέλεια του κόσμου, αλλά θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα μπροστά μας. Και να ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρωστάει πολλά στο γιουγκοσλαβικό λαό γι' αυτή την αντίστασή του.

Μάλλον χρωστάμε. Και δεν μπορούμε να το εξαργυρώσουμε εύκολα ούτε με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που κάνουμε με ομοθυμία αλληλεγγύης, ούτε μ' αυτή την ομόθυμη αλληλεγγύη του 98% του ελληνικού λαού. Χρωστάμε πολλά, γιατί άνοιξαν μάτια. Μας άνοιξαν τα μάτια, όσοι τουλάχιστον δεν τα έχουμε ανοιχτά.

Υπογράψατε το δόγμα της ανοιχτής επέμβασης

Εμάς, λοιπόν, μας ενδιαφέρει τι υπογράψατε. Και υπογράψατε, κύριε πρωθυπουργέ, η ελληνική κυβέρνηση, ερήμην του ελληνικού λαού - και το λέμε διότι ο ελληνικός λαός ήταν απληροφόρητος - μία νέα συνθήκη, ένα νέο κανονισμό, ένα νέο δόγμα - δε μας ενδιαφέρει πώς λέγεται αυτό το κείμενο - υπογράψατε σήμερα την αλλαγή του ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτό που τυπικά έλεγε ότι είχε, την αλλαγή της δράσης του, υπογράψατε δηλαδή το σύγχρονο δόγμα του πολέμου, της ανοιχτής, δίχως προσχήματα, επέμβασης στο εσωτερικό χωρών.

Οχι, ότι το ΝΑΤΟ δεν έκανε παλαιότερα επεμβάσεις. Τις έκανε, αλλά τις έκανε μέσω Παπαδόπουλου, Παττακού, Μακαρέζου. Τις έκανε εμμέσως μέσω άλλων μηχανισμών, μέσω του Σαμψών στην Κύπρο κλπ.

Υπογράψατε ένα κείμενο που κουρελιάζει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, όπως τουλάχιστον γίνονταν αντιληπτά στην επίσημη πολιτική του 20ού αιώνα. Υπογράψατε ένα κείμενο που εγκαταλείπει τυπικά την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, με αποτέλεσμα να επιδιωχτεί να κυριαρχήσει η τάση ακρωτηριασμού και διαμελισμού κρατών,ιδιαίτερα χωρών και κρατών που βρίσκονται σε υποδεέστερη και εξαρτημένη σχέση στο διεθνές και περιφερειακό οργανωμένο καπιταλιστικό σύστημα. Και υπογράψατε ένα κείμενο, στο οποίο η Ελλάδα είναι και θα είναι αδύνατος κρίκος. Και αυτό το ξέρετε. Οχι αδύνατος κρίκος από την πλευρά του λαού, αλλά αδύνατος κρίκος ως συγκεκριμένη χώρα στο συγκεκριμένο σύστημα που βρίσκεται. Και αυτό - επαναλαμβάνω - το ξέρετε. Και το υπογράψατε γνωρίζοντας τους κινδύνους ότι όσο πειθαρχική να είναι η κυβέρνηση, όσο "καλό παιδί" να είναι η Ελλάδα ως Ελλάδα, θα έρθει η ώρα που θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Και αν θέλετε το πρώτο χτύπημα το δέχονται βεβαίως όσοι ανθίστανται, αλλά το δεύτερο χτύπημα θα το δεχτούν και όσοι πειθαρχούν, γιατί η διανομή της λείας, η διανομή των αγορών, το άνοιγμα του δρόμου στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων δεν έχει όρια.Και μην ξεχνάτε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριφέρθηκαν στον Σαντάμ Χουσεϊν πριν λίγα χρόνια και πώς τώρα. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες πέταξαν στην άκρη κυβερνήσεις και καθεστώτα υποτακτικά τους, αυτό το ξέρουμε. Και υπογράψατε, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο αδύνατος κρίκος.

Ηδη στο πεδίο το πολιτικό και το ηθικό έχει νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί, ανεξάρτητα πώς θα καταλήξουν τα πράγματα. Και εμείς βεβαίως υπογραμμίζουμε, και γι' αυτό παλεύουμε, να νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και να τσαλακωθεί το ΝΑΤΟ σ' αυτή την περιοχή, γιατί αν δεν τσαλακωθεί δε θα έρθει βέβαια η συντέλεια του κόσμου, αλλά θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα μπροστά μας. Και να ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρωστάει πολλά στο γιουγκοσλαβικό λαό γι' αυτή την αντίστασή του

Υπογράψατε ένα κείμενο που κουρελιάζει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, όπως τουλάχιστον γίνονταν αντιληπτά στην επίσημη πολιτική του 20ού αιώνα. Υπογράψατε ένα κείμενο που εγκαταλείπει τυπικά την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, με αποτέλεσμα να επιδιωχτεί να κυριαρχήσει η τάση ακρωτηριασμού και διαμελισμού κρατών, ιδιαίτερα χωρών και κρατών που βρίσκονται σε υποδεέστερη και εξαρτημένη σχέση στο διεθνές και περιφερειακό οργανωμένο καπιταλιστικό σύστημα


Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι συνεργασιών και συνασπισμών Δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, μετά την παρέμβαση του Κ. Σημίτη

Κύριε πρωθυπουργέ, μ' αυτά που είπατε, επιβεβαιώσατε το εξής: "Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη όμως κανείς". Δεν το λέω για σας, το λέω γιατί μιλήσατε για τους πρώην.

Εμείς είμαστε νυν και μιλάμε τώρα για τα ελληνικά συμφέροντα, για την Ελλάδα και για συγκεκριμένα προβλήματα.

Εχουμε κι εμείς το κείμενο του ΝΑΤΟ. Βεβαίως, να μας δώσετε και την επίσημη μετάφραση, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν κείμενα, όπως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ο καθένας έδινε τη δική του εκδοχή.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα: Γιατί υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ίδια απόφαση;

Με βάση την προηγούμενη Χάρτα του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζεται σαφώς η πρωτοκαθεδρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.Υπάρχει συνεργασία...

Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ποιο είναι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι εντός ολίγου θα υπάρξουν διαβουλεύσεις να "πετάξουν έξω" τη Ρωσία και την Κίνα. Θα τα αλλάξουν κι αυτά και μετά θα λένε "θέλουμε και τη βούλα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Αν υπογραμμίζουμε αυτό το ζήτημα, είναι για να δείξουμε τι είδους δόγμα είναι αυτό που δε δέχεται ούτε καν Οργανισμούς που μπορεί να τους ποδηγετήσει. Δε θέλει να υπάρχει ούτε μία διαδικασία ενδιάμεση, ούτε αν θέλετε το διαδικαστικό μέρος για να ληφθεί μία απόφαση. Απόδειξη είναι ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία επίσημα δεν έχει κηρυχτεί.Υπάρχει καμία επίσημη κήρυξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία; Το μαθαίνουμε όταν έρχεται η βόμβα στο κεφάλι μας. Ακόμα και το φύλλο συκής φεύγει. Να δείξουμε λοιπόν τι συμμαχία τρόμου είναι.

Μπορώ να σας πω κι άλλα. Μιλάει για ειδικές αποστολές, έχει αλλάξει την ορολογία, η οποία βεβαίως είναι κομψή, σαλονάτη. Αλλά όλη η αλλαγή της ορολογίας δείχνει ότι μιλάμε για νέο ρόλο.

Ολη η επιχειρηματολογία σας είναι ότι εμείς, όχι απλώς πρέπει να είμαστε σήμερα στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε, δεν μπορούμε να ψάξουμε για μία εναλλακτική λύση. Και επιστρατεύσατε το φόβο.

Ολα τα επιχείρημα που φέρατε είναι "φόβος". Δεν μπορούμε να σκεφθούμε κάτι άλλο. Εμείς δεν αλλάξαμε θέση: Είμαστε υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ και είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης, της απαγκίστρωσης των χωρών από το ΝΑΤΟ. Αυτό όμως θα το αποφασίσουν οι λαοί.Αλλά, εν πάση περιπτώσει, τολμάμε να λέμε ότι ο λαός να σκεφθεί και κάτι άλλο, να σκεφθεί και άλλες μορφές συνεργασίας και συμμαχίας. Ολα τα επιχειρήματα που φέρατε ήταν επιχειρήματα του φόβου.

Είστε εν ψυχρώ υποστηριχτής του ΝΑΤΟ

Κύριε πρωθυπουργέ, αν προσέξατε, εμείς είπαμε ότι υπάρχουν δύο ειδών υποστηρικτές του ΝΑΤΟ: Αυτοί που είναι εν ψυχρώ υποστηρικτές - και είστε κυβέρνηση εν ψυχρώ υποστηρικτής διότι εκφράζετε και υποστηρίζετε συγκεκριμένα συμφέροντα - και άλλοι, που λένε βρε παιδιά δεν είναι και πολύ καλό το ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει φόβος. Και λέω, αν αυτοί οι άλλοι είναι ηγέτες - και δε μιλάω συγκεκριμένα, μιλάω για μια παγκόσμια σκέψη που υπάρχει σήμερα - ή αν θέλετε κρύβουν τους ταξικούς τους σκοπούς και λένε "από φόβο πρέπει να είμαστε στο ΝΑΤΟ", να πάνε στα σπίτια τους.Αυτό είπα.

Εσείς όμως όχι και φωνή και θάρρος έχετε ακριβώς γιατί έχετε αποφασίσει να υποστηρίξετε συγκεκριμένα συμφέροντα.Και λέτε η Βουλγαρία θέλει, η Ρουμανία θέλει, οι πάντες θέλουν.

Εγώ σας έβαλα προηγούμενα το εξής ζήτημα: Οταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έλεγε "έλα να διαλυθούμε ταυτόχρονα και τα δύο", γιατί δε γινόταν η διάλυση; Θέλουν βεβαίως. Για καλό σκοπό θέλουν; Αν η Βουλγαρία, η Ρουμανία - η παλιά Ρουμανία, Βουλγαρία - ζητούσε να μπει στο ΝΑΤΟ θα της έλεγαν "μπείτε"; Οχι, εδώ λοιπόν είναι οι διαφορές μας.

Και εμείς είμαστε με τους συνασπισμούς. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, καμία χώρα και κανένας λαός δεν μπορεί να ζήσει σε φρούριο και μόνος. Μιλάμε για ποιους συνασπισμούς έχουμε ανάγκη.

Και με την ευκαιρία για να ολοκληρώσω: Λέτε στον ελληνικό λαό "Αλβανία να γίνουμε; Η Αλβανία της απομόνωσης;". Σας θυμίζω κύριε πρωθυπουργέ και υποθέτω ότι το ξέρετε και σεις: Μα ούτε και αυτή η Αλβανία που όντως ακολουθούσε μια πολιτική που δεν ήθελε να ενταχθεί σε συνασπισμούς, ούτε και τότε εκείνη η Αλβανία έμενε μόνη της. Και με την Κίνα είχε συμμαχίες και συνεργασίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη Γαλλία στενότατη συνεργασία. Και με την Ελλάδα, κυρίως όμως με τη Γαλλία. Εκανε τις δικές της επιλογές.

Να πούμε τώρα: Η σημερινή Αλβανία; Αυτό είναι το πρότυπο; Η Αλβανία προτεκτοράτο; Η Αλβανία που έχει γίνει πλατφόρμα του ΝΑΤΟ; Είναι ωραία αυτή η Αλβανία; Εγώ δε λέω ότι το ιδανικό μου ήταν η προηγούμενη Αλβανία, αλλά μη λέτε ψέματα ότι όταν εμείς λέμε "αντίσταση στο ΝΑΤΟ, πάλη κατά του ΝΑΤΟ, διάλυση του ΝΑΤΟ, να φύγουν οι χώρες από το ΝΑΤΟ" μιλάμε για μεμονωμένες χώρες που δε θα έχουν πού "την κεφαλή κλίναι". Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι συνεργασιών και συνασπισμών. Αυτούς έχει την υποχρέωση ο ελληνικός λαός τουλάχιστον να προβληματιστεί και να τους ψάξει.

Αυτή είναι η θέση μας. Θα τη λέμε, θα την ξαναλέμε, και με όλα τα μέσα τα πολιτικά και κυρίως με τις αποδείξεις που προσφέρει η πραγματικότητα, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε. Και έχουμε δικαίωμα στο κάτω κάτω να πείσουμε.

Αυτή είναι η θέση μας επαναλαμβάνω. Το ΝΑΤΟ άλλαξε ρόλο και δόγμα άλλαξε και δομή άλλαξε και το πώς πρέπει να είναι οργανωμένοι οι στρατοί άλλαξε. Τα πάντα άλλαξαν. Και επομένως η λύση είναι να αλλάξουν και οι λαοί και να ανακαλύψουν τη δύναμή τους. Αλλάζει το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.


Ο πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με το ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία είναι πιστή πρακτική εφαρμογή του νέου του ρόλου που οι ηγέτες των κρατών - μελών του επισφράγισαν και τυπικά στη Σύνοδο Κορυφής του στρατιωτικοπολιτικού αυτού οργανισμού στην Ουάσιγκτον στις 23 - 25 Απρίλη 1999. Ενός ρόλου που ανταποκρίνεται στο δόγμα της πολεμικής εισβολής ενάντια σε κάθε κράτος και λαό, σ' όλο τον πλανήτη, που αρνείται να υποταχτεί στη νέα τάξη πραγμάτων της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε συζήτηση στη Βουλή, πριν ο πρωθυπουργός συνυπογράψει, μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, τα κείμενα των συμφωνιών για την επιβολή του ευρωατλαντικού φασισμού, γιατί αυτό είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, όταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντιστέκεται και αντιδρά στην εφαρμογή αυτού του δολοφονικού δόγματος και των εγκλημάτων στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια. Αλλωστε, η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ήταν αποκαλυπτική, για μια ακόμη φορά, ως προς την πολιτική, τους σκοπούς και τα οράματα της κυβέρνησης, που υπαγορεύουν την πλήρη ενεργή και δραστήρια συμμετοχή της στον παγκόσμιο δυνάστη των λαών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός της προσπάθειας της κυβέρνησης, όχι απλώς να δικαιολογήσει την υπογραφή της, αλλά να αποδείξει η ίδια το φανατικό φιλοΝΑΤΟισμό της και τη συνειδητή επιλογή δράσης μέσα από το ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να εξάρει τη συμβολή του ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση του ρόλου της κυβέρνησης στα Βαλκάνια, με την προώθηση των "εθνικών" συμφερόντων, δηλαδή των επιχειρηματικών συμφερόντων, από την οικονομική διείσδυση στα γειτονικά κράτη λόγω του πολέμου και των καταστροφών που προκαλεί. Δε δίστασε να ταυτίσει τα κέρδη που οραματίζονται να αποκομίσουν από την καταδυνάστευση των λαών των Βαλκανίων, με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, καλλιεργώντας το φόβο ότι μια διαφορετική στάση θα έθετε σε κινδύνους τον ίδιο το λαό. Βεβαίως, οι μέγιστοι κίνδυνοι για το λαό, για τους λαούς των Βαλκανίων, προέρχονται ακριβώς από τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ και για το λαό μας από την επικίνδυνη στα πλαίσιά του κυβερνητική πολιτική.

Οπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη Βουλή "υπάρχουν και άλλοι δρόμοι συνεργασιών και συνασπισμών. Αυτούς έχει την υποχρέωση ο ελληνικός λαός τουλάχιστον να προβληματιστεί και να τους ψάξει (...). Το ΝΑΤΟ άλλαξε ρόλο και δόγμα άλλαξε και δομή άλλαξε και το πώς πρέπει να είναι οργανωμένοι οι στρατοί άλλαξε. Τα πάντα άλλαξαν. Και επομένως, μία λύση είναι να αλλάξουν και οι λαοί και να ανακαλύψουν τη δύναμή τους".

Ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρη την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, καθώς και την παρέμβαση - απάντηση που έδωσε ο Κ. Σημίτης, αλλά και τη δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απάντηση του πρωθυπουργού.


Ειδικό ένθετο στον Κυριακάτικο "Ρ"

Ειδικό ένθετο στο σημερινό "Ρ" με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε στις 3 του Μάη.


Στο Μόναχο μίλησε χτες ο Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τριήμερη περιοδεία του στη Γερμανία, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπροστά και στη μάχη των Ευρωεκλογών



9 ΜΑΗ
Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Στις 9 Μάη 1945, ώρα 00.43 π.μ., στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης υπέγραψαν την πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας, επισφραγίζοντας έτσι τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών. 54 χρόνια μετά, ο ευρωατλαντικός φασισμός, αυτή τη φορά υψώνει ξανά το κεφάλι. Ελληνες γρηγορείτε!


ΣΕΛ.  24,    33
ΜΝΗΜΕΣ ΚΟΡΕΑΣ
Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας

Ενας Ελληνας φαντάρος από αυτούς που στάλθηκαν χωρίς τη θέλησή τους στην Κορέα, για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, θυμάται με αγανάκτηση και διηγείται στο "Ριζοσπάστη" για το "τότε" και το συγκρίνει με το "τώρα".


ΣΕΛ.  15
Βομβάρδισαν την κινεζική πρεσβεία!

Το κτίριο της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι βομβάρδισαν, προχτές το βράδυ, με τρεις τουλάχιστον πυραύλους, οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνοι έχουν γίνει για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες. Την ίδια στιγμή, η γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα δεχόταν τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την αρχή του δολοφονικού πολέμου.

Για έγκλημα πολέμου, που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο, μίλησε η ηγεσία της Κίνας, ζητώντας την άμεση παύση των βομβαρδισμών και προκαλώντας έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Λονδίνο.


ΣΕΛ.  12   -   14,    48
ΝΑΤΟΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Αποκαλύπτεται η εμπλοκή της Ελλάδας!

Συγκλόνισε η χτεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψη του "Ρ", για το βαθμό εμπλοκής της χώρας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Οπως αποκαλύπτεται από απόρρητα ντοκουμέντα του ΝΑΤΟ, από τον περασμένο Φλεβάρη, η Βόρεια Ελλάδα θεωρείται διοικητήριο του ΝΑΤΟ, ενώ όλα τα λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικοί δρόμοι, που οδηγούν προς τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν ζώνες των πολεμικών ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων.


ΣΕΛ.  /PARA>

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ