Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1

Ο πόλεμος που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με το ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία είναι πιστή πρακτική εφαρμογή του νέου του ρόλου που οι ηγέτες των κρατών - μελών του επισφράγισαν και τυπικά στη Σύνοδο Κορυφής του στρατιωτικοπολιτικού αυτού οργανισμού στην Ουάσιγκτον στις 23 - 25 Απρίλη 1999. Ενός ρόλου που ανταποκρίνεται στο δόγμα της πολεμικής εισβολής ενάντια σε κάθε κράτος και λαό, σ' όλο τον πλανήτη, που αρνείται να υποταχτεί στη νέα τάξη πραγμάτων της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε συζήτηση στη Βουλή, πριν ο πρωθυπουργός συνυπογράψει, μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, τα κείμενα των συμφωνιών για την επιβολή του ευρωατλαντικού φασισμού, γιατί αυτό είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, όταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντιστέκεται και αντιδρά στην εφαρμογή αυτού του δολοφονικού δόγματος και των εγκλημάτων στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια. Αλλωστε, η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ήταν αποκαλυπτική, για μια ακόμη φορά, ως προς την πολιτική, τους σκοπούς και τα οράματα της κυβέρνησης, που υπαγορεύουν την πλήρη ενεργή και δραστήρια συμμετοχή της στον παγκόσμιο δυνάστη των λαών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός της προσπάθειας της κυβέρνησης, όχι απλώς να δικαιολογήσει την υπογραφή της, αλλά να αποδείξει η ίδια το φανατικό φιλοΝΑΤΟισμό της και τη συνειδητή επιλογή δράσης μέσα από το ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να εξάρει τη συμβολή του ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση του ρόλου της κυβέρνησης στα Βαλκάνια, με την προώθηση των "εθνικών" συμφερόντων, δηλαδή των επιχειρηματικών συμφερόντων, από την οικονομική διείσδυση στα γειτονικά κράτη λόγω του πολέμου και των καταστροφών που προκαλεί. Δε δίστασε να ταυτίσει τα κέρδη που οραματίζονται να αποκομίσουν από την καταδυνάστευση των λαών των Βαλκανίων, με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, καλλιεργώντας το φόβο ότι μια διαφορετική στάση θα έθετε σε κινδύνους τον ίδιο το λαό. Βεβαίως, οι μέγιστοι κίνδυνοι για το λαό, για τους λαούς των Βαλκανίων, προέρχονται ακριβώς από τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ και για το λαό μας από την επικίνδυνη στα πλαίσιά του κυβερνητική πολιτική.

Οπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη Βουλή "υπάρχουν και άλλοι δρόμοι συνεργασιών και συνασπισμών. Αυτούς έχει την υποχρέωση ο ελληνικός λαός τουλάχιστον να προβληματιστεί και να τους ψάξει (...). Το ΝΑΤΟ άλλαξε ρόλο και δόγμα άλλαξε και δομή άλλαξε και το πώς πρέπει να είναι οργανωμένοι οι στρατοί άλλαξε. Τα πάντα άλλαξαν. Και επομένως, μία λύση είναι να αλλάξουν και οι λαοί και να ανακαλύψουν τη δύναμή τους".

Ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρη την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, καθώς και την παρέμβαση - απάντηση που έδωσε ο Κ. Σημίτης, αλλά και τη δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απάντηση του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ