Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1

Και οι δεκαεννέα συμμετέχουν στον πόλεμο

Αυτά τα υπογράψατε. Οταν υπογράψατε τον πόλεμο - εγώ σας λέω και αν ακόμη η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να βάλει την υπογραφή της - είναι συμμετοχή στον πόλεμο. Ανακηρύξατε την Ελλάδα σε χώρα διοικητικής μέριμνας του πολέμου. Και όχι διοικητική μέριμνα για να στέλνουμε κλινοσκεπάσματα και φάρμακα στο γειτονικό λαό. Διοικητική μέριμνα του πολέμου. Οταν ένας πόλεμος ξεκινάει, μαζεύουν τις νοσοκόμες, τους μαγείρους, αλλά έχει και αυτούς που πατάνε το τελικό κουμπί. Ολοι, όλες οι χώρες συμμετέχουν στον πόλεμο. Αυτό, λοιπόν, το υπογράψατε.

Δεύτερον, από τη Θεσσαλονίκη όλα αυτά που περνούν, τα τανκς, τα κοντένειρς, τι έχουν μέσα; Λουλούδια τους στέλνετε, κλινοσκεπάσματα; Γιατί δεν τα ανοίγετε για να δούμε τι έχουν μέσα; Τι έχουν; Κονσέρβες τους στέλνετε; Εάν είναι έτσι, κύριε πρωθυπουργέ, να βάλει ο ελληνικός λαός λεωφορεία, να βάλει τα δικά του μέσα και να τα μεταφέρει. Και όχι βέβαια να χρεωθείτε εσείς την ανθρωπιστική βοήθεια. Θα είναι ανθρωπιστική βοήθεια σε αντίθεση με τον πόλεμο που έσπειρε η κυβέρνηση.

Αλλά η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, το Λιτόχωρο, η Αγχίαλος και όλα τα άλλα που έχετε στην εφεδρεία, δε συμμετέχουν στον πόλεμο; Και είναι πάρα πολύ γνωστό, το λένε επίσημα οι ΝΑΤΟικοί ότι ο πόλεμος συνεχίζεται χάρη στην απόφαση των δεκαεννέα, χάρη στη συμμετοχή - έστω και αν ο ένας στέλνει εκατό αεροπλάνα και ο άλλος στέλνει ένα - και των δεκαεννέα χωρών και χάρη στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έγιναν οι πλατφόρμες.

Μπορούσαν να γίνουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, αν δεν υπήρχε το Αβιάνο; Μπορούσε να προετοιμαστεί η χερσαία επέμβαση και όλοι αυτοί που περνάνε και ο βαρύς οπλισμός, εάν δεν περνούσε από την Ελλάδα; Μπορούσε να γίνει ο πόλεμος δίχως το Ακτιο;

Λέτε ότι δεν έχετε στείλει χερσαίες δυνάμεις. Εχετε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις. Και δε λέω μόνο το "Θεμιστοκλής" που αυτή τη στιγμή συμμετέχει με καίρια συμβολή σε όλη αυτή τη δύναμη της Αδριατικής και είναι κάτω από τον κ. Κλαρκ, αλλά θα μιλήσω για ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό. Βεβαίως, δεν είναι απλοί φαντάροι, είναι ειδικευμένοι, οι οποίοι περνάνε στις γειτονικές χώρες και εκπαιδεύουν και τους μισθοφόρους. Εχετε στείλει από εδώ και από εκεί εκατό με εκατόν πενήντα. Να μου επιτρέψετε, κύριε πρωθυπουργέ - βεβαίως όσα ξέρετε εσείς δεν τα ξέρουμε εμείς - να σας πω ότι έχουμε την εκτίμηση ότι κατ' αρχήν και από την Ελλάδα και από την Τουρκία δε ζήτησαν μαζικές χερσαίες δυνάμεις. Και είναι προφανές γιατί. Εχουν το νου τους οι άνθρωποι στο πρόβλημα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Δε θέλουν να εκθέσουν την Ελλάδα και την Τουρκία σε κάποιες αν θέλετε προκλήσεις, σε κάποιους κινδύνους, γιατί τους ενδιαφέρει η σιδερένια ελληνοτουρκική και ιταλική νοτιοανατολική πτέρυγα, η συγκυριαρχία στο Αιγαίο υπό την αμερικανική κηδεμονία. Τους ενδιαφέρει ο διαμελισμός του Αιγαίου, τους ενδιαφέρει η διχοτόμηση της Κύπρου, τους ενδιαφέρει το να τα υπογράψετε όλα αυτά και κρατάνε την Ελλάδα και την Τουρκία απ' έξω.

Αν χρειαστεί, θα σας ζητήσουν χερσαίες δυνάμεις. Και δε θα πείτε όχι, γιατί δεν το έχετε αποκλείσει έως τώρα. Δεν το αποκλείσατε, απλώς λέτε ευχόμαστε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν δεν πάνε μαζικά οι χερσαίες δυνάμεις, έχετε συμμετάσχει.

Ο ρόλος της βρώμικης δουλιάς

Ας πάρουμε όμως και μία άλλη πλευρά. Είναι εκτίμησή μας. Την Ελλάδα τη θέλουν γι' αυτό το δεύτερο ρόλο. Το έχετε δεχτεί ότι έχει δύο ρόλους η Ελλάδα. Ο δεύτερος ρόλος της Ελλάδας θα είναι να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλιά στη Γιουγκοσλαβία, εάν δεν μπορέσει ο γιουγκοσλαβικός λαός να παρεμποδίσει πλήρως τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε, θα εμφανιστείτε σαν η αγγελική δύναμη, ο επόπτης, ο εγγυητής της συμφωνίας τύπου Ντέιτον ή ακόμα χειρότερα. Και εκεί η Ελλάδα βεβαίως θα παίξει ρόλο. Ενδεχόμενα, θα στείλετε και τις εγγυητικές δυνάμεις, θα στείλετε και παρατηρητές.

Αλλά εγώ θυμίζω - αυτό που αποκαλύφθηκε παντού - το εξής: Οι περίφημοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ήταν Βρετανοί κομάντος, οι οποίοι έκαναν όλη την κατασκοπευτική δουλιά για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λέει το ΒΗΜΑ του κ. Λαμπράκη, τα λένε άλλες εφημερίδες, δεν τα λέμε εμείς. Γιατί βλέπετε εμείς, σ' αυτά τα κέντρα των αποφάσεων ούτε είμαστε, ούτε μας θέλουν, ούτε σαν παρατηρητές. Επομένως, θα παίξει τον πιο βρώμικο ρόλο η Ελλάδα.

Εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Είστε συνεργοί στο έγκλημα, συνεργοί στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ το οποίο θα απελευθερώσει ή θα ανοίξει το δρόμο για νέους πολέμους ή για "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο.

Θέλουμε να σταθούμε και σε ένα άλλο ζήτημα. Μιλήσατε εκεί και δείξατε μία διάθεση να συμβάλει η Ελλάδα ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει τη δική της φωνή, την πιο δυνατή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή το δικό της σύστημα ασφάλειας, να λειτουργήσει αυτή η περίφημη Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλειας, Αμυνας, όπως θέλει κανείς να ερμηνεύσει αυτά τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ θα βάλουμε ένα ερώτημα. Από το 1991, παράλληλα με την επεξεργασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ ξεκίνησε μια συζήτηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν η Ευρώπη θα έχει το δικό της οργανισμό άμυνας και ασφάλειας - εμείς προσθέτουμε επίθεσης για τη συμμετοχή στη λεία - ή εάν θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις που έγιναν είναι γνωστές και εδώ έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα, τα οποία αποπροσανατόλισαν τον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα μπορεί να λειτουργήσει με σωστή, δημοκρατική πολιτική και με χειραφέτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συνειδητά αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συζητήσεις δεν τέθηκε κανένα θέμα για δικό της οργανισμό άμυνας και ασφάλειας. Στην πρώτη φάση της συζήτησης - αυτά είναι γραμμένα και δεν έχω το χρόνο να διαβάζω κείμενα τα οποία όλοι έχουμε διαβάσει - έγινε το εξής: Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΑΣΕ - ΔΑΣΕ την έλεγαν στην αρχή - η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση που τη νεκρανάστησαν και οι διάφοροι άλλοι οργανισμοί, θα ήταν κατ' αρχήν οργανισμοί συνεργαζόμενοι με το ΝΑΤΟ. Αυτό κράτησε λίγο διάστημα. Στη συνέχεια αποφάσισαν ότι την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη θα έχει το ΝΑΤΟ και αυτοί οι οργανισμοί θα έπρεπε να ενταχθούν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και ζητούσαν παρακαλεστά ορισμένες επιχειρήσεις να τις αναλαμβάνουν αυτοτελώς αυτοί οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, κάτω όμως από το γενικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Γιατί το ήθελαν αυτό; Γιατί σου λέει: "Αν είναι όλα κάτω από το ΝΑΤΟ, πρωτοκαθεδρία στο ΝΑΤΟ όντως έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι κομμάτι θα πάρουμε εμείς από τους διαμελισμούς;". Και δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια, είναι και η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, η Ευρασία που λέμε σήμερα.

Αυτή η συζήτηση έγινε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη θέλησή της λοιπόν αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο οργανισμό και αυτά που λέει ο κύριος πρωθυπουργός ότι είναι περιφερειακός, αυτά δεν μπορεί πια κανείς να τα πιστέψει. Δεν είναι αφελής ο πρωθυπουργός. Τα λέει έτσι, απλώς για να νομίζει ο ελληνικός λαός ότι είναι έτσι.

Αποφάσισαν λοιπόν το ΝΑΤΟ να γίνει παγκόσμιος οργανισμός, παλεύουν να έχει η Ευρώπη περισσότερους πόντους, αλλά και συνειδητά αποφάσισαν το ΝΑΤΟ να έχει την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μη φύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σαν στρατιωτική δύναμη από το χώρο της Ευρώπης.Γιατί; Από επιλογή και από ανάγκη. Πρώτα πρώτα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αισθάνεται ακόμα τόσο δυνατή να αντιμετωπίσει και να τσακίσει τα λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη. Δεν αισθάνεται ασφάλεια. Θέλει βοήθεια. Αυτό είναι καθαρό.

Εμείς δε συμφωνούμε ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη και δεν έχει φωνή. Και δύναμη και φωνή έχει, αλλά θέλει και συμμαχίες για να τσακίσει τα λαϊκά κινήματα, γιατί είναι ένας από τους ρόλους της και αυτός. Αισθάνεται αβεβαιότητα και για τα Βαλκάνια και για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δεύτερον, ξέρει πολύ καλά η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν αυτονομηθεί από τη στρατιωτική δύναμη και τον παρεμβατικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτείων, τότε θα βγουν στην επιφάνεια οι ενδοευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί και τότε η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία δε θα μπορέσουν να μονιάσουν μεταξύ τους έστω στο πώς θα ασκήσουν την πολιτική και πώς θα διανείμουν τη λεία.Δεν το αποκλείω μετά από μερικά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση να πει "οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναδιπλωθούν στα του οίκου τους και το ΝΑΤΟ να είναι μη ευρωπαϊκός οργανισμός". Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρώπης, όπως λέγεται, θα είναι διαφορετική ως προς το περιεχόμενο, την κατεύθυνση, ακόμα και τα μέσα, από το ΝΑΤΟ ή από την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί είναι καθαρό πως όπου υπάρχει η δίψα του κέρδους, όπου υπάρχουν οι ανταγωνισμοί μέσα στους κόλπους του κεφαλαίου και ανάμεσα στις πολυεθνικές έρχεται και ο πόλεμος. Αλλωστε οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι δεν έγιναν τζάμπα.

Η δική μας θέση ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι φανερή και καθαρή και δεν είναι προεκλογική. Σε πολύ δύσκολες ώρες, όταν ακόμα ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είχε φανεί, όταν υπήρχαν ελπίδες για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εμείς είπαμε αυτό που θέλαμε να πούμε, έστω και αν αυτό πήγαινε κόντρα στο ρεύμα εκείνης της εποχής. Δε θα αλλάξουμε θέσεις τώρα.

Εμείς παίρνοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να υπογράψει το νέο δόγμα με ό,τι συνεπαγόταν αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση, καλώντας και τον ελληνικό λαό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τη στηρίξουν, δεν έπρεπε να συμμετάσχει σε αυτό το βρώμικο πόλεμο, με ό,τι συνεπαγόταν αυτό.

Ο πόλεμος συνεχίζεται χάρη στην απόφαση των δεκαεννέα, χάρη στη συμμετοχή - έστω και αν ο ένας στέλνει εκατό αεροπλάνα και ο άλλος στέλνει ένα - και των δεκαεννέα χωρών και χάρη στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έγιναν οι πλατφόρμες

Εχει δύο ρόλους η Ελλάδα. Ο δεύτερος ρόλος της θα είναι να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλιά στη Γιουγκοσλαβία, εάν δεν μπορέσει ο γιουγκοσλαβικός λαός να παρεμποδίσει πλήρως τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε, θα εμφανιστείτε σαν η αγγελική δύναμη, ο επόπτης, ο εγγυητής της συμφωνίας τύπου Ντέιτον ή ακόμα χειρότερα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ