Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
Ενθετο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Συγχαρητήρια, αστειότητες και συνειδητή υποταγή Παρέμβαση - απάντηση του πρωθυπουργού στην ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σχολιάσω ορισμένες από τις παρατηρήσεις της κυρίας Παπαρήγα. Είπε η κυρία Παπαρήγα ότι το Καταστατικό, η καταστατική συνθήκη του ΝΑΤΟ άλλαξε. Θα την παρακαλούσα να μου υποδείξει σε ποιο σημείο οποιουδήποτε κειμένου που συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον υπάρχει αναφορά ότι αλλάζει το Καταστατικό. Το ερώτημα είναι και το ανέφερα στην ομιλία μου, αν παίζουν ή όχι τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας ένα ρόλο, αν ισχύει ή όχι και μετά απ' αυτά τα κείμενα ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ως πλαίσιο δραστηριότητας του Οργανισμού.

Εδώ θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένες αναφορές σε αυτά τα κείμενα για να βγάλετε μόνοι σας συμπέρασμα. Στην παράγραφο 15 της στρατηγικής αντίληψης: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και για το λόγο αυτό διαδραματίζει βασικό ρόλο συμβάλλοντας στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην Ευρωατλαντική περιοχή".

Στην παράγραφο 11: "Προς εκπλήρωση των σκοπών της και των βασικών καθηκόντων ασφαλείας, η συμμαχία θα συνεχίσει να σέβεται τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας των μελών και να αναζητεί ειρηνική διευθέτηση των διαφορών όπως καθορίζεται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Στην παράγραφο 10, εδάφιο 4: "Διαχείριση κρίσεων. Να είναι έτοιμοι και κατά περίπτωση και με ομοφωνία σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Να συνεισφέρει σε αποτελεσματική πρόληψη συγκρούσεων". Τι λέει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον που είναι το Καταστατικό του ΝΑΤΟ; "Η παρούσα Συνθήκη δε θίγει, δε θέλει ερμηνευτεί ως θίγουσα καθ' οιονδήποτε τρόπο τα κατά τον χάρτη δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών τα οποία είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ή την πρωταρχική ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας".

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπε η κυρία Παπαρήγα ότι άλλη ερμηνεία δίνω εγώ, άλλη ερμηνεία έδωσε ο κ. Σιράκ, άλλη ερμηνεία δίνουν οι άλλοι. Στα κείμενα βεβαίως, ο καθένας μπορεί να δίνει κάποια ερμηνεία. Πάντως, όσον αφορά τον κ. Σιράκ και τη Γαλλία, θέλω να επιστήσω την προσοχή της κυρίας Παπαρήγα στο ότι ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Ζοσπέν μίλησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 27 Απριλίου και ανέφερε - δε θέλω να σας κουράζω με το να διαβάζω το κείμενο της ομιλίας του - τα ίδια τα οποία ανέφερα και εγώ.Λοιπόν, δεν είναι μόνο δική μου ερμηνεία, αλλά είναι πάντως ερμηνεία και του Γάλλου πρωθυπουργού.

Τώρα, όσον αφορά τους ισχυρισμούς τους οποίους προέβαλε η κυρία Παπαρήγα, ότι εδώ στην Ελλάδα βρίσκεται η βάση της διοικητικής μέριμνας της επιχείρησης, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθείς. Ούτε βάση διοικητικής μέριμνας υπάρχει στην Ελλάδα, ούτε εκπαίδευση παρέχουμε όπως ισχυρίστηκε η κυρία Παπαρήγα, ούτε η Ελλάδα είναι βάση επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, ούτε παρέχουμε χερσαίες δυνάμεις. Ακούστηκε και αυτό, ότι παρέχουμε χερσαίες δυνάμεις. Χθες, μερικοί από σας, θα είδατε στην τηλεόραση ότι στην Αλβανία συνεχάρησαν την ελληνική δύναμη που βρίσκεται στο Πόγραδετς, διότι έφτιαξε εκεί ένα στρατόπεδο για τους πρόσφυγες.

Δε θα έπρεπε να το κάνουν οι Ελληνες στρατιώτες αυτό; Δε θα έπρεπε να βοηθήσουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας; Δε θα έπρεπε να στείλουν κάποιους ανθρώπους, τεχνικούς - γιατί περί τεχνικών ομίλησε η κυρία Παπαρήγα - οι οποίοι να κάνουν ακριβώς αυτό το οποίο χρειάζεται για να απαλύνουμε την ανθρώπινη δυστυχία;

Πάντως, είναι φανερό ότι η κυρία Παπαρήγα έχει μία άλλη άποψη, την εξήγησε, αλλά δε μας είπε κάτι, το οποίο θα ήθελα να ακούσω, ή δε μας το ανέλυσε. Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη δική της πρόταση; Αυτή την πρόταση, που αν την κατάλαβα, θα πρέπει μεν να μείνουμε στο ΝΑΤΟ, διότι έτσι ήταν η πρόταση, αλλά παρ' όλα αυτά, να τα κάνουμε όλα άνω - κάτω. Γιατί δεν την καταλαβαίνω διαφορετικά αυτή την πρόταση. Να αγωνιστούμε να τα κάνουμε όλα άνω - κάτω μέσα στο ΝΑΤΟ ώστε και οι άλλοι λαοί να τα κάνουν όλα άνω - κάτω. Τότε θα ήταν πολύ πιο σωστό και αξιόπιστο να σηκωθούμε να φύγουμε.

Εγώ θέλω να ρωτήσω, θα ενισχυθεί η θέση της χώρας με αυτές τις προτάσεις; Και πιστεύω όχι. Θα έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στα Βαλκάνια και αλλού; Και πιστεύω όχι. Οταν η Βουλγαρία θέλει να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, όταν η Αλβανία θέλει να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, όταν τα Σκόπια θέλουν να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟ, όταν η Ρουμανία θέλει να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, εμείς, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και γι' αυτό και για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αποκτήσουμε κύρος απέναντί τους;

Εγώ ήμουν στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες όπου έγινε η συνάντηση με τον κ. Πρόντι και για το Κοσσυφοπέδιο και από τις Βρυξέλλες πήγα στη Σόφια και συνάντησα το Βούλγαρο πρωθυπουργό, κ. Κόστοφ, επειδή μου το ζήτησε για να συζητήσει μαζί μου πώς μπορεί να προωθήσουμε την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Και ανέλαβα δέσμευση, γιατί αυτό ανταποκρίνεται στην πολιτική, να εκφράσω τη δική του άποψη και το έκανα όπως σας ανέφερα.

Η Ελλάδα και η... Κίνα

Θα έχει περισσότερο κύρος η Ελλάδα και εγώ απέναντι στον κ. Κόστοφ, αν του πω ότι είναι αστειότητα όλη αυτή η υπόθεση και να σηκωθούμε να φύγουμε; Το πιστεύει αυτό; Και γιατί δεν είναι αστειότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι είναι αστειότητα. Είμαστε, όταν προβάλουμε κάποιους τέτοιους ισχυρισμούς, ανιστόρητοι. Δεν είναι η Ελλάδα, η Κίνα, που δεν ξέρω και αν ισχύει αυτό που θα πω μετά για την Κίνα.Εχετε ποτέ στην ελληνική ιστορία διαπιστώσει μία περίοδο από την ανεξαρτησία μας από την Επανάσταση του 1821, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική και γενικά η ελληνική πολιτική δεν ήταν μία πολιτική συνδεδεμένη με συμμαχίες παρουσία άλλων χωρών, συσχετισμούς δυνάμεων, επιρροές κλπ.; Πώς έγινε η ανάπτυξη της χώρας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους; Και στους Βαλκανικούς Πολέμους δεν είχαμε στήριξη άλλων δυνάμεων; Οποίος ισχυρίζεται το αντίθετο, είναι τελείως ανιστόρητος. Και ο πόλεμος του 1940, ήταν πόλεμος στον οποίο συμμετείχε η Ελλάδα μέσα σε μία συμμαχία. Το ότι πολεμήσαμε, πολεμήσαμε με αυταπάρνηση, με θάρρος, με θυσίες, πολεμήσαμε γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι έπρεπε να καταπολεμήσουμε το φασισμό παγκόσμια. Αλλά δεν ήμαστε μόνοι μας, ήταν και η Σοβιετική Ενωση, κ. Παπαρήγα, ήταν και το Στάλινγκραντ.

Λοιπόν, να λέμε τώρα ότι εκείνο το οποίο είναι η σωστή πολιτική για την Ελλάδα, είναι η απομόνωση, είναι μία λάθος άποψη.

Και, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να επισημάνω επίσης ότι δε δέχομαι ορισμένους ισχυρισμούς, ότι η κυβέρνηση οδηγεί το λαό να πηγαίνει με τα τέσσερα, είπε η κυρία Παπαρήγα και ότι έχουμε δειλία.

Πού τα βρήκε αυτά η κυρία Παπαρήγα;

Εμείς θέλουμε ο ελληνικός λαός να περπατά με το κεφάλι ψηλά. Και ο ελληνικός λαός μπορεί να περπατά με το κεφάλι ψηλά όταν έχει σκέψη, γνώση, κρίση, όταν ξέρει, όταν μπορεί να σχεδιάζει και όχι όταν έχει παρωπίδες, όταν έχει δόγματα και σπρώχνεται από τα δόγματα και δε βλέπει γύρω του. Ελεύθερος είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει και εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό ελεύθερο και γι' αυτό του λέμε ποια είναι η πραγματικότητα. "Αυτή είναι η αλήθεια", του λέμε και θέλουμε να ξέρει την αλήθεια για να στηρίζει μία πολιτική και μία προσπάθεια. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα φθάσουμε στο σημείο εκείνο που είδα στην Ουάσιγκτον. Σας είπα πριν ότι συμμετείχαν σαράντα τέσσερις χώρες στη συνέλευση που έγινε εκεί με το ΝΑΤΟ και μέσα στις σαράντα τέσσερις χώρες, όπως είπα, ήταν πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Εκεί ήταν πέντε πρώην μέλη του Πολίτ Μπιρό, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, αυτοί οι οποίοι κατήγγειλαν το ΝΑΤΟ, αυτοί οι οποίοι ήταν στο αντίθετο στρατόπεδο, αυτοί οι οποίοι είχαν τα ίδια δόγματα με την Κα Παπαρήγα, μια από δω μια από κει.

Εμείς δε θέλουμε μία τέτοια πορεία, ούτε της ελληνικής πολιτικής, ούτε της Ελλάδας. Εμείς δε θέλουμε μία πολιτική η οποία οδήγησε τις χώρες αυτές σε δυστυχία - είναι γνωστή σε όλους - στην καταστροφή και στην εξάρτηση.

Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα η οποία να έχει - όπως είπα - δύναμη, παρουσία. Και γι' αυτό πρέπει να είναι ελεύθερη στη σκέψη της και στην κρίση της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ