Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1

Ο τρίτος πόλεμος του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ

Οφειλε η κυβέρνηση να κάνει αυτή τη συζήτηση. Πολύ περισσότερο όμως όφειλε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση που κάνουμε σήμερα πριν φύγει η ελληνική αντιπροσωπεία για την Ουάσιγκτον. Οχι γιατί πιστεύουμε ότι θα άλλαζε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά γιατί, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει στοιχειώδης υποχρέωση μιας κυβέρνησης, μιας αντιπροσωπείας, πριν πάει να συζητήσει και να υπογράψει κείμενα τα οποία θίγουν θέματα πολέμου και ειρήνης, θέματα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, θέματα που αναθεωρούν το Διεθνές Δίκαιο, να τα φέρει, έστω και τυπικά, να συζητηθούν προηγουμένως στη Βουλή.

Νομίζουμε ότι υπάρχει χρόνος. Απ' όσο ξέρουμε, έχει ζητηθεί συζήτηση, προ ημερησίας διάταξης, για τα θέματα της Γιουγκοσλαβίας από το ΔΗΚΚΙ. Τουλάχιστον η δική μας η πλευρά, εφ' όσον υπάρχει διάθεση, θα αποδεχτούμε την ευρεία συμμετοχή βουλευτών στη συζήτηση αυτή. Από τη δική μας την πλευρά θεωρούμε ότι όσοι περισσότεροι μιλήσουν για τέτοια θέματα, τόσο καλύτερα. Και στο κάτω - κάτω, πρέπει να παίρνει και ο καθένας τις ευθύνες του σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, όταν μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα της δικαιοσύνης τα έχει θεωρήσει σαν ζητήματα τα οποία έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα που ισχύει σήμερα. Εφτασαν μάλιστα οι δικαστικοί του Συμβουλίου της Επικρατείας να δηλώσουν ότι ούτε και η Βουλή έχει δικαίωμα να ψηφίσει διαφορετικά απ' αυτά που λέει το Σύνταγμα. Τουλάχιστον να συζητήσει η Βουλή με άνεση.

Κύριε πρωθυπουργέ, εδώ μας είπατε ότι δεν άλλαξε τίποτα το ουσιαστικό από το καταστατικό του ΝΑΤΟ. Εμεινε το ίδιο στα βασικά του ζητήματα. Και εμείς ρωτάμε - έχουμε βέβαια την απάντησή μας, αλλά θέλουμε να μας απαντήσετε εσείς - αφού δεν άλλαξε το καταστατικό του ΝΑΤΟ, πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται, έστω και με τη λογική του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία; Λέμε "ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία" και όχι "οι επιχειρήσεις στο Κόσσοβο" ή "η κρίση στο Κόσσοβο", που πολλοί έτσι εξ απαλών ονύχων βαφτίσατε. Αλλάξαμε και το όνομα του πολέμου!

Πώς νομιμοποιείται το ΝΑΤΟ; Τι ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ, στο κάτω κάτω, τι προβλήματα υπάρχουν στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαίας; Πώς νομιμοποιείται ο πόλεμος που κάνει με τη μορφή αεροπορικών επιχειρήσεων, με τη μορφή συγκαλυμμένων χερσαίων επιχειρήσεων, με τη μορφή επεμβάσεων;

Βεβαίως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έγινε πριν αλλάξει το καταστατικό του ΝΑΤΟ, Το νέο δόγμα, βλέπετε, έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν. Ετσι γίνεται. Πρώτα ένα νέο δόγμα μπαίνει σε εφαρμογή και μετά γίνεται δίκαιο. Και δεν είναι ο πρώτος πόλεμος του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία. Είναι ο τρίτος. Ο πρώτος έγινε με τις σχετικά πιο ήπιες μορφές με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με πρωτοστατούσα δύναμη τότε τη Γερμανία, ο δεύτερος έγινε στη Βοσνία και ο τρίτος γίνεται στη Γιουγκοσλαβία. Και όπως λένε ορισμένοι - και εγώ συμφωνώ με αυτό - το επόμενο βήμα, ο επόμενος "Περσικός", θα είναι η Κασπία.

Το καταστατικό, λοιπόν, άλλαξε. Και εσείς ψηφίσατε το νέο καταστατικό - όπως θέλετε πείτε το - φαρδιά - πλατιά. Και με την ευκαιρία ήθελα να σας πω ότι εμάς δε μας ενδιαφέρει τι ψιθυρίσατε στο αυτί του Κλίντον ή τι είπατε στα διάφορα γεύματα και δεξιώσεις μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Εμάς ενδιαφέρει τι υπογράψατε και τι κάνετε. Και να έχετε το θάρρος να πείτε στον ελληνικό λαό τι υπογράφετε.

Επίσης, δε μας ενδιαφέρει τι είπατε στις συνεντεύξεις Τύπου που δώσατε. Διότι βγαίνει ο κ. Σιράκ και λέει "εμείς υπογράψαμε το συγκεκριμένο νέο δόγμα, νέο καταστατικό, νέο ρόλο που προβλέπει π. χ. αυτή τη σχέση του ΟΗΕ με το ΝΑΤΟ". Βγήκατε εσείς και είπατε άλλα. Βγήκε τρίτος ηγέτης χώρας και είπε άλλα στη συνέντευξη Τύπου μπροστά στα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει άλλη γαλλική μετάφραση, άλλη αγγλική μετάφραση, άλλη ελληνική μετάφραση. Και όπως πάντα, κοροϊδεύετε. Κάνετε τις προσαρμογές σας, διότι έχουμε και ευρωεκλογές. Τι θα πείτε στο λαό της χώρας σας, τι θα πείτε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία βεβαίως το τελευταίο διάστημα, πραγματικά, στην Ελλάδα κάνουν πολύ καλά τη δουλιά τους και γι' αυτό έχουν δεχτεί την επίθεση που έχουν δεχτεί. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι κάνουν καλά τη δουλιά τους, τουλάχιστον γι' αυτούς που ξέρουν και διαβάζουν.

Να τσαλακωθεί το ΝΑΤΟ

Βάζω το εξής ερώτημα και ας με συγχωρέσει πραγματικά ο σερβικός και αλβανικός λαός, διότι μπορεί να παρεξηγηθεί αυτή η θέση μας. Είμαστε οι τελευταίοι - και όχι μόνο εμείς - που θέλουμε τον πόλεμο. Και μάλιστα παλεύουμε για να αποτραπεί. Και δεν περιοριζόμαστε σε διαμαρτυρίες και σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης αφού ξεσπάσει και έχει θύματα.

Βάζω όμως το εξής ερώτημα: Εάν στο Ραμπουγέ ή στο Παρίσι είχε συμφωνήσει η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας τη διάλυσή της, είχε συμφωνήσει να μπει ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής στη Γιουγκοσλαβία - βεβαίως δε θα είχε γίνει αυτός ο πόλεμος. Εάν δεν είχε αντισταθεί ο γιουγκοσλαβικός λαός, θα υπήρχε μία επαίσχυντη συμφωνία κάτω από την απειλή του πολέμου. Θα είχε πάρει χαμπάρι ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί της Ευρώπης - και δεν είναι αυτό που είπατε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι οι λαοί της Ευρώπης ήθελαν τον πόλεμο και γι' αυτό έγινε ο πόλεμος, βρήκαμε τώρα τον φταίχτη - εάν επαναλαμβάνω δεν υπήρχε αυτή η αντίσταση, σ' αυτή τη φάση, του γιουγκοσλαβικού λαού και της ηγεσίας του, θα είχε καταλάβει ο κόσμος τι είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ;

Τι συμπέρασμα θα είχε βγάλει; Οτι με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και με ανταλλαγή προβληματισμών λύνονται όλα τα προβλήματα. Ετσι θα θέλαμε να λύνονται, αλλά δε λύνονται έτσι.

Τουλάχιστον - ξαναλέω ότι ζητάω συγγνώμη από το σερβικό και από τον αλβανικό λαό - αυτός ο πόλεμος, με αυτά τα τραγικά θύματα που έχει, έβγαλε στην επιφάνεια τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα Βαλκάνια, όχι μόνο η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Κασπία, ο Καύκασος, αλλά τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Και εμείς λέμε ότι ήδη στο πεδίο το πολιτικό και το ηθικό έχει νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί, ανεξάρτητα πώς θα καταλήξουν τα πράγματα.

Και εμείς βεβαίως υπογραμμίζουμε και γι' αυτό παλεύουμε, να νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και να τσαλακωθεί το ΝΑΤΟ σ' αυτή την περιοχή, γιατί αν δεν τσαλακωθεί δε θα έρθει βέβαια η συντέλεια του κόσμου, αλλά θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα μπροστά μας. Και να ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρωστάει πολλά στο γιουγκοσλαβικό λαό γι' αυτή την αντίστασή του.

Μάλλον χρωστάμε. Και δεν μπορούμε να το εξαργυρώσουμε εύκολα ούτε με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που κάνουμε με ομοθυμία αλληλεγγύης, ούτε μ' αυτή την ομόθυμη αλληλεγγύη του 98% του ελληνικού λαού. Χρωστάμε πολλά, γιατί άνοιξαν μάτια. Μας άνοιξαν τα μάτια, όσοι τουλάχιστον δεν τα έχουμε ανοιχτά.

Υπογράψατε το δόγμα της ανοιχτής επέμβασης

Εμάς, λοιπόν, μας ενδιαφέρει τι υπογράψατε. Και υπογράψατε, κύριε πρωθυπουργέ, η ελληνική κυβέρνηση, ερήμην του ελληνικού λαού - και το λέμε διότι ο ελληνικός λαός ήταν απληροφόρητος - μία νέα συνθήκη, ένα νέο κανονισμό, ένα νέο δόγμα - δε μας ενδιαφέρει πώς λέγεται αυτό το κείμενο - υπογράψατε σήμερα την αλλαγή του ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτό που τυπικά έλεγε ότι είχε, την αλλαγή της δράσης του, υπογράψατε δηλαδή το σύγχρονο δόγμα του πολέμου, της ανοιχτής, δίχως προσχήματα, επέμβασης στο εσωτερικό χωρών.

Οχι, ότι το ΝΑΤΟ δεν έκανε παλαιότερα επεμβάσεις. Τις έκανε, αλλά τις έκανε μέσω Παπαδόπουλου, Παττακού, Μακαρέζου. Τις έκανε εμμέσως μέσω άλλων μηχανισμών, μέσω του Σαμψών στην Κύπρο κλπ.

Υπογράψατε ένα κείμενο που κουρελιάζει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, όπως τουλάχιστον γίνονταν αντιληπτά στην επίσημη πολιτική του 20ού αιώνα. Υπογράψατε ένα κείμενο που εγκαταλείπει τυπικά την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, με αποτέλεσμα να επιδιωχτεί να κυριαρχήσει η τάση ακρωτηριασμού και διαμελισμού κρατών,ιδιαίτερα χωρών και κρατών που βρίσκονται σε υποδεέστερη και εξαρτημένη σχέση στο διεθνές και περιφερειακό οργανωμένο καπιταλιστικό σύστημα. Και υπογράψατε ένα κείμενο, στο οποίο η Ελλάδα είναι και θα είναι αδύνατος κρίκος. Και αυτό το ξέρετε. Οχι αδύνατος κρίκος από την πλευρά του λαού, αλλά αδύνατος κρίκος ως συγκεκριμένη χώρα στο συγκεκριμένο σύστημα που βρίσκεται. Και αυτό - επαναλαμβάνω - το ξέρετε. Και το υπογράψατε γνωρίζοντας τους κινδύνους ότι όσο πειθαρχική να είναι η κυβέρνηση, όσο "καλό παιδί" να είναι η Ελλάδα ως Ελλάδα, θα έρθει η ώρα που θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Και αν θέλετε το πρώτο χτύπημα το δέχονται βεβαίως όσοι ανθίστανται, αλλά το δεύτερο χτύπημα θα το δεχτούν και όσοι πειθαρχούν, γιατί η διανομή της λείας, η διανομή των αγορών, το άνοιγμα του δρόμου στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων δεν έχει όρια.Και μην ξεχνάτε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριφέρθηκαν στον Σαντάμ Χουσεϊν πριν λίγα χρόνια και πώς τώρα. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες πέταξαν στην άκρη κυβερνήσεις και καθεστώτα υποτακτικά τους, αυτό το ξέρουμε. Και υπογράψατε, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο αδύνατος κρίκος.

Ηδη στο πεδίο το πολιτικό και το ηθικό έχει νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί, ανεξάρτητα πώς θα καταλήξουν τα πράγματα. Και εμείς βεβαίως υπογραμμίζουμε, και γι' αυτό παλεύουμε, να νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός και να τσαλακωθεί το ΝΑΤΟ σ' αυτή την περιοχή, γιατί αν δεν τσαλακωθεί δε θα έρθει βέβαια η συντέλεια του κόσμου, αλλά θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα μπροστά μας. Και να ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρωστάει πολλά στο γιουγκοσλαβικό λαό γι' αυτή την αντίστασή του

Υπογράψατε ένα κείμενο που κουρελιάζει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, όπως τουλάχιστον γίνονταν αντιληπτά στην επίσημη πολιτική του 20ού αιώνα. Υπογράψατε ένα κείμενο που εγκαταλείπει τυπικά την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, με αποτέλεσμα να επιδιωχτεί να κυριαρχήσει η τάση ακρωτηριασμού και διαμελισμού κρατών, ιδιαίτερα χωρών και κρατών που βρίσκονται σε υποδεέστερη και εξαρτημένη σχέση στο διεθνές και περιφερειακό οργανωμένο καπιταλιστικό σύστημα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ