Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1

Η "αναγνώριση" από την κα Ολμπράιτ

Εδώ μας είπατε ότι, λίγο - πολύ, το ΝΑΤΟ έπρεπε να προχωρήσει σε μία τέτοια μετεξέλιξη γιατί υπάρχουν κίνδυνοι που προήλθαν από τις καινούριες χώρες που εμφανίστηκαν στο πεδίο των πρώην των σοσιαλιστικών χωρών.

Δε θα σταθώ σ' αυτά τα επιχειρήματα τα οποία ελέχθησαν και λέγονται. Για τον ψυχρό πόλεμο είχατε και το σύμφωνο της Βαρσοβίας. Αυτό το σύμφωνο ήταν που έφταιγε για τον ψυχρό πόλεμο και για τον πόλεμο. Τώρα που δεν υπάρχει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, τώρα που δεν υπάρχει η Σοβιετική Ενωση, πάλι φταίει που δεν υπάρχει. Γιατί στο έδαφός της, λέει, ανέκυψαν καινούρια προβλήματα και διαφορές.

Αλλά να σας θυμίσω το εξής. Οταν έγινε το ΝΑΤΟ - που έγινε πέντε χρόνια νωρίτερα από το σύμφωνο της Βαρσοβίας - η τότε ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης πρότεινε συμμετοχή και της Σοβιετικής Ενωσης στο ΝΑΤΟ, για να μην υπάρχει ο ψυχρός πόλεμος. Και δεν έγινε δεκτή η Σοβιετική Ενωση. Τότε, επί Στάλιν, έγινε πρόταση να μπει. Εάν το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας και αμυντικός οργανισμός, γιατί να μην μπει και η Σοβιετική Ενωση;Αυτή ήταν η πρόταση. Και δεν έγινε δεκτή. Για να μην πω ότι πριν από τον πόλεμο, όταν γίνονταν συζήτηση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την Κοινωνία των Εθνών, η Σοβιετική Ενωση ζητούσε να μπει μέσα. Τότε, που ήταν, αν θέλετε, η μοναδική σοσιαλιστική χώρα, δεν ήταν ακόμη διαμορφωμένο το σοσιαλιστικό σύστημα, αλλά ούτε και το Κίνημα των Αδεσμεύτων που είχε και σταθερούς και προσωρινούς συμμάχους. Και τότε έλεγαν όχι, γιατί ήταν ταξικές και πολιτικές οι επιλογές αυτών των οργανισμών, γιατί ήταν οργανισμοί που στρέφονταν όχι μόνο κατά των σοσιαλιστικών χωρών, αλλά στρέφονταν γενικά κατά των λαών που ήθελαν να διαλέγουν το δικό τους δρόμο εξέλιξης, που ήθελαν να προστατεύουν την εθνική τους ανεξαρτησία, που ήθελαν να προστατεύουν την αυτονομία.

Μη λέμε λοιπόν ότι την ευθύνη για τον ψυχρό πόλεμο την είχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και να σας πω και κάτι άλλο: Το 1990 το ΚΚΕ στα βασικά του προγραμματικά ντοκουμέντα, αν θέλετε αυτά που έβαζε σε μια άμεση τροχιά - γιατί ποτέ δεν κρύψαμε ότι παλεύαμε για το σοσιαλισμό - λέγαμε ότι παλεύουμε για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, ουδέτερη, χωρίς να ενταχθεί σε κανέναν από τους δύο συνασπισμούς. Και τότε πάλι μας λέγατε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ΝΑΤΟ. Στο κάτω - κάτω υπήρχε τότε ένας καλύτερος συσχετισμός δύναμης και μπορούσε η Ελλάδα, να παίξει και με τις αντιθέσεις των δύο συνασπισμών και που μπορούσε και τότε η Ελλάδα να ανοίξει τις σχέσεις της - και είχε τότε σχέσεις - με αδέσμευτες χώρες, με χώρες που είχαν φύγει από την κλασική και τυπική αποικιοκρατία και προσπαθούσαν να οικοδομήσουν έναν μη καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης όπως έλεγαν. Υπήρχε στάδιο δόξης λαμπρό για εμπορικές σχέσεις και για άλλου τύπου σχέσεις. Και όμως και τότε, αν και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε αλλιώς, στην πορεία μας λέγατε ότι δε γίνεται. Δε γίνονταν τότε που υπήρχαν συσχετισμοί, δε γίνονται τώρα που λέτε δεν υπάρχουν συσχετισμοί, άρα είναι καθαρά ζήτημα ταξικής επιλογής. Και υπογράψατε φαρδιά, πλατιά γιατί εκπροσωπείτε συμφέροντα εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων, της πλουτοκρατίας, του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει συμφέρον απ' αυτόν τον οργανισμό, απ' αυτό τον επιθετικό οργανισμό που όταν δεν μπορεί να ανοίγει δρόμους με οικονομικά και πολιτικά μέσα, θα χρησιμοποιεί και τα στρατιωτικά.Χώρια που εδώ μας είπατε - και το αναγνωρίσατε - ότι αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και η διπλή της ταυτότητα. Πραγματικά εμείς ακούσαμε και ανατριχιάσαμε, την κα Ολμπράιτ και τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου να αναπαράγει αυτά που του είπε η κα Ολμπράιτ δημοσίως, ότι αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας.

Ε, εμείς τέτοια αναγνώριση δεν τη δεχόμαστε και πιστεύουμε ότι δεν τη δέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι μόνο εμείς οι κομμουνιστές.

Εχθροί είναι οι πάντες

Αυτά υπογράψατε και να βγείτε να τα πείτε στον ελληνικό λαό. Αυτά υπογράψατε. Λέτε για το διεθνές δίκαιο. Ποιο διεθνές δίκαιο; Αφού έχει κουρελιαστεί. Τώρα φτιάχνεται καινούριο διεθνές δίκαιο.

Βεβαίως στα πλαίσια των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υπάρχει ισχνή εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα για τις χώρες - μέλη και πολύ λιγότερο για την Ελλάδα. Απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει δεχτεί ότι τα σύνορα του Αιγαίου είναι απαραβίαστα.Δεν έχει βγει, έστω διά τοποθετήσεως, να πει αυτά είναι τα σύνορα του Αιγαίου, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ θεωρεί νόμιμες τις όποιες παραβιάσεις κάνει η ηγεσία της Τουρκίας στα πλαίσια της κατάργησης όχι μόνο των εθνικών ορίων επιχειρησιακής δράσης, αλλά και των εθνικών συνόρων.

Με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε ότι Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία έχουν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, άρα συγκυριαρχία υπό αμερικάνικη και ΝΑΤΟική κηδεμονία. Δεν είναι μια συγκυριαρχία φιλικών και συμμαχικών μεταξύ τους χωρών που ρίχνουν τα τείχη, γιατί αποφάσισαν οι λαοί να ρίξουν τα τείχη. Δεν ξέρω, μετά από μια πολύ μακριά περίοδο μπορεί να πέσουν και τα τείχη. Θα πέσουν, όμως, τα τείχη και τα σύνορα όταν τα καταργήσουν οι λαοί και όχι όταν τα κόβει και τα ράβει το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές γενικά.

Και να προσθέσω: Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα που βγαίνουν μέσα από αυτό το κείμενο που υπογράψατε. Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει συγκεκριμένος

αντίπαλος. Τουλάχιστον προηγούμενα - και δε λέω να γυρίσουμε πίσω, να πάμε μπροστά θέλουμε - υπήρχε προσδιορισμένος ένας αντίπαλος που δεν ήταν αντίπαλος. Οχι, ήταν αντίπαλος του ΝΑΤΟ. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας βεβαίως ήταν αντίπαλος του ΝΑΤΟ. Ηταν, όμως, ο σύμμαχος και ο συνασπισμός ειρήνης για τους λαούς.Με αυτή την έννοια ήταν αντίπαλος του ΝΑΤΟ. Υπήρχε ένας προσδιορισμένος αντίπαλος, η Σοβιετική Ενωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τώρα δεν υπάρχει προσδιορισμένος αντίπαλος. Παντού, όπου το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι λαοί - οι γειτονικοί - δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικάμεταξύ τους, παντού όπου θεωρεί ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν υπαρκτά ή κατασκευασμένα μειονοτικά προβλήματα, παντού όπου θεωρεί ότι υπάρχει αναταραχή, όπου θίγονται οικονομικά συμφέροντα, εκεί μπορεί να επέμβει.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, εχθρός. Εχθροί είναι οι πάντες. Φυσικά ο στόχος είναι γνωστός. Κράτη - προτεκτοράτα κλπ. Από τη μία μεριά ισχυρά κράτη και από την άλλη κράτη - προτεκτοράτα.

Δεύτερον, αλλάζει η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Ξαναλέω, όχι διότι είμαστε υπέρ του προηγούμενου ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ βασίζεται στις πιο μικρές και πιο ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή στους τοπικούς πολέμους. Ακριβώς. Μιλάνε για μείωση των στρατών. Κάνουν τοπικές, ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις ακριβώς γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου θα έχουμε έκρηξη πολλών τοπικών πολέμων. Και δεν ξέρω - ας το σκεφτούμε - αν αυτές δε θα μετεξελιχθούν στην πορεία και σε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεδομένου ότι ξέρουμε πως πίσω από αυτούς τους μικρούς τοπικούς πολέμους, που έχουν πολλά θύματα και φοβερές καταστροφές, βρίσκεται ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στις ηγετικές καπιταλιστικές χώρες. Αυτό το ξέρουμε καλά. Αντί να τσακώνονται μεταξύ τους και να κάνουν έναν πόλεμο μεταξύ τους, με κίνδυνο να μην επιβιώσει καμία, βάζουν τις περιφερειακές δυνάμεις. Και αυτό είναι το φοβερό, σε συνδυασμό με την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής δράσης και τη δημιουργία του ενιαίου επιχειρησιακού χώρου.

Τι μας λέτε τώρα για το υποστρατηγείο της Λάρισας που το πήγατε στον Τύρναβο; Γραφείο του ΝΑΤΟ θα είναι και δε θα μπορεί η Ελλάδα να το χρησιμοποιήσει ούτε για τα σύνορά της. Το λέμε και το υπογράφουμε και ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθούμε. Αλίμονο αν επιβεβαιωθούμε. Δε θέλουμε να επιβεβαιωθούμε. Εχουμε, όμως, υποχρέωση να πούμε την αλήθεια όπως τη λέγαμε τόσα χρόνια και βλέπαμε αρκετά ειρωνικά χαμόγελα.

Ο νέος πυρηνικός εφιάλτης

Εδώ έχετε το επόμενο πρόβλημα. Ο νέος πυρηνικός εφιάλτης. Αυτά τα λέει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Φυσικά δεν τα γράφουν στο κείμενο που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον. Στην Ουάσιγκτον υπέγραψαν ένα πανηγυρικό κείμενο και όλα τα άλλα είναι από κάτω.

Δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη πιο εύχρηστων πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της συμμαχίας, δηλαδή του συνδικάτου ή της αυτοκρατορίας του πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού εγκλήματος, λέμε εμείς. Ταχτικά πυρηνικά όπλα διατηρούνται. Οι ατομικές βόμβες περιορισμένης ισχύος όχι για παγκόσμιο πόλεμο, αλλά για τοπικό. Βλήματα πυροβόλου με πυρηνική γόμωση. Αυτά διατηρούνται και αυξάνονται. Και η αγορά του αιώνα που αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν ξέρω αν δεν έχει και την πυρηνική γόμωση, όχι για άμυνα αλλά για επίθεση.

Εχει γραφεί ότι πάνω από δεκαεφτά χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα τέσσερις ατομικές ή πυρηνικές τέτοιες βόμβες είναι αποθηκευμένες όλο το χρόνο, που σε ισχύ ισοδυναμούν με μισό εκατομμύριο περίπου βόμβες της Χιροσίμα. Αμ, γι' αυτό θέλει το ΝΑΤΟ από είκοσι πέντε χώρες, μέλη του ή συνδεδεμένες μαζί του, να γίνουν σαράντα πέντε.

Οπως λέει το κείμενο, οι υπόλοιπες χώρες που θα μπουν, δε θα μπουν σαν κανονικά μέλη του ΝΑΤΟ - και βέβαια εμείς είμαστε κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ - αλλά θα μπουν σαν χώρες που θα συμμαχούν και θα ενταχτούν στις στρατιωτικές ενέργειες του ΝΑΤΟ. Ακριβώς, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας θέλουν, της Ουκρανίας και των άλλων. Δε θέλουν την ειρήνη. Θέλουν να συνδεθούν σε συνεργασία για να βάλουν κάτω από τον έλεγχό τους οι λίγοι αυτό το μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο για τους τοπικούς πολέμους.

Και μας λέτε κύριε πρωθυπουργέ ότι δε θα πέσουν αυτά στο κεφάλι της Ελλάδας; Φαντάζεστε, δηλαδή, ότι αυτή η ισχυρή Ελλάδα, το "καλό παιδί", θα γλιτώσει από τέτοιους πολλαπλούς τοπικούς πολέμους;

Και να ρωτήσω και κάτι άλλο: Αυτό είναι τελικά το όραμά μας το σύγχρονο; Να ζήσουμε μέσα σ' ένα λιμάνι ασφάλειας, μια Ελλάδα ειρηνική μόνη της και γύρω της να γίνεται μακελειό προς βορρά προς νότο, ανατολικά και δυτικά; Χώρια που δεν πρόκειται να γλιτώσουμε. Εδώ, άρχισαν να πέφτουν οι πύραυλοι στη Βουλγαρία και όπου να είναι. Και όχι από λάθος. Είναι μηνύματα τρομοκρατίας αυτά. Δεν κάνουν τόσα λάθη οι ΝΑΤΟικοί. Καθόλου λάθη δεν είναι. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Και μέσα από τα λάθη θέλουν να τρομοκρατήσουν.

Λοιπόν, αυτά υπογράψατε, αυτόν τον εφιάλτη! Και γιατί να αναρωτιόμαστε τι σημαίνει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, ενώ το ζούμε;Το ζούμε στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και όχι στην "κρίση του Κόσσοβο". "Κρίση του Κόσσοβου" βαφτίστηκε τώρα! "Επιχειρήσεις στο Κόσσοβο"!Βέβαια, επιχειρήσεις θα υπάρξουν και οικονομικές. Δόξα τω Θεώ σήμερα μαζέψατε πενήντα επιχειρηματίες, που μόλις λήξει ο πόλεμος - να, αυτά είναι τα ανταλλάγματα που παίρνετε - θα τους μπάσετε στα Βαλκάνια να ανοικοδομήσουν και να κάνουν φιλανθρωπίες και να κτίσουν αυτά που κατέστρεψαν, για να έρθει ο νέος κύκλος, για να κάνουν τζίρο.

Εδώ ο κύριος πρωθυπουργός - και δεν το λέει μόνο ο κύριος πρωθυπουργός, το λέει ολόκληρη η κυβέρνηση και δυστυχώς το λέει και το ΠΑΣΟΚ, το βλέπω στην τηλεόραση της κυβέρνησης, που αν μη τι άλλο τα προηγούμενα χρόνιαυπερασπιζόντουσαν με σθένος την πολιτική τους, τώρα, δε βγαίνουν να την υπερασπιστούν - είπε ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει, ότι είναι παράγοντας ειρήνης η Ελλάδα στην περιοχή. Τέτοιο χοντρό ψέμα δεν έχει ειπωθεί μέσα σε αυτό το κοινοβούλιο! Υπάρχουν όρια. Το καταλαβαίνω, να προσπαθεί κανένας να σουλουπώσει - δεν ξέρω - τις θέσεις του.

Αλλά πρώτα πρώτα από τον περασμένο Ιούνη η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Την έβαλε φαρδιά - πλατιά! Εγιναν εκείσυζητήσεις ακόμη και για τις χερσαίες δυνάμεις. Και βέβαια ειπώθηκε ότι για τις χερσαίες - πώς θα οργανωθούν - πρέπει να το ξανασυζητήσουν. Το μόνο σημείο που υπήρξε. Γιατί πραγματικά οι χερσαίες δυνάμεις δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Αφήστε που με την αλλαγή, με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ το στρατιωτικό, έχει αλλάξει και ο τύπος του πολέμου. Πόλεμος γίνεται με βομβαρδισμούς από τις γειτονικές χώρες. Και οι χερσαίες θα είναι το αποτέλειωμα.

Πραγματικά ακούσαμε και ανατριχιάσαμε, την κ. Ολμπράιτ να αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας. Ε, εμείς τέτοια αναγνώριση δεν τη δεχόμαστε και πιστεύουμε ότι δεν τη δέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι μόνο εμείς οι κομμουνιστές.

Παντού, όπου το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι λαοί - οι γειτονικοί - δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους, παντού όπου θεωρεί ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν υπαρκτά ή κατασκευασμένα μειονοτικά προβλήματα, παντού όπου θεωρεί ότι υπάρχει αναταραχή, όπου θίγονται οικονομικά συμφέροντα, εκεί μπορεί να επέμβει


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ