Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμή και δόξα στους νεκρούς αγωνιστές

Με μαχητική πορεία, κατάθεση στεφανιών και με την υπόσχεση να σταθούν άξιοι συνεχιστές στο δρόμο του αγώνα, οι κομμουνιστές τίμησαν την Κυριακή την τριπλή επέτειο της 9ης Μάη

Οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές της ειρήνης και της προόδου και το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν το πρωί της Κυριακής και τίμησαν με μαχητική πορεία και κατάθεση στεφανιών, τρεις σημαντικές επετείους που σηματοδότησαν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Γιόρτασαν τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ενάντια στις δυνάμεις του άξονα, που επισφραγίστηκε με την επίσημη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου, στις 9 Μάη 1944, και τίμησαν την 63η επέτειο της άγριας δολοφονίας των απεργών εργατών της Θεσσαλονίκης, στις 9 Μάη 1936, και την 31η επέτειο από τη δολοφονία του στελέχους του ΚΚΕ, Γιώργη Τσαρουχά, από το καθεστώς της χούντας το 1968.

Η μεγάλη πορεία άρχισε από τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Μέσω της Εγνατίας κατευθύνθηκε στο μνημείο των δολοφονημένων εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από πολιτικά κόμματα, εργατικά συνδικάτα και άλλες οργανώσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Της πορείας, στην οποία κυριαρχούσαν τα κόκκινα λάβαρα, προπορεύονταν μέλη της ΚΝΕ κρατώντας πλακάτ με τα ονόματα των δολοφονηθέντων εργατών και εργατριών του Μάη του '36. Οι νεολαίοι με τα πλακάτ στάθηκαν τιμητική φρουρά γύρω από το μνημείο των εργατών σ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης στεφανιών. Στο τέλος ο γύρω χώρος δονήθηκε από τον ύμνο στους νεκρούς αγωνιστές, το "Επέσατε θύματα" που τραγούδησαν με φανερή συγκίνηση οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, δίνοντας έτσι τον όρκο τιμής ότι ο αγώνας των θυμάτων του Μάη του '36 θα συνεχιστεί από τις σημερινές γενιές των αγωνιστών, μέχρι που ν' απαλλαγεί η χώρα από την πανούκλα των εκμεταλλευτών, που εκτρέφει συνέχεια "χούντες - πολέμους - τρομοκρατία".

Τιμή στον Γιώργη Τσαρουχά

Στη συνέχεια η πορεία με τα κόκκινα λάβαρα, την αγωνιστική φλόγα στις καρδιές και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα συνεχίστηκε μέχρι τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, όπου είναι θαμμένος ο δολοφονημένος από τη χούντα αγωνιστής της ειρήνης και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Γιώργης Τσαρουχάς.

Στο μνήμα του δολοφονημένου αγωνιστή κατατέθηκαν στεφάνια και από μέρους της ΚΝΕ ο Δημήτρης Μαϊκίδης, μέλος του ΚΣ, αναφέρθηκε στη ζωή και τη θυσία του κομμουνιστή ηγέτη. Ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα τόνισε: "Ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι η σταθερή και αταλάντευτη αγωνιστική στάση του, η πίστη και αφοσίωσή του στο ΚΚΕ θα είναι παραδείγματα για μας, στους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ενα παράδειγμα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και σαν μέσο διαπαιδαγώγησης των νέων αγωνιστών".

Μετά την ομιλία οι συγκεντρωμένοι αποχαιρέτισαν τον νεκρό μάρτυρα του κινήματος και με δακρυσμένα μάτια έστειλαν το μήνυμα ότι συνεχίζουν τον αγώνα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ