Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σαν έτοιμη από καιρό

Εκμεταλλευόμενη τα χάδια του πλανητάρχη και των παρατρεχάμενών του - ανταπόδοση για τον αστυνομικό της ρόλο στη νοτιανατολική Μεσόγειο και στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου υπογάστριο της Ρωσίας - η Τουρκία δεν κρύβει τις βλέψεις της.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό πόλεμο στη Βαλκανική, από τις 23/7/98 η τουρκική Εθνοσυνέλευση με ομόφωνη απόφαση, παρέσχε εξουσιοδότηση προς την τουρκική κυβέρνηση για αποστολή στρατευμάτων στην Αλβανία "σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο" και για ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας σε "πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη". Σχολιάζοντας τα προαναφερόμενα, το Τμήμα Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών, στις 16 Νοέμβρη '98, σημείωνε σε υπόμνημά του πως η απόφαση είναι ενδεικτική της πρόθεσης της Τουρκίας για ενεργό ρόλο σε "επερχόμενες εξελίξεις στη Νοτιανατολική Ευρώπη".

Τη Δευτέρα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,σε ολιγόωρη επίσκεψή του σε Σκόπια και Τίρανα και αναφερόμενος στην πιθανότητα να πραγματοποιηθούν χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, είπε ότι η Τουρκία ως χώρα της συμμαχίας θα πειθαρχήσει σε όποια απόφαση ληφθεί. Ακόμα, πως η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις της για να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αμερικανική στήριξη

Το Φλεβάρη, φέτος, το Γραφείο Βαλκανικών Χωρών - Κύπρου του Τμήματος Διμερών Αμυντικών Συνεργασιών ΙΙ της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Αμυνας, υπογραμμίζει, σχετικά με τον "ηγετικό ρόλο" που προσπαθεί να παίξει η Τουρκία στην περιοχή: "Αυτή η επιδίωξη ενισχύεται από το σημαντικό εταίρο που αποκτά, το Ισραήλ και την εντυπωσιακή ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε πάρα πολλούς τομείς. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η "Στρατιωτική Συνεργασία", που έχουν συνάψει μεταξύ τους οι δυο χώρες, που χαίρει της υποστήριξης των ΗΠΑ".

Συμφωνία "Στρατιωτικής Συνεργασίας" υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία και με την Αλβανία. Η συμφωνία αφορά μεταξύ των άλλων και την παραχώρηση στο Τουρκικό Ναυτικό, ναυτικών διευκολύνσεων στο λιμάνι Pasaliman. Γεγονός, που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους Ελληνες στρατιωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ