Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ασφαλέστερα τα παιδιά στη μητρική αγκαλιά

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (Του ανταποκριτή μας). -

Η αντίδραση των παιδιών στον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την αντίδραση των γονιών τους, σύμφωνα με την ψυχίατρο Βερόνικα Ισπάνοβιτς, διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής για νέους του Βελιγραδίου.

"Αυτό το διάστημα δέχομαι καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από γονείς που φοβούνται για την ψυχική υγεία των παιδιών τους", θα μας πει. Η πιο συνήθης απορία των γονιών είναι αν θα πρέπει να αλλάξουν τα παιδιά φυσικό περιβάλλον και αν θα πρέπει να μιλούν μπροστά τους για τον πόλεμο.

Οι εμπειρίες από τον προηγούμενο πόλεμο δείχνουν ότι όταν τα παιδιά αλλάζουν περιβάλλον και απομακρύνονται από τους γονείς τους, κινδυνεύουν περισσότερο, γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη γονική φροντίδα και ζεστασιά που θα τα κάνει να νιώσουν πιο σίγουρα.

"Αλλωστε την αγκαλιά της μάνας τίποτε δεν μπορεί να την αντικαταστήσει" θα μας πει η διακεκριμένη ψυχίατρος. Αν το παιδί απομακρυνθεί και ζήσει από μόνο του αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση, δύσκολα θα "δέσει" με την οικογένειά του όπως πρώτα.

Στη συγκεκριμένη στιγμή, το να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο, έχει δύο πλευρές και εξαρτάται από το αν αυτό το επιβάλλουν οι γονείς ή οι καταστάσεις. Αν το σχολείο λειτουργεί κανονικά και οι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να πάνε, αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα και αυτό έχει σχέση με τη μελλοντική συμπεριφορά των συμμαθητών τους, που ίσως να είναι αρνητική και κατά κάποιο τρόπο δημιουργήσει κάποια αισθήματα κατωτερότητας.

Επίσης, υπό προϋποθέσεις τα καταφύγια μπορεί να μην επιδράσουν αρνητικά. Σε μερικά καταφύγια, ορισμένοι χαρισματικοί δάσκαλοι διοργανώνουν θεατρικές παραστάσεις, προβάλλουν διάφορες ταινίες και κινούμενα σχέδια, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινή πραγματικότητα. Πάντως, έτσι και αλλιώς, "τα παιδιά αυτά των βομβαρδισμών και των σειρήνων θα θυμούνται πάντα αυτούς τους ήχους".

"Το ευτύχημα θα είναι να μην επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική τους ισορροπία, όπως το ελπίζουμε για την πλειοψηφία", θα πει στο τέλος η διάσημη ψυχίατρος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ