Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Η "Μαριορή" και οι άλλες

Κορυφαίος Ελληνας υπουργός ρωτήθηκε πριν από λίγες μέρες, σε ανεπίσημη συζήτηση με δημοσιογράφους, για την άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει σε τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος - που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους αλβανόφωνους Κοσσοβάρους πρόσφυγες - να διέλθει από τον εναέριο χώρο της. "Είπαν της Μαριορής να χέσ.. κι αυτή ξεκωλ...", ήρθε η απάντηση.

Η κατάσταση, όμως, δεν αφήνει περιθώρια για πλακίτσα και λοιπά ευφυολογήματα. Οι εκτιμήσεις του διαβόητου Χένρι Κίσινγκερ περί "εισόδου" της Βουλγαρίας στα Σκόπια και οι διαφαινόμενοι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί περί επέκτασης της Βουλγαρίας προς δυσμάς, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη σκοπιανή πλευρά. Κάτι που επιβεβαιώνουν και Ελληνες κυβερνητικοί παράγοντες, που ήρθαν σε επαφή με Σκοπιανούς ομολόγους τους, αυτές τις μέρες, με αφορμή την κρίση στο Κόσσοβο. Και κατόπιν, περιχαρείς διαχέανε πληροφορίες σε δημοσιογραφικά "πηγαδάκια", ότι "τους έχουμε στο χέρι" και πως "τώρα θα λύσουμε το πρόβλημα μαζί τους, γιατί έχουν την ανάγκη μας", εννοώντας το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, οι Σκοπιανοί ανησυχούν τόσο για τη στάση που θα τηρήσει η Βουλγαρία, όσο και γι' αυτήν που θα τηρήσει η Αλβανία, καθώς εντός και εκτός αυτών των δύο χωρών, δρουν κύκλοι που τις θέλουν "μεγάλες". Και τα σημερινά ιμπεριαλιστικά σενάρια συνδυάζουν τη χωρική αύξηση των δύο, με το διαμελισμό και την εξαφάνιση της ΠΓΔΜ. Από την άλλη, επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρονται με νόημα στη μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη Βουλγαρία, υπονοώντας διάφορα για τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προς όφελος τρίτων παραγόντων.

Αλβανία

Δεν πέρασαν ούτε τρεις μέρες από τότε που ο "Ρ" παρουσίασε στοιχεία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας) για τις σχέσεις που διατηρεί η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας με τον UCK, τις βλέψεις της περί "απελευθέρωσης" αλύτρωτων πατρίδων και την προώθηση από μέρους της των ΝΑΤΟικών σχεδίων για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.

Και τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Παντελί Μάικο,εγκαταλείποντας και τα τελευταία προσχήματα, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα της "Μεγάλης Αλβανίας". Θέση που φέρεται να στηρίζει και ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι.Παράλληλα, "αντάρτες" του UCK ανταλλάσσουν πυρά με το γιουγκοσλαβικό στρατό. Και την ίδια ώρα, η αλβανική κυβέρνηση παραδίδει στο ΝΑΤΟ τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, του εναέριου χώρου και των λιμανιών της χώρας. "Γην και ύδωρ", δηλαδή, στους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να εκδηλώσουν τη χερσαία επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να αποτελούν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσσοβο, με τη φωτιά της μιας περιοχής να απειλεί αυτόματα και την άλλη. Η ΝΑΤΟική ειρήνη που επιβλήθηκε στην περιοχή της Βοσνίας και η κατοχή της από ΝΑΤΟικά στρατεύματα (συμμετέχουν και Ελληνες στρατιώτες - η "Ελληνική Δύναμη Βοσνίας"), κάθε άλλο παρά γαλήνη και σταθερότητα εξασφάλισε για την περιοχή.

Από το Δεκέμβρη του '98, το Τμήμα Διμερών Αμυντικών Συνεργασιών ΙΙ της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Αμυνας αποφαίνεται για τη Βοσνία: "Αποσταθεροποιητικά στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στο μέλλον είναι: Α. Η πιθανή προσπάθεια του Μιλόσεβιτς να δημιουργήσει προβλήματα μέσω της σκληροπυρηνικής πλευράς των Σέρβων σε αντιπερισπασμό προς το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Β. Τα εσωτερικά προβλήματα στην Ομοσπονδία μεταξύ Κροατών και μουσουλμάνων. Γ. Η τοπική αντίδραση στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους". Συμπληρώνει πως ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να επιδειχτεί στη διαφύλαξη της ειρήνης και την πάση θυσία αποφυγή εμπλοκής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο πρόβλημα του Κοσσόβου.

Ουγγαρία

Στις 12 Μάρτη φέτος οι Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τα τακτικά μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε 19. Η Ουγγαρία συνορεύει με τη Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα με την περιοχή της Βοϊβοντίνας,όπου ζει ουγγρική μειονότητα. Μάλιστα, η Βοϊβοντίνα, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - στο πλαίσιο της τότε "Νέας Τάξης Πραγμάτων" - μετά την κατάληψή της από τα χιτλερικά στρατεύματα, προσαρτήθηκε για ένα διάστημα στην Ουγγαρία.

Με τα παραπάνω σαν δεδομένα, μένει να αποδειχτεί πόσο ενεργά θα στηρίξει η Ουγγαρία τους ΝΑΤΟικούς στον πόλεμό τους κατά των Γιουγκοσλάβων και πώς θα χρησιμοποιηθεί η ουγγρική μειονότητα της Βοϊβοντίνας. Πάντως, τις προηγούμενες μέρες, η ουγγρική πλευρά προκάλεσε εμπόδια και καθυστερήσεις σε φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια της Ρωσίας προς τους Γιουγκοσλάβους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της ρωσικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ