Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ψηλά το φρόνημα των Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του ανταποκριτή μας).-

Τις τελευταίες μέρες ένα από τα καθημερινά θέματα συζήτησης στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο της χώρας είναι η ψυχική αντίδραση των πολιτών κάτω από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Το κατά πόσο, δηλαδή, αυτοί επιφέρουν ψυχικά τραύματα και αν και κατά πόσο είναι προσωρινά ή θεραπεύσιμα. Πάντως, γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού συμπεριφέρεται αρκετά ψύχραιμα.

Σύμφωνα με τη γνώμη του ψυχιάτρου Μάρκλεν Μολοϊκοβιτς οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο αντιδρούν.

Στην πρώτη και μεγαλύτερη κατηγορία εντάσσονται εκείνοι που ψυχικά λειτουργούν ομαλά και δουλεύουν καθημερινά, ενώ όσον αφορά τις νοικοκυρές κάνουν όλες τις δουλιές του σπιτιού όπως και πριν. Φυσικά έχουν και μία μικρή δόση πανικού και φόβου, που στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι απόλυτα φυσιολογικές. Ολοι αυτοί, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα συνεχίσουν τη ζωή τους φυσιολογικά και μόνο η θύμηση θα μείνει στην ψυχή τους.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που τους διακατέχει οξύ στρες. Αυτοί έχουν ως χαρακτηριστικό να χτυπά ακανόνιστα η καρδιά τους, να τους ανεβαίνει η πίεση, να μην μπορούν, ορισμένες φορές, να αναπαυτούν και να κοιμηθούν και να είναι διαρκώς νευρικοί. Παρ' όλα αυτά όταν περάσει το άμεσο στρες, με το σταμάτημα των βομβαρδισμών και τις σειρήνες αυτοί θα επανέλθουν σε, σχεδόν, φυσιολογικά επίπεδα, αν και τα ψυχικά τους τραύματα θα τους ακολουθούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται αυτοί που, εξαιτίας του πολέμου, θα αρρωστήσουν από πιο σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Αυτή είναι η πιο μικρή, αριθμητικά, κατηγορία, αλλά ταυτόχρονα και η πιο επικίνδυνη. Αυτοί είναι συνεχώς έντονα νευρικοί, νιώθουν υπερένταση και γι' αυτό δεν μπορούν να κοιμηθούν, ενώ η συμπεριφορά τους προς τρίτους είναι, κατά διαστήματα, ακατανόητη, ειδικά όταν ακούν τις βόμβες και τις σειρήνες.

Γι' αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται, κατά κανόνα, θεραπευτική αγωγή, χωρίς όμως και απαραίτητα εγκλεισμός τους σε κάποιο ίδρυμα.

Στην πλειοψηφία τους αυτοί είναι που είχαν εμπειρίες από τον προηγούμενο πόλεμο ή που έχουν έντονα οικογενειακά προβλήματα και γενικά προσαρμόζονται δύσκολα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ