Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ταξικό ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα

Με πορεία ενάντια στους βομβαρδισμούς στα γραφεία της ΕΕ το Σάββατο το βράδυ, ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών, όπου συγκροτήθηκε το ΠΑΜΕ

Η έντονη έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης προς το σερβικό λαό, από τους εκατοντάδες συνδικαλιστές που συμμετείχαν το Σάββατο στην Πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δεν μπορούσε παρά να καταλήξει στην έμπρακτη καταδίκη του ρόλου του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πορεία προς τα γραφεία της τελευταίας στην Αθήνα.

Στη μεγάλη αυτή συνδικαλιστική συνάντηση, η οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι καθοριστική για την προοπτική της ταξικής παρέμβασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, συμμετείχαν 1.521 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα, εκπροσωπώντας εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ενθουσιασμός, θέληση για δουλιά και αποφασιστικότητα διέκριναν τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών και κοινός παρονομαστής ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει άμεσα να γίνει κάτι, για να βγει στο προσκήνιο η εργατική τάξη της χώρας, για να ακυρωθεί στην πράξη η συναινετική, υποτακτική στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ και της γραμματείας της, ενώ αναγνώστηκε ψήφισμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια.

Μετά τη λήξη της Σύσκεψης, οι συγκεντρωμένοι έφυγαν για να συγκεντρωθούν εκ νέου στο Ζάππειο,από όπου ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πορεία των συνδικαλιστών διέσχισε τη Λεωφόρο Αμαλίας, και τα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα: "Αμερικανοί, φονιάδες των λαών", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο", "Πέσανε οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των Αμερικανών", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", "Πέσαν τα γεράκια στη γειτονιά μας, αν δεν εξεγερθούμε θα έρθει κι η σειρά μας".

Η πορεία, με ιδιαίτερη μαχητικότητα και σθένος, έστριψε στη Βασ. Σοφίας με κατεύθυνση τα γραφεία της ΕΕ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, είχαν παραταχτεί στο πλάι του δρόμου, όπως γίνεται συνήθως, όταν ο λαός διαδηλώνει. Οι διαδηλωτές στάθηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιπροσωπεία Θυροκόλλησε στην πόρτα το ψήφισμα, καθώς κανένας υπεύθυνος δεν ήταν στα γραφεία.

Εκείνη τη στιγμή, εκδηλώθηκε και η αστυνομική αυθαιρεσία, με την εντελώς αναίτια προσπάθεια σύλληψης ενός δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού "902", που έκανε απλά τη δουλιά του. Υστερα από παρέμβαση των συνδικαλιστών, αποτράπηκε η σύλληψη, ενώ την ίδια στιγμή τα κλομπ βγαίναν από τις θήκες τους, οι αστυνομικοί φορούσαν τα κράνη τους και έσπρωχναν τους συγκεντρωμένους προς το δρόμο, σε μια συνειδητή προσπάθεια πυροδότησης επεισοδίων και με έκδηλη εχθρότητα, αποκαλυπτική για τις εντολές που τους δίνει η αρμόδια κυβερνητική ηγεσία.

Η ψυχραιμία των συγκεντρωμένων απέτρεψε τη σύγκρουση. Επειτα αποχώρησαν συντεταγμένοι, μέσα σε αστυνομικό κλοιό κρανοφόρων. Διμοιρίες των ΜΑΤ, είχαν αναπτυχθεί μέχρι την πλατεία Κολωνακίου (!), ενώ οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την άδοξη προσπάθεια αστυνομικής τρομοκρατίας με συνθήματα, όπως το "με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ