Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ακαρπες οι συνομιλίες για την "κοινή" κυβέρνηση

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Χωρίς αποτελέσματα έληξαν, τελικά χθες, οι συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Ιρλανδού ομολόγου του Μπέρτι Αχερν με εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής της Βόρειας Ιρλανδίας με θέμα τη δημιουργία "ενωτικής" κυβέρνησης Προτεσταντών - Καθολικών.

Λακωνικός εμφανίστηκε μετά από τις τριήμερες συνομιλίες, που διεξήχθησαν στο Μπέλφαστ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος αρκέστηκε να εκτιμήσει ότι έγινε κάποια πρόοδος, "αν και υπολείπεται ακόμη πολύς δρόμος" μέχρις ότου εφαρμοστεί πλήρως η "ειρηνευτική συμφωνία", που επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου. Ο Μπλερ τόνισε ότι προτίθεται να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, μόνο εφόσον υπάρχουν σαφή δείγματα προόδου. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους των προτεσταντών και των καθολικών πολιτικών εκπροσώπων της Βορείου Ιρλανδίας προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα από τα βασικά σημεία της νεόκοπης συμφωνίας, η δημιουργία προτεσταντο-καθολικής 12μελούς κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο κόμμα των Προτεσταντών, οι "Ενωτικοί του Ολστερ" επέμειναν στο αίτημά τους να παραδώσει ο IRA τα όπλα πριν σχηματιστεί η κυβέρνηση, της οποίας δύο υπουργεία προορίζονται για το "Σιν Φέιν" πολιτικό σκέλος του IRA. Οι "Ενωτικοί του Ολστερ" επιμένουν ότι ο αφοπλισμός του IRA θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και όχι μέχρι 2002 που προβλέπει η περυσινή συμφωνία.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο IRA, από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι το γεγονός της τήρησης, εδώ και 20 μήνες, της εκεχειρίας, στην οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί, "αποδεικνύει την ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλει για να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη". Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι μαχητές του θα συνεχίσουν να τηρούν την εκεχειρία, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου το ενδεχόμενο αφοπλισμού τους ή όχι. Πάντως, σε προηγούμενες ανακοινώσεις του, ο IRA καθιστούσε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραδώσει τα όπλα του, αν και είναι διατεθειμένος να σεβαστεί την εκεχειρία και την "ειρηνευτική συμφωνία" που βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ