- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.- Σήμερα, ο Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος της συνεχιζόμενης επιθετικότητας. Για μία αδιάπτωτη περίοδο, θα δούμε ότι ο στρατός του θα συρρικνωθεί σοβαρά, θα... - 1999-04-01 00:00:00.0"/> - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.- Σήμερα, ο Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος της συνεχιζόμενης επιθετικότητας. Για μία αδιάπτωτη περίοδο, θα δούμε ότι ο στρατός του θα συρρικνωθεί σοβαρά, θα... - 1999-04-01 00:00:00.0" /> Ο Κλίντον δίνει πρόγευση για τις διαθέσεις του! | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Κλίντον δίνει πρόγευση για τις διαθέσεις του!
  • Αναγορεύοντας την κυβέρνησή του σε... διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος Κλίντον άφησε υπονοούμενα για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο
  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τα παραπάνω, επικαλούμενος "αξιόπιστες πηγές" του Κρεμλίνου!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

"Σήμερα, ο Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος της συνεχιζόμενης επιθετικότητας. Για μία αδιάπτωτη περίοδο, θα δούμε ότι ο στρατός του θα συρρικνωθεί σοβαρά, θα καταστραφούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις - κλειδιά, όπως και η προοπτική της διεθνούς υποστήριξης για τις διεκδικήσεις της Σερβίας στο Κόσσοβο θα τεθεί εντατικά σε διακύβευση! " Με αυτή τη δήλωση, ο Πρόεδρος Κλίντον έδωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, μία πρόγευση από τα σχέδια που έχει καταστρώσει για το Κοσσυφοπέδιο. Οχι, ευθέως, αλλά με τη συνήθη τακτική της κυβέρνησής του να αυτοαναγορεύεται σε "διεθνή κοινότητα"... Κοντά σ' όλα αυτά, θα πρέπει κανείς να παραθέσει και την αγωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον. Ο Ιγκόρ Ιβάνοφ γνωστοποίησε πως διαθέτει "σοβαρές πληροφορίες" για αμερικανικά σχέδια, που προβλέπουν και "θα επιτρέψουν την απόσχιση ή τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου"!

Με την παραπάνω φράση - κλειδί, ο Κλίντον προέβη προσεχτικά σε αλλαγή της μέχρι πρότινος στάσης της Ουάσιγκτον σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Τι έλεγαν οι ΗΠΑ στο πολύκροτο - και εν πολλοίς στημένο - τραπέζι των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ; Οτι δηλαδή θα πρέπει το Βελιγράδι να δώσει καθεστώς αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να παραμείνει (για μία περίοδο τουλάχιστον τριών χρόνων... και εδώ είναι το "παράθυρο" του Ραμπουγιέ για άλλες "εξελίξεις") εντός του πλαισίου και της εδαφικής κυριαρχίας της Νέας Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια της ίδιας δήλωσής του, που έγινε μετά την άκαρπη πρωτοβουλία της Μόσχας, ο Κλίντον ξεκαθάρισε ότι τόσο η κυβέρνησή του όσο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ "θα παραμείνουν σταθεροί και αποφασισμένοι".

"Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ συνεχίζονται σήμερα εναντίον μιας σειράς εκτεταμένων στόχων, συμπεριλαμβανομένων και των σερβικών χερσαίων δυνάμεων", είπε σε άλλο σημείο ο Κλίντον, υποστηρίζοντας (χωρίς να πει τις "πηγές" του) πως οι "σερβικές επιθέσεις έχουν αφήσει άστεγους περισσότερους από 500.000 ανθρώπους". Επίσης, συμπλήρωσε πως "εάν υπάρχουν αμφιβολίες γι' αυτό που διακυβεύεται στο Κόσσοβο, ο κ. Μιλόσεβιτς τις σβήνει με τις πράξεις του"! Ακολούθως, προέβη σε προπαγανδιστική καμπάνια σε βάρος του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, επαναλαμβάνοντας, όπως παλιότερα, πως προβαίνει "σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας του".

Επιπλέον, αξιωματούχος της κυβέρνησής του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τόμας Πίκερινγκ, απέρριψε για μία ακόμη φορά - για πολλούς αλλά και ευνόητους λόγους... - τα σενάρια περί υλοποίησης της χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αρνούμενος την πεποίθηση "πως δε θα πετύχουν οι βομβαρδισμοί".

"Είναι αλήθεια πως οι αεροπορικές επιδρομές δεν μπορούν να σταματήσουν έναν ατομικό φόνο στο έδαφος... αλλά πιστεύουμε πως η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη στρατιωτική πίεση στον Μιλόσεβιτς μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο εύρος ζημιών, που θα φέρει τα αποτελέσματα που ευελπιστούμε...", είπε επακριβώς ο Πίκερινγκ στο δίκτυο "NBC".

Ομως, σ' αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί πως ο Πρόεδρος Κλίντον δεν προχωρεί μόνος του αλλά με τη συναίνεση των Γερμανών. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, είπε χτες πως πιθανώς το ΝΑΤΟ να σταματήσει να χτυπά στόχους στο Μαυροβούνιο, εάν αυτό συνεχίσει να αντιστέκεται στην πολιτική του Προέδρου Μιλόσεβιτς! Τουτέστιν, δεν ετοιμάζεται "μαχαίρι" μόνον στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στο Μαυροβούνιο...Ωρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, αποκάλυπτε πως το Κρεμλίνο διαθέτει "αξιόπιστες πληροφορίες" ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει σχέδια, είτε για να επιτρέψει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας ή για τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτά τα σχέδια εμπεριέχουν την ανάπτυξη χερσαίας δύναμης και ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται ήδη για χερσαίες επιχειρήσεις.

"Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, η Ουάσιγκτον εξετάζει από πρακτική άποψη το πώς θα αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο από την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας ή πώς θα διαιρεθεί η επαρχία αυτή", τόνισε συγκεκριμένα ο Ιβάνοφ. Οπως εξήγησε, "η εφαρμογή αυτού του σχεδίου επιτρέπει όχι μόνον να ενισχυθεί ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου (UCK) αλλά και να εκτελεστεί χερσαία επιχείρηση. Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται γι' αυτήν τη χερσαία επιχείρηση"...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ