• Στο "κενό" προσπάθεια Βατικανού και Ιταλών βουλευτών για παύση βομβαρδισμών το Πάσχα...
  • - Η Μόσχα αποφάσισε να παρατηρήσει από κοντά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στέλνοντας χτες ένα αναγνωριστικό πολεμικό πλοίο, σχεδιάζοντας την αποστολή άλλων έξι. Το γεγονός αυτό δεν... - 1999-04-01 00:00:00.0"/>
  • Στο "κενό" προσπάθεια Βατικανού και Ιταλών βουλευτών για παύση βομβαρδισμών το Πάσχα...
  • - Η Μόσχα αποφάσισε να παρατηρήσει από κοντά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στέλνοντας χτες ένα αναγνωριστικό πολεμικό πλοίο, σχεδιάζοντας την αποστολή άλλων έξι. Το γεγονός αυτό δεν... - 1999-04-01 00:00:00.0" /> Κινήσεις ρωσικών πλοίων προς Μεσόγειο | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 10
    ΔΙΕΘΝΗ
    Κινήσεις ρωσικών πλοίων προς Μεσόγειο
    • Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την αναχώρηση τουλάχιστον ενός πολεμικού αναγνωριστικού ρωσικού πλοίου από τη Μαύρη Θάλασσα για τη Μεσόγειο, ενώ οι πληροφορίες λένε πως έπονται και άλλα έξι
    • Οι ΗΠΑ ανησυχούν "για το σήμα που θα έδινε κάτι τέτοιο στο Βελιγράδι"
    • Στο "κενό" προσπάθεια Βατικανού και Ιταλών βουλευτών για παύση βομβαρδισμών το Πάσχα...

    Η Μόσχα αποφάσισε να "παρατηρήσει" από κοντά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στέλνοντας χτες ένα αναγνωριστικό πολεμικό πλοίο, σχεδιάζοντας την αποστολή άλλων έξι. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και από τις ΗΠΑ, που φαίνεται πως αρχίζουν - μετά από αυτή την εξέλιξη - να "ανησυχούν" προκεκαλυμμένα...

    Οπως εξήγησε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, η Μόσχα έδωσε εντολή σε ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα να αναχωρήσει την Παρασκευή για τη θαλάσσια περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, περνώντας από το Βόσπορο και αυτό για "να ελέγξει τις ΝΑΤΟικές ενέργειες". Ο ίδιος πρόσθεσε πως και άλλα έξι πλοία θα μεταβούν στην περιοχή, μόνον που η επίσημη εντολή δεν έχει ακόμη δοθεί...

    Η αποστολή πλοίων στη Μεσόγειο, η οποία ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είχε αρχικά διαψευστεί από εκπρόσωπο του επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Σύμφωνα και με τον ΝΑΤΟικό στρατηγό, Γουέσλεϊ Κλαρκ, η Ρωσία ζήτησε άδεια για να περάσουν πλοία του πολεμικού στόλου της από τα στενά του Βοσπόρου και να πλεύσουν από τη Μαύρη Θάλασσα προς στη Μεσόγειο.

    Νωρίτερα, τα ρωσικά πρακτορεία "Ιντερφάξ" και "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ", που επικαλούνταν πηγές της διοίκησης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετέδιδαν ότι τα επτά πλοία αυτού του στόλου "βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση συναγερμού, συμπληρώνουν τα πληρώματά τους και φορτώνουν καύσιμα".

    Ωρες αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανησυχούν για τα παραπάνω σχέδια της Μόσχας, αφού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, "ανησυχούμε για το σήμα που θα στείλει στο Βελιγράδι και στις άλλες χώρες της περιοχής μια τέτοια μεγάλη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων"...

    Ο Ρούμπιν, όμως, πρόσθεσε στη συνέχεια πως τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα διέλθουν από το Βόσπορο σε δυο ομάδες στις αρχές Απρίλη. Στη συνέχεια προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους ανησυχίας λέγοντας: "Ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστήσει σχεδόν σαφές ότι η Ρωσία δε σκοπεύει να αναμειχθεί στη σύγκρουση στα Βαλκάνια... την ανάπτυξη αυτών των πλοίων δεν τη βλέπουμε ως μια ιδιαίτερα βοηθητική χειρονομία".

    Στο "κενό" τα περί παύσης βομβαρδισμών το Πάσχα

    ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φαίνεται πως δε συμφωνούν με την πρωτοβουλία Βατικανού και Ρώμης περί παύσης των βομβαρδισμών την Κυριακή του Πάσχα, Καθολικών ή Ορθόδοξων. Οπως εξήγησε ο στρατηγός του ΝΑΤΟ, Κλάους Νάουμαν, το ΝΑΤΟ "αποκλείει το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας την Κυριακή του Πάσχα", τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς την ελευθερία να συνεχίσει την επίθεσή του κατά των Αλβανών Κοσσοβάρων.

    "Μια τέτοια σκέψη θα ήταν βαθιά απάνθρωπη... Θα έδινε τη λευκή κάρτα στο Μιλόσεβιτς να συνεχίσει την αιματοχυσία και τις εθνικές εκκαθαρίσεις", κατέληξε ο Νάουμαν.

    Νωρίτερα, το Βατικανό ανακοίνωνε πως αντιπροσωπεία της "Αγίας Εδρας" σκοπεύει να μεταβεί στο Βελιγράδι στο πλαίσιο των μεσολαβητικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο - Βαλς δήλωσε ότι ο τρόπος πραγματοποίησης του ταξιδιού αυτού είναι υπό εξέταση, καθώς οποιαδήποτε πτήση από Ρώμη προς τη Γιουγκοσλαβία χρειάζεται την έγκριση του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, η αντιπροσωπεία της "Αγίας Εδρας" θα είναι υψηλού επιπέδου και μεταξύ των μελών της θα είναι πιθανότατα και ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού αρχιεπίσκοπος Ζαν - Λουί Τοράν.

    Ομως, η όλη κίνηση φαίνεται πως είχε εν μέρει τη σιωπηλή υποστήριξη και της Ρώμης.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι δήλωνε ότι το Βατικανό ετοιμάζεται "να κάνει ένα βήμα" προς την πλευρά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ κατόπιν γινόταν γνωστό πως θα έφθανε χτες στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία τεσσάρων βουλευτών της Λίγκας του Βορρά, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι Ρομπέρτο Μαρόνι.

    Επιπλέον, ο ηγέτης του κόμματος "Ιταλοί Κομμουνιστές", Αρμάντο Κοσούτα, είχε ζητήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση της χώρας του "να σταματήσει η επιδρομή του ΝΑΤΟ το Σαββατοκύριακο του Πάσχα", απειλώντας ότι εάν δεν το κάνει θα αποσύρει την υποστήριξη της παράταξής του από την κυβέρνηση.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ