Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Εκνευρισμός των Βαλκάνιων γειτόνων ενόψει προσφύγων

Η ΠΓΔΜ συνάντησε χτες την υποστήριξη της Βόννης σε ένα "πακέτο" αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία κατηγόρησε το Βελιγράδι για ένοπλο μεθοριακό επεισόδιο και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για προχειρότητα στο θέμα αντιμετώπισης των Γιουγκοσλάβων προσφύγων, ενώ η Βουλγαρία κάλεσε τη Γιουγκοσλαβία να μη δίνει βάση "σε ψευδείς πληροφορίες και υπαινιγμούς" περί έμμεσης συμμετοχής της στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς συνοπτικά τις χτεσινές αντιδράσεις των πιο κοντινών γειτόνων του Βελιγραδίου. Οσο για τους πρόσφυγες, πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις διαφόρων ηγετών της ΕΕ που κόπτονται για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" στις γείτονες βαλκανικές χώρες, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να ρίχνουν βόμβες σ' όλη την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας!

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,Λιούπτο Γκεοργκιέφσκι, συνάντησε χτες τη θερμή υποστήριξη της Γερμανίας σε πακέτο αιτημάτων των Σκοπίων σε σχέση με τους πρόσφυγες και τη "διασφάλιση" της οικονομικής και πολιτικής επιβίωσης της χώρας του!

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Π. Στάγκο, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, διαβεβαίωσε - ενώπιον των δημοσιογράφων - τον Γκεοργκιέφσκι ότι έχει την πλήρη υποστήριξή του "τόσο στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της περίθαλψης των προσφύγων όσο και στην επιδίωξη της Μακεδονίας να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ".

Ο Σρέντερ δήλωσε ρητά ότι υποστηρίζει τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για την εγγύηση της ασφάλειας της ΠΓΔΜ από τη Συμμαχία, στην περίπτωση που απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα από επίθεση του γιουγκοσλαβικού στρατού. Οπως τόνισε, "μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ενωση να καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία συνδέσεως με τη Μακεδονία".

Ο Γκεοργκιέφσκι στις σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε εξαιτίας των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του στο οικονομικό πεδίο, "αναμένει το ταχύτερο την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και την έναρξη διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία συνδέσεως". Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ζητήσει την έναρξη ταχύτερων διαπραγματεύσεων για μία μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ "το ταχύτερο δυνατόν"!

Αξίζει, πάντως, σ' αυτό το σημείο να σημειωθεί η χτεσινή αποκάλυψη της αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ραντμίλα Κιπριάνοβα, πως την περασμένη Κυριακή "πύραυλος του ΝΑΤΟ κτυπήθηκε και έπεσε στο έδαφος της χώρας της"! Σύμφωνα με την πληροφορία, ο πύραυλος έπεσε έξω από το χωριό Μπένσε, στην περιοχή Σόμοκοφ, περίπου 20 μίλια από τα Σκόπια.

Στο μεταξύ, στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία, αναφέρθηκε χτες ότι έφθασαν σε δύο φάσεις δεκάδες πρόσφυγες από το Κόσσοβο, οι οποίοι στρατοπέδευσαν σε μεθοριακή περιοχή. Ο στρατός της ΠΓΔΜ και οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας διευκόλυναν τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φθάσουν στα Σκόπια να ταξιδέψουν με τρένα...

Την ίδια ώρα, η αλβανική κυβέρνηση επέκρινε την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες που κατακλύζουν τη χώρα.

"Είχαμε προειδοποιήσει την οργάνωση του ΟΗΕ για το μεγάλο αριθμό προσφύγων, δίχως αποτέλεσμα", είπε ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σοκόλ Γκτζόκα. Ο ίδιος είπε πως χτες έφθασαν στην περιοχή Κούκες (νότια Αλβανία) οι πρώτοι 20.000 Κοσσοβάροι πρόσφυγες.

Επιπλέον, η Αλβανία κατηγόρησε χτες τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ κατά δυο αλβανικών μεθοριακών χωριών, όπου στεγάζονται πρόσφυγες από το γειτονικό Κόσσοβο. Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, Αρτουρ Κούκο, δήλωσε όμως ότι δεν μπορούσε να διευκρινίσει αν υπήρξαν απώλειες από τα περιστατικά αυτά του τελευταίου 24ωρου. Ούτε μπόρεσε να κατονομάσει τα χωριά που υποστήριζε πως οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ...

Επιπλέον, ακόμη και το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε πως άνδρες του αυτονομιστικού αντάρτικου των Κοσσοβάρων "KLA" βρίσκονταν στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και κυρίως στην Αλβανία ξεχωρίζοντας τα γυναικόπαιδα από τους άνδρες, παίρνοντας τους τελευταίους μαζί τους προς άγνωστη κατεύθυνση...

Οσο για τη Βουλγαρία, η κυβέρνηση αυτής της χώρας φαίνεται πως συναντά τις ολοένα και κλιμακούμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, κατηγόρησε χτες στη Βουλή το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα λέγοντας ότι πρωτοστατεί "στον ψυχολογικό πόλεμο, που διεξάγεται εναντίον της κυβέρνησης, με σκοπό ν' αλλάξει η θέση της Βουλγαρίας απέναντι στη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο". Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν "υπάρχει πολιτική απειλή για τη Βουλγαρία"...

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε να διεξαχθεί υπό την αιγίδα της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης "μια ευρωπαϊκή υπουργική σύνοδος" για να αποφασίσει "την ανάληψη επειγόντως συντονισμένης και μεγάλης κλίμακας δράσης" αρωγής προς τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σιράκ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί "πολιτικής του καθεστώτος Μιλόσεβιτς που εμπεριέχει εθνικές εκκαθαρίσεις", προβαίνοντας στη συνέχεια σε δραματικές περιγραφές των προβλημάτων των προσφύγων.

Τέλος, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προέβλεψε πως το φάσμα της πείνας θα απειλήσει το Κοσσυφοπέδιο μέσα σε 10 με 15 μέρες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομική βοήθεια και βοήθεια σε τρόφιμα στους Αλβανούς πρόσφυγες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πενήντα - πενήντα οι πιθανότητες πολέμου»(2002-01-19 00:00:00.0)
«Ακροβατικά» σχέδια, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται...(2001-06-09 00:00:00.0)
Εκρυθμο τοπίο(1999-05-04 00:00:00.0)
Επιστρατεύουν πρόσφυγες και με το ζόρι!(1999-04-04 00:00:00.0)
Αγωνιούν αλλά και "(εξ) υπηρετούν" οι γείτονες...(1999-03-25 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις και διπλωματική κινητικότητα(1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ