Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Απολύει χιλιάδες η "Mitsubishi"

ΤΟΚΙΟ.-

Την απόφασή της να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές του εργατικού δυναμικού της τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα παραρτήματα που συντηρεί στο εξωτερικό ανακοίνωσε, χτες, μία από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών, η "Mitsubishi Electric Corp.". Η είδηση γνωστοποιήθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Οικονομικού Σχεδιασμού ότι η ανεργία στην Ιαπωνία άγγιξε ποσοστά ρεκόρ για τα τελευταία 50 χρόνια.

Κατά 10% θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της η "Mitsubishi Electric Corp." μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε μια προσπάθεια, όπως υπογραμμίστηκε, να αντισταθμιστούν οι απώλειες που έχει, τα τελευταία χρόνια, και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια αγορά. Αναλυτικότερα, η διοίκηση της εταιρίας, που σήμερα απασχολεί, περίπου, 146.000 εργαζομένους παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι φέτος θα περικοπούν 2.600 θέσεις εργασίας και άλλες 14.500 θέσεις μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Με βάση το γενικότερο σχεδιασμό, εκτιμάται ότι μέχρι το Μάρτη του 2002 οι θέσεις εργασίας της εταιρίας στην Ιαπωνία θα έχουν μειωθεί στις 8.400, ενώ μέχρι τότε στο εξωτερικό θα έχουν περικοπεί 6.100 θέσεις. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η "Mitsubishi" γνωστοποιεί ότι θα μειώσει κατά 20% τα γενικά της έξοδα, κατά 10% τα κονδύλια που προορίζονται για ερευνητικά προγράμματα, θα περικόψει τον αριθμό και των διευθυντικών της στελεχών και ότι θα διατηρήσει σε λειτουργία μόνο τα 140 από τα 180 υποκαταστήματα που έχει στο ιαπωνικό έδαφος.

Η διοίκηση της εταιρίας διευκρινίζει ότι θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική φόρμουλα, προκειμένου να προχωρήσει στις περικοπές προσωπικού καθώς, όπως και πολλές άλλες μεγάλες ιαπωνικές εταιρίες, είχε κάνει προσλήψεις με εγγύηση διά βίου εργασίας στους εργαζόμενούς της. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η "Mitsubishi" προσανατολίζεται στην κατεύθυνση των μεταθέσεων πολλών υπαλλήλων σε θυγατρικές εταιρίες, στην πρόωρη συνταξιοδότηση και στο πάγωμα κάθε διαδικασίας πρόσληψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία, κατά το οικονομικό έτος 1997 είχε απώλειες 105,9 δισεκατομμύρια γιεν (883 εκατομμύρια δολάρια) και κατά το 1998 απώλειες 80 δισεκατομμυρίων γιεν (667 εκατομμύρια δολάρια), ενώ εκτιμάται ότι δε θα παρουσιάσει σημαντικά κέρδη άμεσα, εξαιτίας των σοβαρότατων κλυδωνισμών της ιαπωνικής οικονομίας και της πτώσης της ζήτησης των προϊόντων της τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Μόλις πριν από λίγες μέρες σε ανάλογα μέτρα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν οι, επίσης, μεγάλες ιαπωνικές ηλεκτρονικές εταιρίες "Nec Corp." και "Sony Corp.".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ