Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχιζόμενες μαζικές λαϊκές αντιδράσεις

Λιγοστεύουν αισθητά οι αναφορές στις αντιδράσεις εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία από τα δυτικά ΜΜΕ...

Ακριβώς τη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι αντιδράσεις εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αποκορυφώνονται, με διαδηλώσεις να συνεχίζονται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλασία, την Ινδική υποήπειρο και αλλού, "όλως συμπτωματικώς" η πληροφόρηση γι' αυτές τις κινητοποιήσεις λιγοστεύει αισθητά, έως και εξαφανίζεται. Χτες το καθ' όλα σεβαστό και... αμερόληπτο Associated Press μετέδιδε ανταποκρίσεις για τις κινητοποιήσεις... Αλβανών σε πόλεις της Ευρώπης, υπέρ των βομβαρδισμών, σημειώνοντας πως "ήταν σημαντικά μεγαλύτερες" των αντι-ΝΑΤΟικών. Η πολεμική προπαγάνδα σε πλήρη ανάπτυξη, σε όλο της το "μεγαλείο"...

Παρά ταύτα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, όπως αναφέρουν "εναλλακτικά", αριστερά και άλλα μέσα ενημέρωσης, σε ολόκληρο τον πλανήτη.Οπως μετέδιδε χτες το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε και πάλι, όπως τις περισσότερες από τις τελευταίες μέρες, παράσταση - πικετοφορία διαμαρτυρίας στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια, μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Η διαδήλωση οργανώθηκε από το Κέντρο για την Ειρήνη της Ουάσιγκτον. Μια μετανάστρια σερβικής καταγωγής, η οποία ζει στις ΗΠΑ από το 1968, έλεγε ότι η "οικογένειά μου ζει στο Βελιγράδι που βομβαρδίζεται", διερωτώμενη "ποιος ξέρει αν ζουν μετά τους βομβαρδισμούς;".

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το "Διεθνές Κέντρο Δράσης" των ΗΠΑ, μια αντιπολεμική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, και σε πολυάριθμες άλλες αμερικανικές πόλεις: Το Λος Αντζελες,το Ντιτρόιτ,το Σαν Φρανσίσκο,τη Μινεάπολι,τη Νέα Υόρκη,όπου χτες έγινε πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της εφημερίδας "New York Times", προκειμένου να καταγγελθεί η "πολεμική προπαγάνδα" που διεξάγει.

Οι διαδηλώσεις στη Ρωσία δεν έχουν σταματήσει ούτε μια μέρα, και συνεχίστηκαν και χθες, όπως και στην Ουκρανία.

Φίμωση

Στο Βέλγιο, μετά την απαγόρευση οποιασδήποτε διαδήλωσης σε σχέση με το Κόσσοβο, στις Βρυξέλλες,πρωτεύουσα της χώρας και έδρα του ΝΑΤΟ από τον δήμαρχο της πόλης, σειρά έχει ο Βέλγικος Τύπος, να επιβάλει ουσιαστικά εμπάργκο στην ενημέρωση του λαού του Βελγίου. Ολες οι εφημερίδες του Φλαμανδόφωνου Τύπου γράφουν πρωτοσέλιδα για τους πρόσφυγες Αλβανόφωνους του Κόσσοβου, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, όχι λόγω των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά εξαιτίας των Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών.

Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυρίζονται ότι τις καταστροφές στα κτίρια τις Πρίστινα και των άλλων πόλεων του Κοσσυφοπεδίου προκαλούν οι ίδιοι οι Γιουγκοσλάβοι.

Ωστόσο, παρά την κατευθυνόμενη ενημέρωση, το κλίμα τρομοκρατίας μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, αλλά και των... οχυρωματικών έργων που έχουν κατασκευάσει γύρω από την έδρα του ΝΑΤΟ, της Αμερικάνικης Πρεσβείας και των πρεσβειών των υπόλοιπων ΝΑΤΟικών χωρών (έχουν εγκαταστήσει συρματοπλέγματα), το Κόμμα Εργαζόμενων Βελγίου έχει προγραμματίσει αντιΝΑΤΟική διαδήλωση για τις 3 Απρίλη, ενώ πολλές άλλες ενώσεις έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν τις επόμενες μέρες.

Και στις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ,οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Σήμερα στην Ισπανία, η Ενωμένη Αριστερά πραγματοποιεί κινητοποίηση στη Μαδρίτη, στην οποία πιθανολογείται θα λάβει μέρος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας, Πάκο Φρούτος,ενώ διαδήλωση έχει προγραμματιστεί και για τη Μαδρίτη.

Στη Βαρσοβία,την πρωτεύουσα της Πολωνίας,χώρας που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, χτες χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, με πλακάτ που ανέγραφαν "ΝΑΤΟ=Φασισμός", και "Η Ευρώπη ντροπιάζεται από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ", φωνάζοντας συνθήματα όπως"Κλίντον, δολοφόνε". Ενας νεαρός έλεγε: "οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν σκοπό να "υπερασπιστούν το Κόσσοβο", αλλά να διαφυλάξει τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα". Μια γυναίκα πρόσθεσε πως "δεν είμαστε εδώ σήμερα μόνο για να καταδικάσουμε την επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά επίσης για να προστατεύσουμε τη χώρα μας - την Πολωνία - από μια ανάλογη μοίρα".

Στο Λονδίνο,την πρωτεύουσα της Βρετανίας,η "πολιορκία" της πρωθυπουργικής κατοικίας από διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών συνεχίζεται, ενώ η κινητοποίηση της Αριστεράς, ειδικά του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι σημαντική. Στη Γαλλία,οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, κυρίως στο Παρίσι.

Στη Γερμανία,όπου ο απόηχος των μαζικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών - με πιο σημαντικές αυτές του Βερολίνου και της Νυρεμβέργης, όπου δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν - ετοιμάζονται μαζικές διαδηλώσεις για τις ημέρες του Πάσχα (συγκεκριμένα, την 4η Απρίλη).

Στην Ιταλία,οι συγκεντρώσεις στο Αβιάνο,έξω από το αεροδρόμιο από όπου απογειώνονται τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, συνεχίζονται, με κύρια απαίτηση τον τερματισμό των βομβαρδισμών και παύση της χρήσης αεροδρομίων της Ιταλίας από τη ΝΑΤΟική αρμάδα...

Σε χώρες των Βαλκανίων

Στη Βουλγαρία δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν προχτές στην πρωτεύουσα Σόφια, με βασικό σύνθημα "κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία", ενώ προκλήθηκε έντονη συζήτηση και στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Κοστόφ, η οποία παρότι δηλώνει ότι τίθεται υπέρ μιας "ειρηνικής διευθέτησης", στην πραγματικότητα συναινεί στη στρατιωτική επίθεση.

Στην ΠΓΔΜ, η οποία κινδυνεύει όλο και περισσότερο λόγω της επίτασης της κρίσης, το αντιΝΑΤΟικό κίνημα συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, με πρωταγωνιστή στις αντιδράσεις το Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων.

Στην Ασία

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στηνΑυστραλία,τη Νέα Ζηλανδία,την Ινδία,όπου η αριστερά έχει συσπειρωθεί, την Ιαπωνία,το Μπαγκλαντές,και άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ