Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤ-1
Αρωγός στις μικρού μήκους ταινίες

Στην παραγωγή δώδεκα ταινιών μικρού μήκους προχωρά η ΕΤ-1, στην προσπάθειά της να στηρίξει και να βοηθήσει τις μικρού μήκους ταινίες. Ηδη η ΕΡΤ, ως γνωστό σε αντίθεση με όλα τα ιδιωτικά κανάλια, είναι η μόνη που εφαρμόζει τη διάταξη του νόμου, δίνοντας το 1,5% για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου. Η συμβολή της ΕΤ-1 στην κινηματογραφική παραγωγή ταινιών μικρού μήκους εντάσσεται - όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΕΤ-1 Κωνσταντίνος Αλαβάνος - στην κινηματογραφική πολιτική που ακολουθεί η ΕΡΤ. Η προσπάθεια αυτή, επισήμανε ο Κ. Αλαβάνος, θα ενισχύσει το "φυτώριο" για την ανάδειξη και το ξεκίνημα των νέων κινηματογραφιστών.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για το 1999, σε συνεργασία με το σωματείο "μικρό", του οποίου εκπρόσωποι παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Οι 12 ταινίες μικρού μήκους θα έχουν ελεύθερη θεματολογία και θα τις σκηνοθετήσουν νέοι σκηνοθέτες ηλικίας μέχρι 40 ετών. Στις ταινίες συμπεριλαμβάνονται και κινούμενα σχέδια, ενώ μία από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι νέοι σκηνοθέτες είναι να έχουν ήδη στο ενεργητικό τους μία τουλάχιστον μικρού μήκους ταινία. Οι ταινίες θα γυριστούν σε φιλμ super 16 mm και η επεξεργασία τους θα γίνει στα εργαστήρια της ΕΡΤ. Ο προϋπολογισμός των ταινιών δε θα υπερβαίνει τα 5.000.000 δρχ.

Οι προτάσεις για την παραγωγή μικρού μήκους ταινιών θα αξιολογηθούν από πενταμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από ένα στέλεχος της ΕΤ-1, έναν εκπρόσωπο του σωματείου "μικρό" και τρεις ειδικούς από το χώρο του κινηματογράφου. Η κατάθεση των αρχικών προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 του Μάρτη, ενώ τα τελικά σενάρια μαζί με τον ολοκληρωμένο φάκελο παραγωγής θα κατατεθούν στην ΕΤ-1 μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος η ΕΤ-1 θα αναζητήσει και την παραγωγή και από άλλους θεσμικούς αρωγούς όπως το ΥΠΠΟ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ΕΤ-1 θα έχει την κύρια ευθύνη και τον έλεγχο, αφού η συμμετοχή της δε θα είναι κάτω από το 51%. Πρόθεση της ΕΤ-1 είναι εκτός από την τηλεοπτική προβολή των ταινιών να εξασφαλίσει τη διανομή τους και στις εμπορικές αίθουσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ