Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΒΟΪΣΚΟΥ
"Εφιάλτες και όνειρα"

(Χρόνια δικτατορίας, μέρος της Νομικής και του Πολυτεχνείου). Μυθιστόρημα, 2η έκδοση. Εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή", Αθήνα 1998

Η ανθρωπιά κι η άκρα ευαισθησία διαποτίζουν όλο το συγγραφικό έργο της Ελένης Βοϊσκου, πεζογραφικό και θεατρικό. Στους "Εφιάλτες και όνειρα", κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα (β έκδοση, α έκδοση το 1979), τονίζονται ακόμη πιο πολύ αυτά τα χαρακτηριστικά, κι η πένα της αιμάσσει από το βαθύ προβληματισμό της γύρω από τη ζωή και τη δράση εφτά οικογενειών, (εκτός από δύο, οι άλλες ανήκαν στην εργατική τάξη, την οποία τίμησαν όλες τους), που συναντήθηκαν και δέθηκαν στενά, καθώς διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην περίοδο της εφιαλτικής επταετίας.

Από την ηλικία του ενός έτους ως την εσχατιά των γηρατειών λαβαίνουν ενεργό μέρος, καθώς κυλούν τα χρόνια, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Τις σελίδες διαπερνά πότε - πότε κι η μορφή του λατρευτού συζύγου της Ελένης Βοϊσκου, Αντώνη Μάρταλη,ανθρωπιστή ποιητή, που άφησε κι αυτός το καυτό αχνάρι του μέσα στην αντάρα των φοβερών, όσο και ηρωικών, εκείνων γεγονότων του Πολυτεχνείου (σ' αυτόν είναι αφιερωμένο το βιβλίο).

Κι οι ιστορικές στιγμές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλο τον κόσμο, τονίζονται με ακρίβεια, ώστε σφαιρικά να δίνεται η πολιτική πραγματικότητα και να καθορίζονται οι εξελίξεις όπως η πάλη των λαών τις καθοδηγεί.

Η δομή του έργου, με τις υποσημειώσεις στο τέλος του, προσφέρεται και για σενάριο. Ας το προσέξουν οι ειδικοί.

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ