Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΠΗ ΔΑΡΑΚΗ
"Το όραμα της ισοτιμίας της γυναίκας"

Δέος διακατέχει τον αναγνώστη μόλις τελειώσει το ντοκουμενταρισμένο αγωνιστικό βιβλίο της Πέπης Δαράκη: "Το όραμα της ισοτιμίας της γυναίκας". Από τις σελίδες της βιβλιογραφίας κατανοεί κανείς τη σοβαρότητα της εργασίας και το μόχθο της συγγραφέως να καθυποτάξει αυτόν τον ογκόλιθο, τορνεύοντάς τον με μεράκι αρχιμάστορα!

Η Πέπη Δαράκη, έχοντας "πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής της", ολοκληρώθηκε σε ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα: παιδαγωγός, δημοσιογράφος, συγγραφέας. 35 βιβλία της και το παιδικό τιμούν τη δημιουργό τους.

Η Π. Δαράκη προσανατολισμένη στην προοδευτική ομάδα των αριστερών διανοουμένων γυναικών, παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση κι εμπνευσμένη με τα ιδανικά του ΚΚΕ - ΕΑΜ βρίσκεται, μεταπελευθερωτικά, στην πρωτοπορία του"γυναικείου κινήματος" με άλλες επώνυμες αγωνίστριες.

"Εκείνο που προκάλεσε την πτώση του γυναικείου ρόλου, επισημαίνουν οι ιστορικοί - γράφει η Π.Δ. - ήταν οι δραστικές κοινωνικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τους πατριαρχικούς ταξικούς θεσμούς της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους. Στη νέα κοινωνία, οι άντρες έγιναν οι κυριότεροι παραγωγοί, ενώ οι γυναίκες περιορίστηκαν στο σπίτι, στην υποβάθμιση και την οικογενειακή σκλαβιά".

"Και με το πέρασμα των αιώνων παράμειναν πάντα αυτό που άρεσε στους άνδρες: φύλακες της εστίας του σπιτιού, οικιακά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κοινωνική οντότητα", τονίζει η συγγραφέας.

Η δεκαπεντάχρονη θητεία της συγγραφέως ως δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Αθηναίων, πλουτίζει το αρχείο της με πολύτιμες εμπειρίες. Το συσσωρευμένο υλικό και από την έντονη αγωνιστική - κοινωνική δράση της στο γυναικείο κίνημα - μόχθο μιας ζωής, η εργατική μέλισσα Πέπη Δαράκη το παρουσιάζει στην ιστορική εξέλιξη της πορείας του μέσα στους αιώνες, ταξινομημένο άρτια σε πέντε κύρια μέρη - αντιπροσωπευτικά κάθε εποχής και με τα υποθέματα που απαρτίζουν το καθένα, για πληρέστερη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση του αναγνώστη.

Η Πέπη Δαράκη προσανατολισμένη σωστά από την ιδεολογία της εργατικής τάξης και με "φάρο" τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην ανθούσα, τότε, Σοβιετική Ενωση, βαδίζει αταλάντευτα το δρόμο του αγώνα. Δρα κι αγωνίζεται στην πρωτοπορία του γυναικείου κινήματος. Διαφωτίζει, διδάσκει και προτρέπει τις σύγχρονές της και τη νέα γενιά. Οι υποθήκες της σαφείς. Μόρφωση και πρόοδο απαιτεί: "Ενας νους ανοιχτός στον κόσμο και την πρόοδο - γράφει - είναι αυτό που ιδιαίτερα χρειάζεται η σύγχρονη γυναίκα. Η μόρφωση και η κοινωνική δράση είναι ο μοχλός που θ' ανεβάσει στην επιφάνεια τις καταπιεσμένες αξίες της γυναίκας. Το μυαλό του ανθρώπου μοιάζει, λένε, με αλεξίπτωτο. Δουλεύει όταν είναι ανοιχτό".

Και για να παρουσιάσει ολοκάθαρα το πολιτικό "πιστεύω" της πάνω στο πρόβλημα "γυναικείο κίνημα" δηλώνει: "Το πρόβλημα της καταπιεσμένης γυναίκας δεν είναι μόνο πρόβλημα ταξικό, και κοινωνικό, αλλά είναι διαταξικό και διεθνικό, και προπάντων βαθύτατα διανθρώπινο! Και σαν τέτοιο αντιμετωπίζεται σ' αυτό το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος. Η σοβαρότητα του προβλήματος και οι οδυνηρές για τον πολιτισμό επιπτώσεις, κάνουν αναγκαία τη συνέχιση των αγώνων των γυναικών για τη δικαίωσή τους. Και οραματίζονται τον τελικό στόχο να συμβάλουν μαζί με τον άνδρα δημιουργικά και υπεύθυνα να δημιουργηθεί ένας καλύτερος άνθρωπος σ' έναν καλύτερο κόσμο". Διαβάστε όλοι αυτό το σημαντικό βιβλίο. (Εκδόσεις "Καστανιώτη").

Ναταλία ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Συγγραφέας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ