Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Φεντόρια" στη Λυρική

Εργο που ανήκει στο βερισμό και το οποίο τον τελευταίο καιρό έχει επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο, η "Φεντόρια" του Ουμπέρτο Τζορντάνο ανεβαίνει από αύριο στην Εθνική Λυρική Σκηνή.Η υπερβολή των καταστάσεων και η πολυπλοκότητα της δράσης είναι τα χαρακτηριστικά της όπερας, που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαρντού και είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνίστρια την Σάρα Μπερνάρ. Ομως και αυτό, όπως και η "Τόσκα", έμεινε στην ιστορία μόνο σαν όπερα, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις λυρικές τραγουδίστριες, που εκτός από φωνή διέθεταν και σκηνική γοητεία.

Βασισμένος στο λιμπρέτο του Αρτούρο Καλάουτι, ο Τζορντάνο χρειάστηκε τέσσερις μήνες, για να ολοκληρώσει την όπερά του. Η πρεμιέρα δόθηκε στο Μιλάνο, το Νοέμβρη του 1898 με εξαιρετική επιτυχία και πρωταγωνιστές τη διάσημη τότε Τζέμμα Μπελιντσιόνι και τον νεότατο και άγνωστο Ενρίκο Καρούζο.

Το έργο ανεβαίνει στην ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη,σκηνοθεσία Πλάμεν Καρτάλοφ,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικόφ και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη.Παίζουν: Μαρίνα Κρίλοβιτς, Μαουρίτσιο Γκρατσιάνι, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μαρία Μητσοπούλου, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Χρήστος Αμβράζης, Μάκης Γαβριηλίδης κ.ά.

Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 6, 7, 10, 13, 17 και 20 Φεβρουαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ