Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΑ - ΓΕΩΤΕΕ - ΕΜΠ - ΤΕΔΚΝΑ
Αντιδασική η κυβερνητική πολιτική

Η πολιτική αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κερδοσκόπων της δασικής γης, επισημαίνουν οι φορείς. Χθες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Ταξης κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι τραγικές συνέπειες για τα δάση από την ακολουθούμενη πολιτική.

"Η κυβερνητική πολιτική για τα δάση δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την καταστροφή των δασών, με τραγικές συνέπειες για το πράσινο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, αλλά και ολόκληρου του λαού της Αθήνας. Η πολιτική αυτή, εκτός των άλλων, έχει σαν έμμεσο αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των κερδοσκόπων της δασικής γης".

Αυτή η θέση διατυπώνεται σε υπόμνημα 25 επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων (μεταξύ των οποίων το ΕΚΑ, το ΓΕΩΤΕΕ και το ΕΜΠ) και απευθύνεται στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,από τον οποίο ζητούσαν συνάντηση πριν από τη συζήτηση στη Βουλή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Εγινε, όμως, στις 21 Δεκέμβρη, μια ενημερωτική συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων με τον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη,ο οποίος ζήτησε να γίνει... νέα συνάντηση τις προσεχείς μέρες για να εκφράσει τις θέσεις του υπουργείου...

Η νέα συνάντηση έγινε χτες. Και απλά επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις τραγικές συνέπειες που έχει για τα δάση η κυβερνητική πολιτική. Κι αυτό γιατί η ηγεσία του υπουργείου επιμένει στην ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζει μόνο την... ελπίδα για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το υπόμνημα

Οι φορείς στο υπόμνημά τους αναφέρουν ότι οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι ήταν περίπου 1,5 εκατομμύρια στρέμματα σε επίπεδο χώρας, αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα το ακριβές μέγεθος. Στην Αττική κάηκαν 158.000 στρέμματα, δηλαδή τριπλάσια έκταση από τον ετήσιο μέσο όρο, περιορίζοντας τη δασοκάλυψη στην Αττική πολύ κάτω από το 10%.

Το υπόμνημα θεωρεί ότι η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα "πάρα τις φιλότιμες και ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, που σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στη μάχη με τη φωτιά, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά, αντίθετα, πρόσθεσε προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συντελέστηκε χωρίς την ύπαρξη επιστημονικής οικονομοτεχνικής μελέτης, που, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πολιτική λιτότητας, εμπόδισε την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και απέτρεψε την πρόσληψη επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού".

"Βασικός στόχος των εμπρηστών είναι η αλλαγή χρήσεων δασικής γης και η εμπορευματοποίησή της για τη μεγιστοποίηση των κερδών των ιδιωτικών συμφερόντων", επισημαίνουν οι φορείς.

Στην εικόνα της περιβαλλοντικής καταστροφής της πρωτεύουσας προστίθεται ο σχεδιασμός μεγάλων και τοπικών δημοσίων έργων, χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για τα δάση (περιφερειακή Υμηττού), η μη ικανοποιητική προώθηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων ανάπτυξης του αστικού πρασίνου (Ελαιώνας, Γουδί, Ελληνικό) και η συνέχιση λειτουργίας παράνομων λατομείων. "Δεδομένων των καταστροφών που σημάδεψαν όλους τους ορεινούς όγκους της Αττικής και των πρόσθετων πιέσεων, που δημιουργούνται για αλλαγή χρήσεων δασικής γης, από ορισμένα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, καταπατητές και άλλους διεκδικητές" οι 24 φορείς αποφάσισαν να αντιδράσουν άμεσα και συλλογικά.

Τα αιτήματα

Οι φορείς απαιτούν να αλλάξει άμεσα η φιλοσοφία, με την οποία αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα η δασική πολιτική, και προτείνουν:

  • Να προωθηθεί άμεσα η σύνταξη των δασικών χαρτών από το υπουργείο Γεωργίας, έτσι ώστε να καταγραφούν, επιτέλους, οι δασικές εν γένει εκτάσεις της χώρας, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ' αριθμ. 2818/97 απόφασης του ΣτΕ
  • Να ιδρυθεί άμεσα ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας
  • Να μην κατατεθεί από το υπουργείο Γεωργίας νομοσχέδιο, που να προωθεί τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, ο οποίος πυροδοτεί τους εμπρησμούς
  • Να ιδρυθεί το αυτόνομο ταμείο δασών
  • Να ασκηθεί ορθολογική πολιτική γης σε εθνικό επίπεδο
  • Να διατεθεί από το φετινό προϋπολογισμό το 1% για τις αναδασώσεις και το 1% για αναπτυξιακές επενδύσεις στα δάση.

Επίσης, ζητούν την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, που από τον περασμένο Μάη είναι ακέφαλη.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ