Εγκαινιάστηκε χτες η τρίτη γραμμή υπερυψηλής τάσης
Οι εφτά πυλώνες της ΔΕΗ ήταν το "χριστουγεννιάτικο δώρο" της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου στους κατοίκους του Κρυονερίου. Η γραμμή εγκαινιάστηκε χτες από την υπουργό Ανάπτυξης και τη διοίκηση της ΔΕΗ, που επιθεώρησαν το έργο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί την επομένη των Χριστουγέννων.
Η τοποθέτηση διήρκεσε 18 μέρες και χρειάστηκε ακόμη και η επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που επιτέθηκαν σε κατοίκους που διαδήλωναν, και ο αποκλεισμός της περιοχής για πολλές μέρες.
Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του έργου, είπε ότι η τρίτη αυτή γραμμή βορρά - νότου "είναι έργο εθνικής σημασίας, αφού πλέον, μαζί με τις γραμμές του Λαυρίου και του Κερατσινίου, θωρακίζει την Αττική σε περίπτωση μπλακ - άουτ και πτώση τάσης, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτιο". Ειπώθηκε ακόμα ότι το έργο αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σημείωσε επίσης ότι το έργο αυτό κάνει τη ΔΕΗ "ανταγωνιστική για την ελεύθερη αγορά", ενώ παραδέχτηκε ότι "υπάρχει μεν οπτική ρύπανση, ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των κατοίκων".
Αντίθετη άποψη όμως έχουν οι κάτοικοι του Κρυονερίου, που βλέπουν τη γραμμή υπερυψηλής τάσης, ισχύος 400 κιλοβόλτ, να περνάει μέσα από τις αυλές των σπιτιών τους και πάνω από τα κεφάλια τους.
Μιλήσαμε με τον κοινοτικό σύμβουλο Απ. Χάλαρη,ο οποίος τόνισε ότι η γραμμή θα μπορούσε να περάσει από άλλο σημείο, σύμφωνα με ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει η κοινότητα. "Η ΔΕΗ όμως προτίμησε αυτή τελικά τη λύση, λέγοντας ότι οι άλλες προτεινόμενες είναι πολύ πιο δαπανηρές". Και συνέχισε: "Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να γίνει το έργο, αλλά όχι εις βάρος της υγείας των κατοίκων του Κρυονερίου".
Δεν είναι όμως μόνο η οπτική μόλυνση που προκαλεί το έργο. Αντίθετα, "το βασικότερο είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπει η γραμμή, που δεν είναι καθόλου αθώα όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν", επισήμανε ο Απ. Χάλαρης. "Γι' αυτές τις επιπτώσεις η κ. υπουργός δεν έκανε καμία κουβέντα". Και κατέληξε: "Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούσε να περάσει εκτός οικισμού και θα αγωνιστούμε με όποια μέσα μπορούμε για την κατάργηση της όδευσης της γραμμής".