Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστική ετοιμότητα και στις γιορτές

Οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου εκφράζουν την προσήλωση της κυβέρνησης στα αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, επισημαίνουν εκπρόσωποι των μαθητών

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, στη διάρκεια των γιορτών, αλλά και μετά, δηλώνουν οι μαθητές, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν από τις "ψευτορυθμίσεις", όπως τις χαρακτήρισαν για τη Β Λυκείου, που απλόχερα "πρόσφερε", και όχι τυχαία πριν τα Χριστούγεννα, με εξαγγελίες του ο υπουργός Παιδείας, επιδιώκοντας την εκτόνωση των μαθητικών αγώνων.

Οι μαθητές όχι μόνο δεν έπεσαν στην παγίδα του υπουργείου, αλλά γύρισαν την πλάτη στους κυβερνητικούς "ελιγμούς" και τις δήθεν "υποχωρήσεις" του υπουργείου στο νόμο 2525/97, κάνοντας σαφές το αίτημά τους για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Σπάζοντας το "άβατον" της Ηρώδου Αττικού, οι μαθητές την παραμονή των Χριστουγέννων έψαλαν τα δικά τους κάλαντα, τα κάλαντα του αγώνα, στον πρωθυπουργό της χώρας, απαιτώντας κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και την καθιέρωση ενιαίας 12χρονης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Χτες, οι μαθητές, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, δήλωσαν ότι τέτοιου είδους απειλές θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ "αναμασήματα" του τύπου "υποκινούμενων", δεν πρόκειται να κάμψουν την ενότητα και τον παλμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τους, επισημαίνοντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 15 Γενάρη 1999, ημέρα που οι μαθητές προγραμματίζουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και δήμο της χώρας, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της εκπαίδευσης, εργατικών σωματείων, δασκάλων και καθηγητών.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος, φανερώνοντας τον πανικό της κυβέρνησης, για την ενότητα και τη μαζικότητα και τον πανελλαδικό συντονισμό των μαθητικών κινητοποιήσεων, έκανε λόγο για "για μερικές δεκάδες παιδιά που ταλαιπωρούν τον κόσμο", ενώ σε μια προσπάθεια να υποβιβάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις συλλογικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, των μαθητικών συμβουλίων και των Συντονιστικών Αγώνα, αναμασώντας τα περί "υποκινούμενων" μαθητών από τους "εγκάθετους" του ΚΚΕ στα σχολεία, μίλησε για μειοψηφία μαθητών που παίρνει αποφάσεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, εκπρόσωποι των μαθητών τόνισαν ότι πρόκειται για αναμάσημα των όσων ήδη έχουν ακουστεί περί "υποκινούμενων" μαθητών και ότι δηλώσεις αυτού του τύπου εκφράζουν την προσήλωσή του στα αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Με τους μεγαλειώδεις αγώνες τους, σε πάνω από 50 πόλεις της χώρας, τις πολύμορφες αγωνιστικές συντονισμένες κινητοποιήσεις τους (παραστάσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις, συναυλίες, καταλήψεις σχολείων, καταλήψεις δρόμων και μαθητικά μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας), την ενότητα, τη συντονισμένη δράση τους, την ωριμότητά τους και τις δημοκρατικές συλλογικές αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις μέσα στις Μαθητικές Κοινότητες, τα Μαθητικά Συμβούλια, τα Συντονιστικά Πόλεων και τον Πανελλαδικό Συντονισμό τους, οι μαθητές έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, που με τη συκοφαντία, την τρομοκρατία και τη δυσφήμηση προσπαθεί να πλήξει την ενότητα και τον αγωνιστικό παλμό των μαθητικών κινητοποιήσεων που επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, δίνοντας την υπόσχεση ότι "στους δρόμους θα μας δείτε το '99". Ταυτόχρονα, οι μαθητές, με τη συντονισμένη δράση τους, απάντησαν με τον καλύτερο τρόπο σε όλους εκείνους που τους θέλουν "υποκινούμενους", "τεμπέληδες", αλλά πάνω απ' όλα αμόρφωτους, εκτός Λυκείου και με μοναδικό εφόδιο στη ζωή τη φτηνή κατάρτιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ).

"Μπορούμε να νικήσουμε! Με αγώνα συνεχή, αγώνα διαρκείας, συντονισμένα σε κάθε δήμο, πόλη, σε όλη την Ελλάδα" δηλώνουν οι μαθητές, που παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών δεν το βάζουν κάτω, γιατί όπως είπαν "οι αγώνες δεν πάνε διακοπές", ενώ όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, "εμείς οι μαθητές δε θα αποδεχτούμε να μας πετάξουν έξω από το Λύκειο και να μας σπρώξουν σε φτηνές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης για ένα φτηνό, μισο-μορφωμένο, μισο-αμόρφωτο εργατικό δυναμικό δίχως δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή.

Δεν υπερασπιζόμαστε απλά το σχολείο που υπάρχει σήμερα. Το σχολείο της παπαγαλίας, του φροντιστηρίου, του άγχους, των φραγμών στη μόρφωσή μας με τα ξεπερασμένα βιβλία, του αναχρονισμού και της μιζέριας".

Τα αιτήματα:

Οι μαθητές ζητούν:

  • Την κατάργηση των νόμων Σημίτη - Αρσένη.
  • Την κατάργηση των Πανελλήνιων Εξετάσεων του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου.
  • Την αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Διεκδικούμε:
  • Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλους. Που να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.
  • Σύγχρονα βιβλία όλα δωρεάν (και τα ξενόγλωσσα και τα ειδικότητας).
  • 15% για την Παιδεία.
  • Δημοκρατία στα Σχολεία - Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων - Οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι(1999-03-16 00:00:00.0)
Συντονισμένα βήματα προετοιμασίας(1998-12-30 00:00:00.0)
Η πραγματική αντιπαράθεση στην ΟΛΜΕ(1998-12-30 00:00:00.0)
Δυναμικά, αγωνιστικά και με ...έμπνευση(1998-12-19 00:00:00.0)
Αταλάντευτοι στον αγώνα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων(1998-12-15 00:00:00.0)
Με νέο αέρα μπροστά στους νέους αγώνες(1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ