Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολέμησαν και έγραψαν για τον αγώνα

Την περασμένη Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Κ. Γαμβέτα και του Κ. Καραγιώργη στη Λίμνη Ευβοίας

Δυο άξια τέκνα της τίμησε η Λίμνη της Ευβοίας: Τον Κώστα Καραγιώργη και τον Κώστα Γαμβέτα. Δυο κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ και εξέχοντες δημοσιογράφους της Εθνικής Αντίστασης.

Την περασμένη Κυριακή αποκαλύφθηκαν οι προτομές τους στην πλατεία Ηρώων της Λίμνης. Εκεί στην ίδια πλατεία - και παρά το τσουχτερό κρύο - συναντήθηκαν νέοι, ηλικιωμένοι, παλιοί σύντροφοι και συναγωνιστές, καθώς και πολύς κόσμος από την περιοχή. Στη φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα οι παλιοί συναγωνιστές, οι συγγενείς των τιμώμενων αγωνιστών, τα μικρά παιδιά, κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια.

Ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ήταν η στιγμή που η γυναίκα του Κ. Καραγιώργη, η Μαρία Καραγιώργη,έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του άντρα της και στη συνέχεια είπε λίγα λόγια. "Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους μέσα από τους οποίους ξεφύτρωσαν τα βλαστάρια σας, αυτά τα παιδιά, αυτοί οι αγωνιστές. Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν ψυχή, ζωή για ιδέες, ψυχή, ζωή για αγώνα, για την ευτυχία των ανθρώπων, για την αγάπη της πατρίδας τους και για την αγάπη για σας και για όλους μας. Σας ευχαριστώ όλους σας",είπε η Μ. Καραγιώργη.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος της Λίμνης Γρ. Μαναρίτσας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Καραντηνός,πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης και ταμίας της ΕΣΗΕΑ. "Ο Κ. Καραγιώργης ήταν δάσκαλός μας, μας έβγαλε δημοσιογράφους. Μας έμαθε να πολεμάμε με την πένα, για την αλήθεια, για το ψωμί, για τη λευτεριά, για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια πρέπει να έχει η πένα των δημοσιογράφων", τόνισε ο Ν. Καραντηνός συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν να στηθεί η προτομή των δύο αγωνιστών. "Χρειάζεται να έχουμε μνήμη γιατί χωρίς τη μνήμη πεθαίνει η ιστορία. Και την ιστορία δεν τη θέλουμε για τις προθήκες μόνο των μουσείων, τη θέλουμε για τον αγώνα. Και αυτόν τον αγώνα τον έζησε, τον πολέμησε, τον έγραψε ο Κώστας Καραγιώργης", κατέληξε ο Ν. Καραντηνός.

Στο επίκαιρο μήνυμα του αγώνα των δύο αγωνιστών αναφέρθηκε ο Πέτρος Αθηναίος,πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα πως οι αντιστασιακοί αρνούνται να δεχτούν την πολιτική της υποτέλειας και του εξευτελισμού της χώρας, που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. "Εμείς, κύριε Σημίτη, που αγωνιστήκαμε και θυσιαστήκαμε για τη λευτεριά και για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, δεν ανεχόμαστε τον εξευτελισμό και το κατάντημα που έχετε φέρει τη χώρα μας, με την πολιτική υποτέλειας και με το να βγάζετε τα πάντα στο σφυρί, ακόμα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Με την παράδοση στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο θα μας φέρετε πίσω τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους πλουτοκράτες", υπογράμμισε.

Ο. Γ. Μωραϊτης

Εκ μέρους της διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη" μίλησε ο Γιώργης Μωραϊτης,ο οποίος συνεχάρη το Δήμο Λίμνης, την ΠΕΑΕΑ και την Επιτροπή Προτομών.

"Είναι, συνέχισε ο Γ. Μωραϊτης, μεγάλη τιμή για την πόλη σας, για την Εύβοια, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα ότι η Λίμνη υπήρξε γενέτειρα δυο σημαντικών προσώπων και ταυτόχρονα ηρωικών μορφών του λαού μας, της Εθνικής μας Αντίστασης και βέβαια κορυφαίων στελεχών του ΚΚΕ, που τα γαλούχησε και τα ανέδειξε στην ηγεσία του αλλά και τα διαπαιδαγώγησε να δίνουν τα πάντα και την ίδια τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού και της ειρήνης. Για ν' απαλλαγεί κάποτε τούτος ο μαρτυρικός μας τόπος από ξένους κατακτητές και ντόπιους δυνάστες, να εκλείψει η εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, να κυριαρχήσουν οι αρχές του ουμανισμού και το δίκιο, να δουν οι σκλάβοι της δουλιάς και του μόχθου "ήλιου πρόσωπο". Και ν' ανατείλει για τη νεολαία και τις καινούριες γενιές ένα λαμπρό, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον".

Και ο Γ. Μωραϊτης κατέληξε: "Τόσο ο Γαμβέτας όσο και ο Καραγιώργης, υπήρξαν μεγάλοι πατριώτες, αγωνιστές και διεθνιστές. Μας άφησαν πολύτιμη κληρονομιά. Και πρότυπα για το πώς πρέπει να είναι, να ζει και να αναλώνει τη ζωή του ο άνθρωπος για ένα σκοπό. Θα διατηρούμε πάντα, με σεβασμό και ευλάβεια, ζωντανή τη μορφή τους στη μνήμη μας. Και θα είμαστε περήφανοι γι' αυτούς. Τους ανήκει αιώνια δόξα και τιμή".

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ελιμνίων Ευβοίας, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Προτομών, παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος της πόλης, εκπρόσωποι των κεντρικών γραφείων της ΠΕΑΕΑ, πολλά παραρτήματα από την Αττική και την περιοχή της Εύβοιας, εκπρόσωποι από την ΠΕΑΤΑΘ, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τέλος ο Δημήτρης Προκόβας,παλιός γραμματέας της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ.

Η εκδήλωση έκλεισε με το "Επέσατε θύματα", τον Εθνικό Υμνο και την υπενθύμιση ότι οι ήρωες είναι "Αθάνατοι".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org