Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνες οι πολιτικές θέσεις Χριστόδουλου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε ερώτηση στη Λάρισα για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, δήλωσε:

Να το πούμε καθαρά, ο συγκεκριμένος αρχιεπίσκοπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, με τις ιδέες που έχει. Εμείς δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ απέναντι στη θρησκεία. Εχουμε τη δική μας κοσμοθεωρία για την προέλευση του κόσμου, όμως σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κόσμου, συζητάμε και δε διαχωρίζουμε τον κόσμο σε θρησκευόμενους ή μη. Με την Εκκλησία, ως κόμμα, είχαμε και καλές σχέσεις και κακές. Στην Εθνική Αντίσταση, με ένα μέρος του κλήρου, που συμπεριφέρθηκε πατριωτικά και μπήκε στο ΕΑΜ, είχαμε πολύ καλές σχέσεις. Και γνωρίζουμε ότι πάντα ένα μεγάλο μέρος του κλήρου είναι με το λαό. Δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Εκκλησίας, όμως τώρα το πράγμα πήρε άλλη διάσταση.

Ποια είναι η πολιτική του Χριστόδουλου: Είναι αντιδραστική, εθνικιστική. Ταυτόχρονα όμως, ο ίδιος ελίσσεται. Επαναφέρει τη Μεγάλη Ιδέα, μιλάει για περιούσιους λαούς και για λαούς κατώτερους. Τα είπε αυτά, αλλά τώρα τα μάζεψε και τα "στρογγυλεύει". Και ακριβώς είναι επικίνδυνο και το ότι τα παίρνει πίσω. Στο κάτω - κάτω, δε μάχεται ανοιχτά για τις ιδέες του, να πεις ότι έχω να κάνω μ' έναν άνθρωπο, που έχει αυτήν την ιδέα και κάνω μαζί του αντίλογο πάνω σ' αυτήν την ιδέα. Τα παίρνει πίσω.

Τι πάει τώρα να κάνει; Πάει να κερδίσει τη νεολαία και να την κάνει "κοπάδι". Αυτό το φοβερό που είδαμε στην τηλεόραση, που μαζεύτηκαν σχολεία στη Χαλκιδική και τους είπε: Εγραφε η επιγραφή: "Αγαπάς την Ελλάδα; απόδειξη". Και ο ίδιος είπε: "Αγαπάς τον αρχιεπίσκοπο; απόδειξέ το, χειροκροτήστε με". Και χειροκρότησαν. Δε λέω, αν το κάναμε εμείς οι κομμουνιστές - δεν το κάνουμε - αλλά αν τολμούσε ένας οποιοσδήποτε πολιτικός να το κάνει αυτό, την άλλη μέρα θα του κρέμαγαν κουδούνια στην Ελλάδα.

Ο Χριστόδουλος θα βγάλει τις πραγματικές του απόψεις στην κατάλληλη στιγμή. Λέγεται ότι έχει και πολιτικούς στόχους και προγραμματισμούς. Πότε είναι με την ΕΕ, άλλοτε αντιτίθεται, δήθεν, στην ΕΕ. Βλέπετε, καταλαβαίνει ότι ο κόσμος τώρα είναι δυσαρεστημένος με την ΕΕ και πάει να κερδίσει στα λαϊκά στρώματα, τη φτωχολογιά.

Ορισμένοι χρησιμοποιούν τη θρησκεία και για πολιτικούς σκοπούς. Στη Βοσνία ο πόλεμος έγινε, τάχα, λόγω θρησκευτικών διαφορών ορθόδοξων και μουσουλμάνων. Και ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει η θρησκεία να χρησιμοποιείται για τη διαίρεσή του.

Διαστρεβλώνουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης

Τσουβαλιάζοντας όλους - συνεργάτες των κατακτητών και αντιστασιακών - η σημερινή ηγεσία της ελληνοορθόδοξης εκκλησίας επιχειρεί να ξαναγράψει, διαστρεβλώνοντας κατά πώς τη βολεύει, την παρέμβαση της Εκκλησίας στα χρόνια της γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Με επιλεκτική, σκόπιμη αναφορά σε ανώτατους κληρικούς, ακόμα και σε επισκόπους που συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους κατακτητές, όπως ο γνωστός αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, που ανοιχτά έπαιξε το παιχνίδι της αντίδρασης και των Αγγλων επεμβασιών στην Ελλάδα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επιχειρεί - όπως υποστηρίζει - να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση!

Ετσι, προχτές την Κυριακή, με εγκύκλιο που διαβάστηκε στις εκκλησίες μετά τη θεία λειτουργία, ο κ. Χριστόδουλος έκανε ειδική αναφορά στους αρχιεπισκόπους Χρύσανθο (δε δέχτηκε να συμμετέχει στην τελετή παράδοσης της Αθήνας στους Γερμανούς), αλλά και στον Δαμασκηνό. Ο τελευταίος διορίστηκε από τον κουίσλιγκ πρωθυπουργό Τσολάκογλου και η μόνη προσφορά του ήταν η στήριξη της αντίδρασης και των Αγγλων επεμβασιών στη χώρα μας για την καταπολέμηση της πραγματικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Χτες, πάλι το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση στην Αρχαιολογική Εταιρεία, αφού έγινε αναφορά σε πολλά ονόματα (Χρύσανθος, Δαμασκηνός, Σεραφείμ, αλλά και στον μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, Ηλείας Αντώνιο και άλλους), δηλώθηκε, διά στόματος αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ότι θα γίνουν πολλές ανάλογες εκδηλώσεις, από τις οποίες η πρώτη θα είναι αφιερωμένη στον Χρύσανθο, η δεύτερη στον Δαμασκηνό και θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι.

Κατά τα άλλα, ο αρχιεπίσκοπος συνέχισε την Κυριακή, από το Κιλκίς όπου βρέθηκε, τις πολιτικές παρεμβάσεις του με δημαγωγικές αναφορές, τούτη τη φορά, στον περιβόητο στόχο της ΟΝΕ, ζητώντας, πέρα από τους οικονομικούς δείκτες, να δοθεί βάρος και στην πνευματική ανάπτυξη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ