Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παράδειγμα της Ελβετίας

Η είδηση: "Η δεύτερη απόφαση που εκαλούντο χτες (σ.σ. προχτές) να λάβουν οι Ελβετοί ψηφοφόροι με τη συμμετοχή τους στο σχετικό δημοψήφισμα ήταν εάν θα νομιμοποιηθούν όλα τα ναρκωτικά (χασίς, μαριχουάνα και άλλες ναρκωτικές ουσίες), στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των λαθρεμπόρων ναρκωτικών που αναπτύσσουν δράση σε μια "αγορά", η αξία της οποίας εκτιμάται από την ελβετική αστυνομία σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλειοψήφησε το "όχι", με ποσοστό γύρω στο 75%" (Τηλεγράφημα του ΑΠΕ της 30.11.1998).

***

Υπενθύμιση πρώτη: "Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, επενδύοντας περισσότερο στην καταστολή παρά στην πρόληψη, έχουν αποκρύψει την πραγματικότητα, έχουν δημιουργήσει εγκληματίες, πολίτες μονίμως εκτός νόμου και έχουν ευνοήσει τα παράνομα κυκλώματα. Οι χρήστες κάνναβης είναι εκτεθειμένοι στον υπόκοσμο, που φροντίζει για την προώθηση μιας σειράς εργαστηριακά παρασκευασμένων ουσιών. Η αποποινικοποίηση της κάνναβης είναι ένα βήμα προς την κατάργηση της σχέσης ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών και χρήστες κάνναβης, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μέτρο αυτό θα έπρεπε, όμως, να συνοδεύεται από μια δραστική πολιτική σχετική με την αντιμετώπιση των χρηστών "σκληρών" ναρκωτικών" (Επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προς την εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", την οποία αναδημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία" της 6.10.97).

***

Υπενθύμιση δεύτερη: "Θεωρώ ότι πέραν της επιστημονικής και ιατρικής αντιμετώπισης, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δε σχετίζονται με το πόσο είναι βλαβερή μια ουσία. Υπάρχουν πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Εχω πειστεί από τα παραδείγματα που έχω δει - π.χ. στην Ελβετία - ότι βασικό στοιχείο στο πρόβλημα είναι να χτυπηθεί ο έμπορος" (Απάντηση του Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα του Λ. Κομίνη, πώς προτιμά τόσο κατηγορηματικά τη γνωστή "λύση", όταν υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το ποια πολιτική θα εφαρμοστεί (Βλέπε"Εξουσία" της 30.12.1997).

***

Υπενθύμιση τρίτη: "Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου στη Λωζάνη με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Καντονίου Βο κ. Ιωσήφ Ζησιάδη. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, αναλύθηκε και το θέμα των ναρκωτικών και των επιπτώσεων που έχουν στην κοινωνία... Ο Γ. Α. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Ζησιάδη να συμμετάσχει στην κίνηση ανοιχτών συζητήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τη φιλελευθεροποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Είναι ανάγκη, είπε ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκινήσουμε μια ανοιχτή συζήτηση, με στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Από την πλευρά του, ο κ. Ζησιάδης ανέλυσε το πρόγραμμα καταπολέμησης των ναρκωτικών, το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στην Ελβετία, με ευνοϊκά έως τώρα αποτελέσματα, μέσω της παρακολούθησης των ναρκομανών και της υλοποίησης προγραμμάτων απεξάρτησής τους" (Τηλεγράφημα του ΑΠΕ 12/01/1998).

***

Ερώτημα πρώτο: Αφού δεν πείστηκαν - ή μάλλον αφού πείστηκαν ακριβώς περί του αντιθέτου οι Ελβετοί - για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, τι έχουν να πουν οι "πρωτοπόροι" για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη χώρα μας, οι οποίοι προέβαλαν κατά κόρον το παράδειγμα της Ελβετίας;

Ερώτημα δεύτερο: Θα βρουν το κότσι να πουν δημόσια ότι όσα υποστήριζαν ήταν λάθος - όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ απ' το Φλεβάρη του 1998 για βιαστικά συμπεράσματα απ' το πείραμα της Ελβετίας - ή θα παραμείνουν ...δογματικά προσηλωμένοι στις ναρκο-θεωρίες τους;

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ