Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΣΙΝΕ
Επικίνδυνη εντατικοποίηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Επικίνδυνες είναι οι καταστάσεις, που δημιουργούνται για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στη γαλλική πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ,στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, με την εφαρμογή του αντεργατικού προγράμματος "Πρόκληση", και την κατά 300 άτομα συρρίκνωση του προσωπικού, που είχαν αποδεχτεί οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου.

Αυτή η πολιτική "μείωσης του κόστους", που εφαρμόζει η πολυεθνική στην "Αλλουμίνιον της Ελλάδας", έχει επιφέρει αύξηση της κερδοφορίας για την ίδια, ενώ αντίθετα για τους εργαζόμενους, εντατικοποίηση, αύξηση της παραγωγικότητας, αλλαγές ειδικοτήτων και εφαρμογή συστήματος πολυειδικότητας, που συνοδεύεται με τη "μαζική" είσοδο εργολάβων στα διάφορα τμήματα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έξαρση των ατυχημάτων, ιδιαίτερα στις εργολαβίες, που οι εργαζόμενοι απασχολούνται με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Χαρακτηριστικά είναι δύο πρόσφατα συμβάντα, όπου στη μια περίπτωση, εργαζόμενος εγκλωβίστηκε στη μονάδα απανθρακοποίησης και αν δε γινόταν αντιληπτός από συνάδελφό του θα είχε καεί ζωντανός. Στη δεύτερη περίπτωση που συνέβη στις 3 Νοέμβρη, καπάκι (τάπα) ατμοσωλήνα εκτινάχτηκε με δύναμη, κατά τη διάρκεια εργασιών και χτύπησε εργαζόμενο στο πόδι.

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας και η ασυδοσία που διακρίνει την πολυεθνική, επισημαίνονται από συνδικαλιστές σαν οι κύριες αιτίες της έξαρσης των ατυχημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ