Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στο "ζυγό" της εισοδηματικής πολιτικής

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την εισοδηματική πολιτική της, οι κατώτερες συντάξεις θα φτάσουν τα... 20 ΗΑΕ

Η υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία μέσω του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ισχυρίστηκε χτες ότι οι συντάξεις αυτών που δικαιούνται ΕΚΑΣ θα ξεπεράσουν τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη!

Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις, από την καθήλωση, για άλλη μια χρονιά, του εισοδήματος των συνταξιούχων για την επίτευξη της ΟΝΕ,λέγοντας ότι οι συντάξεις των "χαμηλοσυνταξιούχων", εκείνων δηλαδή που δικαιούνται το βοήθημα του ΕΚΑΣ, με την αύξησή του και με τις αυξήσεις που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική θα ξεπεράσουν τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων!

Οταν του επισημάνθηκε ότι το αίτημα δεν αφορά την αύξηση του ΕΚΑΣ, ώστε να ανέβει το ύψος της σύνταξης,αλλά τη σύνδεση της κύριας σύνταξης με τα 20 μεροκάματα - η οποία σήμερα είναι στα 16,3 μεροκάματα - τότε ο υπουργός αναγκάστηκε να πει ότι το ζήτημα της σύνδεσης και πόσο πρέπει να είναι αυτή, θα απαντηθεί στο λεγόμενο "μεγάλο πακέτο" για το ασφαλιστικό!

Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει στο μεταξύ, δεκάδες δισ. δραχμές από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων και η περιβόητη αύξηση του ΕΚΑΣ έχει ένα πολύ μικρότερο κόστος.

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση,ότι η εισοδηματική πολιτική μπορεί να μην εφαρμοστεί απόλυτα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εξεταστούν - χωρίς να είναι σίγουρη η αποδοχή τους - διαφορετικά εκείνες οι προτάσεις των ΔΣ των ταμείων, οι οποίες, όπως στην περίπτωση του ΤΕΒΕ, προτείνουν μεγαλύτερο ποσοστό αυξήσεων των συντάξεων από το 2%,με παράλληλη αύξηση των εισφορών.

Επίσης, ο υπουργός επισήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κρατική συμμετοχή στον ΟΓΑ θα έχει χορηγηθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του... 2000 κι αυτό επειδή είναι απολογιστική η εισφορά του κράτους!

Ωστόσο, κύριο θέμα της συνέντευξης Τύπου δεν ήταν το ασφαλιστικό, αλλά η ανακοίνωση ενός ακόμη προγράμματος απασχόλησης, στα πλαίσια της κυβερνητικής λογικής για μετάθεση της κοινωνικής πολιτικής στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υπουργεία Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ και ΕΕΤΑΑ, θα δημιουργήσουν νέους ή θα στηρίξουν τη λειτουργία υφιστάμενων βρεφονηπιακών σταθμών, με βαρύτητα στην επαρχία. Το πρόγραμμα έχει διάρκειαμόνο δυο χρόνια και οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν και που υπολογίζονται σε 1.000, θα υπογράψουν συμβάσεις έργου!Η χρηματοδότηση του προγράμματος - 11,7 δισ. - γίνεται από την ΕΕ και το υπουργείο θα προσπαθήσει να συνεχιστεί με το Γ ΚΠΣ.

Αναφορά έγινε και στη λειτουργία των ΚΕΚ, με νέες διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου για τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν ξαναδοθεί χωρίς αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ