Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΒΕ
Μέτωπο Ανατροπής!

- Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έφερε χτες σαν παράδειγμα το ΤΕΒΕ, για να πει ότι τυχόν αυξήσεις των συντάξεων ορισμένων Ταμείων, πάνω απ' την εισοδηματική πολιτική, περνούν υποχρεωτικά από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Πώς το σχολιάζετε;

- Ακούσαμε τις δηλώσεις του υπουργού για κάποιες αυξήσεις σε συντάξεις και σε εισφορές, παράλληλα. Αναφέρθηκε στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, που έχουν ένα διαφορετικό καθεστώς απ' τα υπόλοιπα. Εκείνο που τόνισε είναι το ότι οι όποιες παραπάνω αυξήσεις δεν πρέπει να διαταράσσουν την εισοδηματική πολιτική. Εμμονή, δηλαδή, στην πολιτική λιτότητας για ένα χρόνο ακόμα. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης. Οι συντάξεις στο ΤΕΒΕ είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Το 70% των συνταξιούχων ΤΕΒΕ παίρνει την κατώτερη σύνταξη, που είναι μόλις 91.700 δρχ. Είμαστε αντίθετοι στον νέο προϋπολογισμό, που είναι μια καταιγίδα φορομπηχτικών και αντιλαϊκών μέτρων. Με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με τη μη αύξηση του αφορολόγητου ορίου - η βελόνα έχει κολλήσει στο 1,3 εκατ. δραχμές - το εισόδημά μας μειώνεται παραπέρα. Εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε και άλλες επιβαρύνσεις, όπως η ειδική εισφορά (φορολογία τη λέμε) του 5% επί των συντάξεων. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση.

- Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως με το ΕΚΑΣ και την εισοδηματική πολιτική, οι κατώτερες συντάξεις έφτασαν στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Είναι έτσι;

- Αυτό που είπε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το ΕΚΑΣ το παίρνει μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων. Ολόκληρο, μάλιστα, δίνεται σε συνταξιούχους που παίρνουν μέχρι 110.000 δρχ. σύνταξη. Πρόκειται για ένα επίδομα, το οποίο δεν ενσωματώνεται στη σύνταξη. Δεν είναι αύξηση, δηλαδή. Επίσης, να πούμε ότι σήμερα, στον ιδιωτικό τομέα, η κατώτερη σύνταξη έχει πέσει στα 16,3 μεροκάματα ανειδίκευτου. Αυτό που ζητούν οι συνταξιούχοι δεν είναι επιδόματα επαιτείας. Είναι επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια.

- Πού στοχεύει η κυβέρνηση με το λεγόμενο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

- Η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεθεμελιώσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Με το "μίνι" αντιασφαλιστικό, χτυπά δικαιώματα και ανοίγει το δρόμο για το καθοριστικό χτύπημα που ετοιμάζει με το μεγάλο ασφαλιστικό. Βάζει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων και τα ρίχνει στον "τζόγο" του Χρηματιστηρίου. Πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση. Καταργεί τις συντάξεις χηρείας, μειώνει τις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα όσον αφορά την ενοποίηση των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων, εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι όπως προωθείται και έγγραφα δώσαμε τις παρατηρήσεις μας στην κυβέρνηση, τις οποίες δεν πήρε υπόψη. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση, αρκεί να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του νέου Ταμείου και να οδηγεί σε αναβάθμιση των παροχών.

- Ποια θα είναι η απάντηση των συνταξιούχων;

- Ηδη, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων, προχωράμε την Τρίτη 24 Νοέμβρη σε παναττικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος και περιφερειακές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις την ίδια μέρα. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο. Η κυβέρνηση τραβάει το δρόμο της ΟΝΕ και των πολυεθνικών, για να γεμίσει περισσότερο τα πορτοφόλια της ολιγαρχίας. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη ένταση και θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε και με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται απ' αυτήν την πολιτική. Να δημιουργήσουμε μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της.

Ν. ΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ