Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τις τσέπες των λίγων

Αν και ΚΑΕ για τους περισσότερους σημαίνει Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, όταν κανείς αναφέρεται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, κάλλιστα θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τα αρχικά και ως... Κομπίνες Απροσδιόριστης Εκτασης! Το παρασκήνιο, που συνόδευε μέχρι χτες την υπόθεση μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών της πλέον κερδοφόρας εμπορικής εταιρίας της χώρας σε εκπροσώπους του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, είναι άκρως αποκαλυπτικό. Είναι ακόμα διδακτικό, για τους τρόπους που το μεγάλο κεφάλαιο στήνει τις "καθωσπρέπει" δουλιές, αλλά και εντελώς αποκρουστικό για τις μεθοδεύσεις, που, όπως αποδεικνύεται, κινούν συνεταιρικά κυβερνώντες και διάφοροι "ευυπόληπτοι πολίτες", στην προσπάθεια ξεκοκαλίσματος του φιλέτου της κρατικής περιουσίας. Είναι, με δυο λόγια, ένα παρασκήνιο που μιλά από μόνο του, από όποια σκοπιά κι αν το προσεγγίσει κανείς.

Το άθροισμα των κυβερνητικών χειρισμών κινήθηκε αυστηρά γύρω από το δόγμα ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων - με πρώτα και καλύτερα τα κερδοφόρα - πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι είχε γίνει με τον ΟΤΕ, με τις τράπεζες που ήδη ιδιωτικοποιήθηκαν, με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τη ΔΕΠ. Παρόμοια τύχη επιφυλάσσουν για την Ιονική Τράπεζα, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ομολογημένος στόχος της ασκούμενης πολιτικής είναι η εξασφάλιση της "επιχειρηματικής δραστηριότητας" και η ενίσχυση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Από τη σκοπιά αυτής της διαβόητης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" τα δεδομένα είναι επίσης συγκεκριμένα. Στην περίπτωση των ΚΑΕ το επιχειρηματικό... δαιμόνιο περιορίζεται στο πώς οι επίδοξοι μνηστήρες θα κατάφερναν - και θα καταφέρουν - να βρουν και να μανουβράρουν δεκάδες δισεκατομμύρια, που τώρα θα αποκτήσουν με δανεισμό από κάποιες τράπεζες, ώστε να πληρώσουν το τίμημα που "προσέφεραν" για την εξαγορά των ΚΑΕ. Ποσά που γρήγορα θα εισρεύσουν στα ταμεία τους, αφού τα ΚΑΕ είναι μια επιχείρηση που επί σειρά ετών παρουσιάζει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού και η πιο περιορισμένων διαστάσεων "επιχειρηματική πρωτοβουλία" γίνεται, σχεδόν αποκλειστικά, με τα ξένα... κόλλυβα των δανείων, των επιδοτήσεων, των κινήτρων κ.ο.κ.

Μονοσήμαντες είναι οι επιπτώσεις και από την άποψη της οικονομίας και τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας, αφού "χάνεται" για τη χώρα ακόμα μια σημαντική και χρυσοφόρα δημόσια επιχείρηση, τα κέρδη της οποίας, αντί να προστεθούν στα θησαυροφυλάκια της πολυεθνικής, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε οποιοδήποτε, ας πούμε, τομέα κοινωνικής πολιτικής. Βέβαια, με δοσμένη την κυβερνητική πολιτική, αυτό δεν είναι και το κύριο. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι συνολικά ο "μονόδρομος", στον οποίο υποχρεώνει η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί υπάλληλοί της τη χώρα και το λαό, διαμορφώνει ένα όλο και πιο σκοτεινό φόντο, μέσα στο οποίο υπονομεύονται οι προοπτικές και υποθηκεύεται το μέλλον. Πρόκειται για ένα "μονόδρομο", που θέλει τα πάντα να υποτάσσονται στις σύγχρονες,... παγκοσμιοποιημένες ανάγκες και αξιώσεις του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, που, με θεσμοθετημένες πια δομές, επιχειρούν να απλώσουν τα πλοκάμια τους σε όλους τους τομείς από όπου είναι δυνατόν να αποσπαστούν νέα υπερκέρδη. Μια πολιτική, η οποία στο βαθμό που δεν ανατραπεί, θα μεταφέρει συστηματικά τον εθνικό πλούτο στην οικονομική ολιγαρχία, χάριν της οποίας η συντριπτική πλειοψηφία του λαού θα πρέπει να πληρώνει τα βάρη και να επωμίζεται τις επιπτώσεις της λιτότητας και μιας χωρίς χρονικό τέλος πορείας προς την οικονομική - και όχι μόνο - εξαθλίωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Συνέπεια" στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας(1999-06-16 00:00:00.0)
ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ(1998-12-03 00:00:00.0)
Διαστάσεις αλλεπάλληλων σκανδάλων(1998-12-02 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι για το ξεπούλημα(1998-10-08 00:00:00.0)
Νέος διαγωνισμός ξεπουλήματος(1998-09-02 00:00:00.0)
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ(1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ