Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΜΜΕ
Σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο

Με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, άρχισαν χτες οι εργασίες του στο Ζάππειο

Με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, του προέδρου της Βουλής, εκπροσώπων της κυβέρνησης και του πανεπιστημιακού κόσμου, άρχισε χτες στο Ζάππειο το διήμερο, με θέμα "Κοινοβούλιο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". Το διήμερο, που οργανώνεται από τη Βουλή και το Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώνεται σήμερα με την πραγματοποίηση τριών συζητήσεων, με θέματα "Η εικόνα της Βουλής στα ΜΜΕ", "Η εικόνα των ΜΜΕ στη Βουλή" και "Οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα ΜΜΕ". Στις εργασίες του παίρνουν μέρος βουλευτές, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης είπε ότι "αλίμονο στον τόπο μας, αν η κοινωνία μας, που βομβαρδίζεται συνεχώς με αρνητικά μηνύματα, αλλά ανθίσταται, πειστεί οριστικά ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα, η πολιτική και, γενικότερα, οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είναι σε θέση να εκφράσουν τα αιτήματα και τις σύγχρονες ανάγκες της".

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία προβολής του Κοινοβουλίου από τα ΜΜΕ και υπογράμμισε ότι η ταχύτητα της πληροφορίας αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας. Επίσης, είπε ότι η προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί "ίδιοι είναι" είναι φασιστική και ολοκληρωτική, καθώς υποκρύπτει αποφυγή καταλογισμού ευθυνών. Υπογράμμισε δε ότι απαιτείται αυτοκάθαρση, αυτοπειθαρχία και ανταγωνισμός επί "ίσοις όροις".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι τα εξωθεσμικά κέντρα και η συναλλαγή εκτοπίζουν τη δημοκρατική νομιμότητα και τα όργανα της πολιτείας. Οδηγούμαστε, τόνισε, στην "τηλεοπολιτική" με σκηνοθετημένες εικόνες και το μεν Κοινοβούλιο χάνει ισχύ, ενώ τα ΜΜΕ, που είναι φορέας οικονομικής δύναμης, αυξάνουν επιρροή. Ζήτησε να κατοχυρωθεί θεσμικά "ο πλουραλισμός" και είπε ότι ούτε με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος καλύπτεται το θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει.

Ο Δ. Τσοβόλας,πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, είπε ότι δυστυχώς, όπως λειτουργούν σήμερα τα περισσότερα ΜΜΕ, που κακώς ανήκουν σε ισχυρά οικονομικά συγκροτήματα, υποβαθμίζουν συνειδητά το ρόλο και το έργο του Κοινοβουλίου, για να αναδείξουν τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ σε πηγή εξουσίας και τις οθόνες των τηλεοράσεων σε χώρο ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου.

Ο Αντ. Σαμαράς, από την ΠΟΛ.ΑΝ., είπε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτικός έλεγχος της εξουσίας πάνω στα ΜΜΕ, χωρίς, όμως, να συγχέονται οι ρόλοι, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνο τον εναγκαλισμό ΜΜΕ και εξουσίας. Ζήτησε δε τη λειτουργία καναλιού της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας είπε ότι πρέπει ακώλυτα να παρέχεται το αγαθό της ενημέρωσης, ενώ αναφέρθηκε στη στρέβλωση των ρόλων πολιτικής και ΜΜΕ. Εκανε λόγο για υποκειμενική αδυναμία των πολιτικών να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και είπε ότι οι βουλευτές από ελεγκτές έχουν γίνει αντικείμενο ελέγχου. Ο υπουργός είπε ότι τα ΜΜΕ προσεγγίζουν θεωρητικά τα προβλήματα, ενώ οι πολιτικοί πρακτικά.

Χτες, πρώτη μέρα του διημέρου μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συντακτών και ο Ραλφ Νεγκρίν, καθηγητής Επικοινωνίας σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ